Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupować bliźniaka.

Napisany przez rookie
Obecnie zarabiam jako pracownik na stałe około 1500 EUR netto (jestem stanu wolnego - roczne przychody netto między 100 a 200 EUR netto), mam 20% udziałów w firmie i otrzymuję z tej firmy 435 euro z pracy dorywczej. Na tę dodatkową pracę zakupiłem środki pracy, ale obecnie są one pokrywane przez firmę. Ponadto prowadzę małą działalność gospodarczą od końca 2013 roku, gdzie w 2013 roku zarobiłem 2000 EUR. Ze względu na pewne zlecenia, miesięczne przychody w 2014 roku wyniosą około 200 EUR. Sam płacę 400 EUR czynszu + 166 EUR kosztów dodatkowych.

Chcę kupić Dom, w którym mieszkam. Cena zakupu to około 200.000 EUR, a kapitał własny to około 40.000 EUR. Koszty dodatkowe (około 10.000 EUR w Bawarii) nie muszą być finansowane (oszczędności z budżetu na budowę i oszczędności w umowie oszczędnościowej). Wtedy odpada czynsz, ponieważ Dom będzie częściowo wynajmowany. Otrzymam wtedy około 400 EUR miesięcznie z czynszu, ponieważ Dom będzie wynajmowany częściowo. Dom jest w dobrym stanie.

Moje pytania:
a) Czy jestem w stanie to udźwignąć? Otrzymam wtedy po zakupie 400 EUR czynszu (ze względu na częściowe wynajmowanie)
b) Jaki okres kredytowania jest sensowny, biorąc pod uwagę, że mam prawie 30 lat i istnieje możliwość zmiany zawodowej, także lokalnej, a potem może chcieć sprzedać Dom, co wiąże się z kosztami związanymi z ustalaniem stałej stopy procentowej. Planowane są także dodatkowe spłaty (zależne od działalności gospodarczej). Czy wskaźnik spłaty w wysokości 1% jest realistyczny. Oczywiście może się zdarzyć, że część kwoty zostanie zatrzymana na ewentualne prace remontowe w przyszłości i nie zostanie przeznaczona na dodatkową spłatę.
c) Jeśli ostatecznie zostanę w tym domu, wynajem częściowy wygaśnie za około 5 lat. Oznacza to mniej więcej 400 EUR mniejszych dochodów, ale oczywiście będzie też wzrost wynagrodzenia, który w przybliżeniu zrekompensuje tę stratę.

Jesteście ciekawi mojej oceny.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy Twoje oświadczenie brzmi tak:
...Ja sam płacę 400 EUR czynszu + 1760 EUR opłat dodatkowych....
Ponadto dochód z czynszu w wysokości 400 EUR, czy tam jakiekolwiek kwoty z dwurodzinnego domu jest tylko tymczasowy. Powinieneś móc spłacić całe pożyczki ze stabilnym dochodem z pensji, dlatego nie wydaje mi się, że możliwe jest to przy 1500 EUR.
Nie można jednoznacznie stwierdzić, czy praca na pół etatu w Twojej firmie jest trwała. Jeśli otrzymujesz 400 EUR jako wynagrodzenie za pracę na pół etatu, powinieneś przynajmniej kilka miesięcy wpłacać tę kwotę na konto. Następnie kontynuuje się analizę. Jednak nawet przy dochodzie 1900 EUR, trudno uzyskać 220 000 EUR.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To 160 000 EUR, prawda?

Wartość zakupu 200 000 EUR - 40 tys. EUR wkładu własnego (koszty utrzymania pokrywa z konta oszczędnościowego).

Przy oprocentowaniu 3% i spłacie 2% miesięczne obciążenie wyniosłoby około 650-700 EUR.

Również nie uwzględniałbym czynszu.

Napisany przez rookie
Poprawne. 160.000 EUR i nie 200.000 EUR.
Wpłacono już, ponieważ kapitał własny wynosi 40.000.

Pobieram 400 EUR od 5 lat, teraz 435 EUR.

Koszty dodatkowe przy obecnym czynszu wynoszą 166 EUR.

Uwzględniam czynsz na kolejne około 5 lat. W międzyczasie wzrasta również pensja (bez zmiany pracodawcy). Dlatego możliwe byłoby nawet nieotrzymanie jednego czynszu.

Porównując czynsz za mieszkanie o powierzchni około 50 mkw: Czynsz + zimno około 450 EUR

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tak,
ale czynsz to jest coś, co może sprawić kłopoty, jeśli najemca nie może albo nie chce płacić ... ??

Dlatego lepiej byłoby się bez tego obejść.

Czy 435 EUR są regularnymi wpływami na wyciągu bankowym?
Tak jak napisałeś wcześniej, brzmiało to jak Kupiłem coś, a firma spłaca to.

Napisany przez rookie
Praca dorywcza to stały dochód.

Napisany przez guest
Najpierw powinieneś porównać 2 rzeczy:

1. Czynsz
2. rzeczywiste obciążenie nieruchomością.

Gdy się policzy:

220 000 euro * 3% odsetek (obliczany średnioterminowo) = 6 600 euro / 12 = 550 euro
Fundusz na niezbędne prace konserwacyjne = 100 euro

Razem: 650 euro

Co jest wtedy bardziej opłacalne?

Należy wziąć pod uwagę, że w tych 3% uwzględniam zarówno (ewentualne) zwiększenie się oprocentowania kredytów, jak i utratę zysków z lokat (40 000 lub więcej). Za posiadany kapitał w wysokości 40 000 euro przy zakupie nieruchomości nie otrzymujesz już żadnych odsetek, podczas gdy jako najemca nadal możesz je pobierać.

Obliczenia te nie mają na celu budowania majątku - wtedy dochodzi jeszcze spłata kapitału.

Kolejnym punktem do rozważenia jest: 30 lat -> możliwa zmiana zawodowa, zmiana sytuacji rodzinnej itp. są nadal możliwe. Zakładając, że wartość nieruchomości pozostaje stabilna, koszty poboczne zakupu zostają zniesione (przeliczałem tutaj 10%, zamiast wspomnianych 5% - w internecie podają 8,57% dla Bawarii).

Ostatecznie należy także wziąć pod uwagę wygodę / luksus: ogrzewanie jest zepsute, totalna awaria. Najemca dzwoni do właściciela, który musi się postarać o naprawę w celu ponownego zapewnienia ciepła - właściciel musi sam zadbać o zastępstwo. To tylko przykład, borykam się z różnymi obiektami w takiej właśnie kiepskiej sytuacji ... ;-)

Powodzenia

gość

Napisany przez 6Bankkaufmann
KfW podnosi dzisiaj swoje warunki. Mówi się o podwyżce stóp procentowych przez Fed w kwietniu 2014 roku. Duży niemiecki bank, D.N. - koszykarz, także podnosi warunki.
Ten, kto teraz nie kupi, nigdy nie kupi, albo powinien naprawdę wstrzymać się od kredytu hipotecznego i wybrać wtedy aktualne warunki za 1-2 lata.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata