Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Brak kapitału własnego, ale nieruchomość wynajęta jako zabezpieczenie.

Napisany przez Baufinanz
Cześć Kochane Forum Finansowe,

od pół roku spłaciłem z moich oszczędności kredyt mieszkaniowy mojego mieszkania na własność.

Ponieważ mieszkanie to jest teraz dla mnie za małe, a moja pensja na to pozwala, chciałbym wynająć to mieszkanie i kupić/finansować większe mieszkanie na własność.

Niestety obecnie brakuje mi płynnego kapitału własnego, ponieważ kredyt na stare mieszkanie został spłacony w ten sposób.

Czy jest możliwe na przykład sfinansowanie nowego mieszkania na 110%, jeśli dodatkowo użyję obecnego mieszkania jako zabezpieczenia (hipoteka)?

Jeśli tak, to jakie są warunki odnośnie oprocentowania? Zazwyczaj oprocentowanie jest dość wysokie w przypadku pełnego finansowania.

Może ktoś się na tym zna albo ma doświadczenie?

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, w przypadku pełnego finansowania stopy procentowe wzrosną znacznie.
Połączenie bez obciążenia mieszkania jako dodatkowego zabezpieczenia jest traktowane podczas sprawdzania zdolności kredytowej jako kapitał własny.
Oznacza to, że otrzymasz znacznie korzystniejsze oprocentowanie niż w przypadku pełnego finansowania.
Ostatecznie jednak decyduje również, jak bank ocenia wartość posiadanej nieruchomości jako dodatkowego zabezpieczenia.

Napisany przez Immoherkules

Czy możliwe jest sfinansowanie nowego mieszkania powyżej 110%, jeśli dodatkowo użyję obecnego mieszkania jako zabezpieczenia (hipoteki)?

Jeśli tak, to jakie będą warunki dotyczące odsetek? Zazwyczaj stopa procentowa jest dosyć wysoka, gdy dokonywana jest pełna finansowanie.

Być może ktoś się na tym zna lub ma doświadczenie?

Ja również sądzę, że jest to wykonalne. Posiadając wolne od obciążeń mieszkanie, masz dobrą pozycję w negocjacjach z bankiem, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie odsetek i warunków.

Jednak lepiej jest uzgodnić z bankiem, że dodatkowa hipoteka zostanie jakimś sposobem ograniczona. Na przykład do kwoty xy EUR od kwoty kredytu spłaconej lub do dnia xy. Dlatego że w przeciwnym wypadku zabezpieczenie może nie zostać uwolnione.

Z punktu widzenia podatkowego bardziej korzystne jest obciążenie hipoteką wynajmowanego mieszkania, ponieważ w ten sposób odsetki można odliczyć od podatku. Jednak prawdopodobnie jest to możliwe pod względem podatkowym tylko w przypadku sprzedaży mieszkania, na przykład żonie - koniecznie porozmawiaj z doradcą podatkowym - przed zakupem domu!

Mówię to z doświadczenia inwestora w nieruchomościach (ładne słowo).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, jeśli oferujesz mieszkanie jako dodatkowe zabezpieczenie, to nie można odliczać odsetek od kredytów jako kosztów wynajmu lub dzierżawy.

Zazwyczaj bank nie zgodzi się na ograniczenie hipoteki do konkretnego obiektu w przypadku hipoteki ogólnej. W takim przypadku lepiej jest od początku ustalić dwie oddzielne hipoteki - jedną na obiekt 1 i drugą na obiekt 2. Bank zazwyczaj się na to zgadza.

Jednakże warto doprecyzować w umowie, że pierwsza spłata ma być potrącona od hipoteki na konkretny obiekt. To jest możliwe. Jednak bank może argumentować, że w przyszłości muszą ponownie oszacować wartość pozostałego obiektu. Warto zostawić sobie tę sprawkę otwartą.

Napisany przez Immoherkules
2 Zastawy hipoteczne to właściwa droga

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata