Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Dziadek chce podarować wnukowi pieniądze na 18. urodziny.

Napisany przez Yoshinator
Cześć,
niestety nie jestem zbyt zorientowany w sprawach finansowych i mam ważne pytanie. Załóżmy, że dziadek chce podarować swoim trzem wnukom (wszyscy niepełnoletni) określoną sumę pieniędzy na ich 18. urodziny. Chce on zaplanować to z wyprzedzeniem, aby w razie swojej śmierci pieniądze trafiły do jego wnuków. Ważne jest dla niego, aby rodzice wnuków nie mieli dostępu do tych pieniędzy. Jak najlepiej postąpić w tej sytuacji?
Mam nadzieję, że zrozumieliście mój problem.

Życzę miłego reszty weekendu i z góry dziękuję

Napisany przez tuulos
Myślę, że najłatwiej będzie, jeśli jako pełnomocnik w imieniu dzieci założy konto w banku i tam zdeponuje pieniądze. Gdy dzieci osiągną pełnoletność, uzyskają dostęp do konta. Można też zapytać opiekuna klienta w banku, myślę, że taka sytuacja zdarza się często.

Napisany przez Guenter_F
Cześć Tuulosie,

tak, jak to opisujesz, nie jest możliwe. Dziadek nie może zakładać kont dla swoich wnuków. Wymagane jest podpisanie przez rodziców (==> rodziców) w przypadku gdy wnuki są niepełnoletnie. Oznacza to, że dziadek musiałby porozmawiać z rodzicami na temat tych inwestycji, czego moim zdaniem nie chce robić.

Dziadek może założyć trzy konta na swoje imię i ustalić rozporządzenie na rzecz osób trzecich w przypadku śmierci. Jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, ale również tutaj istnieje kilka zasłonków prawnych do ominiecia. Dlatego moja rada dla Yoshinatora: Skorzystaj z bezpłatnej porady banku lub kasy oszczędnościowej!

Napisany przez fruehevogel
Chciałbym również skonsultować się bezpośrednio na miejscu. O ile mi wiadomo, moi rodzice również wyrazili na to zgodę. Myślę, że za pomocą pełnomocnictwa można dokładnie określić, kto ma dostęp do pieniędzy, a kto nie.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

także Konten dla nieletnich mogą założyć tylko opiekunowie prawni.

Ponadto można także określić, że „dzieci” mogą dysponować tą kwotą dopiero po osiągnięciu określonego wieku... Również rodzice nie mają do tego daty dostępu.... ale po tej dacie również nie, jeśli „dzieci” w dniu tej daty mają już ukończone 18 lat.

Coś takiego jest zupełnie normalne na przykład przy uzyskiwaniu prawa jazdy i nie stanowi żadnego problemu.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez wassermann
Zawsze uważam, że dobrze jest, gdy dzieci mają takie konta. Planujemy również odłożyć pewną kwotę dla naszego małego i wpłacić ją na książeczkę oszczędnościową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata