Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo maXX - zoptymalizuj stary kontrakt 2005 jako inwestycję

Napisany przez Mark E.
Cześć wszystkim,
mam tutaj stary kontrakt BHW Dispo maXX z 2005 roku i chciałbym jak najlepiej wykorzystać go jako inwestycję. kredyt z pewnością nigdy nie będzie potrzebny.

Oto dane:
BHW Umowa oszczędnościowa budowlana
Data rozpoczęcia umowy: 30.09.2005
Tarif DN4
Stopa procentowa: 1,500%
Suma umowy: 217.000,00 €
Aktualny stan konta: 51.528,73 €
Odsetki od salda w bieżącym roku: 732,75 €
Miesięczna składka zgodnie z tarifem: 651,00 €
Pożądany udział w spłacie: 1.302,00 €
Ocena: 12,47
Przewidywane przydzielenie (po dokonaniu wymaganej wpłaty oszczędności) w 4.Q / 2016
Suma salda: 792.262

Dzisiaj zmieniłem telefonicznie miesięczną wpłatę z dotychczasowych 488 € na 651 € (nadal czeka mnie otrzymanie odpowiedniego dokumentu). Niestety telefonicznie poinformowano mnie, że dodatkowe wpłaty nie są akceptowane powyżej składki w wysokości 12x651 € czyli 7812 € rocznie. Chcę teraz wpłacić tak dużo pieniędzy, jak to możliwe, ale jak najszybciej osiągnąć gotowość do przydzielenia, aby pozostać elastycznym w swojej inwestycji. Telefonicznie zaproponowano mi (oprócz zwiększenia miesięcznej składki z 488 € na 651 €) zmianę fikcyjnej miesięcznej kwoty spłaty kredytu (do około 3000 € miesięcznie). Potwierdzono mi również, że taka zmiana nie wpłynie negatywnie na premię odsetkową ani na zwrot opłaty za otwarcie umowy.

Czy z waszego doświadczenia są jakieś możliwości optymalizacji, lub jakieś haczyki, na które powinienem zwrócić uwagę przed podpisaniem oczekiwanego pisma od BHW?

Dziękuję za pomoc i sugestie!

Markus

Napisany przez C. Andreas
Cześć Markus,

ale jak najszybciej osiągnąć gotowość do przydzielenia, aby pozostać elastycznym w inwestowaniu pieniędzy.

- aby otrzymać przydział i premię jak najszybciej, naprawdę powinieneś wprowadzić 3000 euro. BHW przydziela szybciej, gdy zwiększa się spłatę. Tak jest w tym przypadku.

Teoretycznie nie musisz jednak zaakceptować przydziału, ale możesz kontynuować oszczędzanie aż do krótkiego przed osiągnięcia sumy prowizji kredytowej. W tym przypadku konieczne jest zapoznanie się z Regulaminem, aby ustalić, czy BHW wypłaca premię odsetkową tylko do określonego horyzontu czasowego.

Napisany przez Mark E.
Cześć,

dzięki za szybką odpowiedź! Gotowość do przydziału była tylko na wypadek w razie czego, aby w razie konieczności uzyskać dostęp do gromadzonej sumy. Planowałem nadal wpłacać, dopóki wydaje mi się to sensowne z punktu widzenia stopy procentowej. Z tego, co mogę zobaczyć w warunkach umowy, nie ma ograniczeń dotyczących premii odsetkowej. Moim zmartwieniem jest strata premii odsetkowej lub zwrotu opłaty za zakup polisy z powodu nieuwagi. Cieszę się z każdej sugestii, jak najlepiej wykorzystać tę starą umowę, a także na co muszę uważać - dzięki!

Markus

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata