Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Klauzula otwierająca dla urzędników kandydatów z powodu wcześniejszej choroby?

Napisany przez Victoria2305
Cześć wszystkim,

mój partner, 28 lat, ma zostać z początkiem przyszłego roku urzędnikiem państwowym. W listopadzie tego roku złożyliśmy kilka ofert prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych z tego właśnie powodu. Do tej pory mój partner był w pełni zdrowy. Oczywiście tak podaliśmy w ankiecie. Teraz, na początku grudnia, z powodu dolegliwości, mój partner odwiedził urologa, który stwierdził zwężenie cewki moczowej, które zostało usunięte dwa dni później w szpitalu. Niestety jest to choroba, która może powrócić. Ryzyko nie jest zbyt niskie. Zwykle każde ubezpieczenie prawdopodobnie by go odrzuciło albo zażądało wysokiej dopłaty z tytułu ryzyka. Teraz przeczytałem, że dla kandydatów na urzędników państwowych istnieje klauzula otwarcia, która mówi, że ubezpieczyciele związani z tą klauzulą przyjmują urzędników i maksymalna dopłata z tytułu ryzyka wynosi 30%. Moim zdaniem on też pasuje do tej grupy. Teraz nie wiemy, jak postąpić. Czy powinniśmy zadzwonić do ubezpieczyciela, którego ostatecznie wybraliśmy (i który również wprowadza klauzulę otwarcia) i opisać problem, żeby zaproponował mojemu partnerowi umowę z klauzulą otwarcia, czy jak postępować? Czy możemy założyć, że będziemy musieli dopłacić 30% do już zaproponowanej taryfy? Czy powinniśmy zwrócić uwagę na coś innego? Nie rozumiemy...

Zrozpaczone pozdrowienia

Re: Klauzula otwierająca dla urzędników kandydatów z powodu wcześniejszej choroby?

Napisany przez verschaukelt
Oczywiście, ta choroba musi zostać zgłoszona. Niemniej jednak nie jest konieczne, aby dodatek wynosił 30%. Może być niższy.

Jednakże jeśli wniosek został już złożony w listopadzie i polisa została już wystawiona, to nie trzeba już ponownie zgłaszać tej choroby. Ponieważ obowiązują informacje zdrowotne podane przy składaniu wniosku. A w momencie składania wniosku choroba nie była jeszcze znana?

Napisany przez JuppSchupp
W kontekście klauzuli otwarcia należy odróżnić między aplikantami urzędniczymi (np. referendarzami) a mianowaniem na okres próbny.

Klauzula otwarcia nie ma zastosowania w przypadku aplikantów urzędniczych. Tutaj ubezpieczyciel może także ewentualnie odmówić.

To, co napisał Verschaukelt, jest całkowicie prawdziwe, jeśli choroba pojawiła się dopiero po zawarciu umowy, nie masz się czego obawiać.

Zalecam, żebyś mimo wszystko podał te informacje i jednocześnie zaznaczył, że choroba pojawiła się dopiero po zawarciu umowy. Ubezpieczyciel ewentualnie może to wyjaśnić, kontaktując się z lekarzami prowadzącymi.

Takie pytania do lekarzy byłyby w każdym razie zadane, gdybyś przedstawił pierwszy rachunek w tym kontekście krótko po rozpoczęciu ubezpieczenia. Ubezpieczyciel ma jedynie na celu ustalić, czy podczas składania wniosku odpowiedziano poprawnie na wszystkie pytania dotyczące zdrowia. Z tego, co opisujesz, nie masz w ogóle się czego obawiać.

Pozdrowienia
Jupp

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata