Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: SEPA, IBAN i BIC - pytanie?

Napisany przez luisa
Cześć wszystkim,

po tym, jak zostałem zasypywany wszystkimi tymi listami dotyczącymi nowej procedury SEPA, a mój skrzynka pocztowa i skrzynka e-mail zostały zatopione nimi, mam pytanie. Jakie korzyści przynosi właściwie procedura SEPA oprócz ułatwienia zagranicznych przelewów.

Osobiście w swoim życiu nigdy nie wysłałem przelewu za granicę i nawet nie mogę sobie wyobrazić, żebym był w mniejszości.

Dla mnie procedura SEPA do tej pory sprawia tylko niepokój i konieczność dodawania wszystkich danych oraz aktualizacji starych danych.

Pozdrowienia

Luisa

Napisany przez 6Bankkaufmann
Unifikacja przelewów w Europie. Proszę myśleć nie o Niemczech, ale o zjednoczonej Europie. Tak chcieli ci na górze.

Napisany przez Boris69
Uważam, że to całkiem sensowne, gdy wszystko jest bardziej jednolite. Nie trzeba się już męczyć, by dowiedzieć się właściwych danych konta podczas przelewów zagranicznych. Myślę, że wszyscy szybko się do tego przyzwyczaimy i pewnego dnia będzie się to wydawać naturalne, jakby zawsze tak było...

Napisany przez tuulos
Również uważam, że standaryzacja systemu płatniczego w Europie jest pozytywnym krokiem. Dla zwykłych osób prywatnych może to nie mieć dużego znaczenia, ale dla przedsiębiorców i firm z klientami zagranicznymi praca na pewno stanie się bardziej przejrzysta. A to także nie jest takie skomplikowane. Kod SEPA składa się tylko z czterocyfrowego kodu banku, a następnie numeru konta. Myślę, że za kilka miesięcy nikt już się tym nie będzie denerwował.

Napisany przez luisa

Cieszę się również, że transakcje bankowe w Europie są standaryzowane. Oczywiście, zwykła osoba prywatna nie jest dotknięta tym, ale dla przedsiębiorców i firm z międzynarodowymi klientami praca staje się bardziej przejrzysta.

Chciałbym wiedzieć, ilu ludzi w Niemczech nie dokonuje w ciągu roku ani jednej przelewu zagranicznego. Wiem, że być może myślę trochę ograniczenie, ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, że dla większości obywateli, w Niemczech lub za granicą, przyniesie to korzyść. Przeczytałem teraz kilka wpisów i uważam, że tylko przedsiębiorstwa skorzystają z tego systemu, a dla większości będzie to irytująca i nieprzydatna zmiana.

Jedyną zaletą, jaką zauważyłem po nieskończonej lekturze artykułów, jest fakt, że teraz można sprawdzić poprawność numeru konta i kodu banku przed wykonaniem przelewu. Przynajmniej tak jest napisane w tym artykule (link). Jednak znowu pojawia się pytanie, czy większość osób to robi. Gdy dostaję fakturę i podane są mi numer konta i kod banku, zakładam, że są one poprawne i sprawdzam tylko, czy się nie pomyliłem lub nie zrobiłam literówki.

A wy będziecie teraz zawsze sprawdzać, czy osoba podała wam poprawne dane?

Teraz przeczytałem nawet na Focus.de, że termin na zwrócenie obciążenia za direct debit skraca się do ośmiu tygodni. Jednak w tym artykule też jest napisane, że konsumenci nie muszą podejmować żadnych działań, ponieważ zmiana przebiega automatycznie. Dlaczego więc ciągle dostaję pisma z żądaniem zmiany danych?

Napisany przez Cici

Albo teraz zawsze wywołujecie zapytanie, czy ta osoba podała Wam poprawne dane?

Jeśli dobrze rozumiem, nie trzeba tego robić ręcznie, ale można to zrobić automatycznie podczas przelewu lub bank może już przed wysłaniem przekazu wyświetlić informację, że numer jest nieprawidłowy. Jeśli popełnisz literówkę w starych danych, bank nawet by tego nie zauważył. Teraz jednak można łatwo sprawdzić, czy gdzieś jest literówka lub inny błąd w numerze.

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,

czy za pośrednictwem procedury SEPA Direct Debit płatności są zazwyczaj szybciej księgowane na moim koncie osobistym, czy to nie ma dużego znaczenia?

Dzięki
Marc00

Napisany przez Saskia63

Cześć społeczności forum,

Czy poprzez procedurę SEPA przelew trafiają szybciej na moje konto osobiste, czy to nie ma większego znaczenia?

Dzięki wszystkim,

Marc00

Nie sądzę, że to ma z tym coś wspólnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata