Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przyszłe finansowanie

Napisany przez xstefan90x
Cześć wszystkim.
Przeczytałem trochę na ten temat, ale wiele kwestii wciąż nie jest dla mnie jasnych. Oto moja sytuacja:

Ja (ok. 1700 netto) i moja dziewczyna (około 1700 netto) zastanawiamy się nad domem, ale nie mamy większego kapitału własnego (około 4000).

Chcielibyśmy kupić nieruchomość o wartości około 200 000 + dodatkowe koszty.

Czy w ogóle da się to jakoś zrealizować? Czy jest sens może poczekać jeszcze około 7 lat i oszczędzać miesięcznie około 350 euro?
Jeśli tak, to jak miałoby to wyglądać? Czy warto założyć konto oszczędnościowe? Być może inwestować część kapitału w inny sposób?

Z góry dziękuję

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, jeśli dochód wynosi 1 700 EUR na osobę i nie masz zaległych rat kredytowych ani długów, wówczas pełne finansowanie jest możliwe nawet bez wkładu własnego przy cenie zakupu i dodatkowych kosztach zakupu wynoszących 200 000 EUR. Oprocentowanie za 7 lat może być gdzieś tam, według mojej kryształowej kuli. Jednakże szansa na to, że stopy procentowe wzrosną, jest wielokrotnie większa niż to, że dalej spadną. W związku z tym nie trzeba czekać 7 lat.

Tak, nasze prace są obie bezpieczne. Mamy obaj umowy o pracę na czas nieokreślony. Ponieważ jesteśmy też dość nowi w naszej pracy, nasze wynagrodzenie będzie w ciągu najbliższych lat jeszcze trochę rosło.

Hmm, jestem trochę sceptyczny co do pełnego finansowania.
Myślę, że miesięczne obciążenie jest po prostu zbyt duże.
Nie chciałbym płacić więcej niż 1200€ miesięcznie.
Tak ogólnie szacując: 900€ (spłata + odsetki) + 300€ (koszty dodatkowe).

Trudno mi sobie wyobrazić, że to będzie funkcjonowało w rzeczywistości, jeśli nie chce się spłacać przez 45 lat.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Przy kwocie 200 000 EUR plus koszty dodatkowe w wysokości 10% = suma 220 000 EUR miesięczny obciążenie nie powinno spaść poniżej 1 000 EUR, chyba że zdecydujemy się na spłatę kapitału w wysokości tylko 1%, w takim przypadku spłata będzie trwała bardzo długo.

Przy kredycie EUR 220 000 płaci się EUR 186 za kredyt KfW w wysokości EUR 50 000.
EUR 170 000 kredyt bankowy powinno kosztować według Państwa obliczeń tylko EUR 714. Odpowiada to razem współczynnikowi 5 dla odsetek i spłaty.
Czyli 4% odsetek i 1% spłaty.
To jest jednak możliwe!

Dziękuję za odpowiedzi.

Również uważałem, że będzie trudno utrzymać się poniżej 1000 miesięcznie, gdy dodam jeszcze około 300 kosztów dodatkowych.

@ Bankkaufmann: Oczywiście, że możliwe jest takie podejście. Ale mówimy tylko o spłacie w wysokości 1%. Wydaje się, że czas spłaty kredytu jest mniej istotny.

Moje pytanie dotyczyło mniej tego, co jest możliwe, a bardziej tego, co w mojej sytuacji jest naprawdę sensowne. Mam 24 lata i nie chciałbym spłacać kredytu na Dom do 70 roku życia. (przesadzone podejście)

To pytanie nie może odpowiedzieć nikt, czy teraz jest sensowne kupować, czy czekać 7 lat, płacić czynsz, oszczędzać, a potem kupować prawdopodobnie droższymi odsetkami.

Napisany przez winfoer

Pytanie może jednak nikt nie jest w stanie odpowiedzieć, czy teraz jest sensowne kupowanie, czy czekać 7 lat, płacić czynsz, oszczędzać, a następnie kupować z przypuszczalnie wyższymi odsetkami...

... niższymi cenami...

Dodałem swoje osobiste zdanie na ten temat.

Tylko dlatego, że teraz odsetki są niskie, nie trzeba się za wszelką cenę zadłużać.

Ja bym odpuścił i najpierw zaoszczędził (poprzez program oszczędnościowy mieszkaniowy).

Umowa oszczędności budowlanych, ale tylko jeśli naprawdę chcesz kupić. W przeciwnym wypadku oszczędności terminowe i krytyczna analiza, czy nadal chcesz kupić za kilka miesięcy.

Napisany przez winfoer
Dlatego zdecydował się po prostu odejść z powodu pierwszej wpłaty. W innym przypadku BSV nie ma sensu.

Napisany przez C. Andreas
Może ten film będzie pomocny w podejmowaniu dalszych decyzji
Kalkulator oszczędności budowlanych do porównywania pożyczek budowlanych

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata