Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prywatne ubezpieczenie emerytalne dla studenta.

Napisany przez mutzipeahi
Cześć wszystkim,

jestem 26-letnim studentem, który prawdopodobnie uzyska pożądany tytuł za 1,5 roku.

Moja matka powiedziała mi w zeszłym tygodniu, że od początku przyszłego roku chce udostępnić mi 800 € miesięcznie na moje prywatne oszczędności emerytalne. Mam zastanowić się, jak chcę zainwestować te pieniądze.

Od około 5 lat płacę składki na emeryturę Riester, ale kwota ta wynosi nieco ponad 10€ miesięcznie.

Ponieważ nie mam zupełnie pojęcia o tej materii, byłbym bardzo wdzięczny za zalecenia i propozycje.
Pozdrowienia, Mutzi

Napisany przez crs
Gratulacje z okazji luksusowego problemu.

Niemniej jednak, przy takiej sumie powinieneś / powinnaś znaleźć lokalnego doradcę i wspólnie z nim / nią opracować solidne planowanie finansowe.

Napisany przez Peter Wolnitza
Witaj i dobry wieczór,

nie jest łatwo dawać porady i zalecenia z dystansu, NIE znając Twoich celów, pragnień i wyobrażeń.

Dlatego spróbuję podejść do tego inaczej:
Na pewno w tej sytuacji NIE zrobiłbym:
Nie zawierałbym żadnych długoterminowych umów oszczędnościowych (ubezpieczenia emerytalne, bez względu na to, czy są to ubezpieczenia z funduszami inwestycyjnymi czy klasyczne, żadne umowy Rürup lub Riesterverträge) - bez względu na to, jak wspaniałe (pod względem podatkowym/dochodowym) korzyści obecnie są promowane i jak kuszące to brzmi, ponieważ matka płaci.

Większość pieniędzy zainwestowałbym po prostu jako regularne terminowe oszczędności - hasło: dostępność - nie wiadomo, jak będzie po ukończeniu studiów - czy czeka wymarzona praca? Czy może trzeba będzie przebrnąć przez kilka miesięcy? - coś tam z pobytu za granicą przez pewien czas?

Dlatego nie decydowałbym się na coś, co wiąże się długoterminowo z wysokimi ratami oszczędnościowymi.

W przygotowaniu na czas po studiach i jako dodatkowe środki bezpieczeństwa należy rozważyć:
- sytuacja ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej - ważne!
- zawarcie ubezpieczenia od niezdolności do pracy - ważne!
- zawarcie ubezpieczenia dziennego zasiłku chorobowego - ważne!
- zawarcie dodatkowego ubezpieczenia stacjonarnego z opcją zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne w przyszłości (jeśli to będzie tematem) - ewentualnie ważne

Myślę, że z tą strategią nie zrobisz niczego złego, pozostajesz elastyczny i zabezpieczasz podstawowe ryzyka, dzięki czemu nie grozi Ci żadne niebezpieczeństwo, które mogłoby zniszczyć dalsze plany.

Zakończenie studiów / rozpoczęcie działalności zawodowej będzie wymagało ponownej analizy i dostosowania wszystkiego.

Powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata