Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie bez kapitału własnego i z istniejącym kredytem?

Napisany przez Salzgitter87
Cześć,
aktualnie mieszkam z żoną w własnym mieszkaniu. Chcielibyśmy je teraz sprzedać i kupić Dom za 145 000 euro, wraz z kosztami dodatkowymi.

Niestety, mieszkanie okazało się złym zakupem. Po jego sprzedaży spłacimy kredyt, ale zostanie nam tylko około 7 000 euro kapitału własnego, które starczy na remont domu. Aktualnie płacimy 270 euro miesięcznie za mieszkanie, do tego dochodzi 277 euro opłat za Dom i czynszu. Te dodatkowe koszty odpadną po sprzedaży mieszkania.

Dziś byliśmy w banku, w którym mamy kredyt mieszkaniowy. Bank twierdzi, że obecnie nie mogą nam udzielić finansowania na kupno domu. Wydaje mi się jednak, że bank przesadza trochę z kosztami. Moje przyszłe dochody mogą być brane pod uwagę dopiero po okresie próbnym, co rozumiem, ale niektóre kwoty nie zgadzają się z naszymi wydatkami.

Obecnie nasze zarobki netto wynoszą 2300 euro

Nasze bieżące wydatki na mieszkanie to:

270 euro kredyt
+ 176 euro opłata za Dom
+ 101 euro czynsz
+ 50 euro garaż
Razem 597 euro miesięcznie

+ 346 euro kredyt samochodowy do grudnia 2014
Moje obliczenia wyglądałyby zatem następująco:

2300 euro
- 800 euro na jedzenie, telefon, samochód, ubezpieczenia itp.
- 346 euro kredyt do 12/14
- 250 euro koszty dodatkowe dla domu (definitywnie nie wyższe)
- 600 euro kredyt na zakup domu
304 euro pozostałyby z jednym dochodem, według mnie.

Bank stwierdził jednak, że przy dwojgu osób uwzględniają ogólnie 1000 euro, a na drugi samochód zakładają dodatkowo 150 euro. W ten sposób z moich 800 euro, które obecnie faktycznie wydajemy, zrobiło się nagle 1150 euro...

Czy każdy bank używa tych samych kwot czy są jakieś różnice? Czy naprawdę banki nie dbają o to, czy obecnie liczy się tylko z jednym dochodem, a w następnych tygodniach na pewno coś się zmieni?

Wiem, że w następnym miesiącu na pewno poprawią się nasze dochody i w najgorszym przypadku zacznę pracować tymczasowo nawet za 1000 euro netto w firmie zatrudniającej na zastępstwo...

Jednak nawet to nie robi różnicy w naszym banku, ponieważ powiedziano mi, że próba zawarcia umowy nie może trwać dłużej.

Dodatkowe dochody pozwoliłyby na podwójne obciążenie, gdyby mieszkanie nie zostało sprzedane tak szybko, jak przewidujemy. Dodatkowo mamy możliwość wynajęcia mieszkania mojej teściowej, która mogłaby je wynająć od razu i pokryć koszty.

Czy ktoś może zna bank, który bardziej ufając takim zmiennym? Powinno być oczywiste, że jako technik państwowy mam zamiar jak najszybciej wrócić do pracy

Napisany przez guest
Witaj wieczorem,

Bank określa wewnętrznie wyliczenia kosztów utrzymania. Oznacza to, że sprzedawca kredytów bankowych musi dostosować się do tych wytycznych.

Im większy jest bank, tym mniej elastyczne są te zasady.

Bardzo dobry znajomy miał identyczny problem podczas zakupu swojego mieszkania. Musiał podrasować drugie mieszkanie, aby kredyt został zatwierdzony - a sugestia, jak zwiększyć podlegające opodatkowaniu dochody, pochodziła od sprzedawcy kredytów (Volksbank), który znał kredytobiorcę od dłuższego czasu.

Jeśli przez długi czas potrzebna jest tylko kwota 800 i nie pojawią się dodatkowe wydatki (np. dłuższa droga do pracy itp.), warto porozmawiać ponownie z sprzedawcą bankowym.

Na pierwszy rzut oka zauważam w obliczeniach, że dla domu nie powinny wystąpić problemy, ponieważ nie było utworzonego rezerwuaru na remonty. Być może ze względu na stan domu nie stanowi to problemu przez 12 miesięcy, jednak później powinna być tutaj dodatkowa kwota odłożona. Może także coś wydarzyć się z samochodami.

W podsumowaniu, moją sugestią byłoby najpierw rozwiązanie problemu z własnością mieszkania, a następnie być może jest wystarczająco dużo czasu, aby przetrwać okres próbny?!

Na zakończenie mała wskazówka: nie podejmuj pochopnych decyzji dotyczących zakupu nieruchomości. Z powodu niskich odsetek ceny zakupu wielu nieruchomości znacząco wzrosły. Kwoty oszczędzone na odsetkach często trafiają teraz do sprzedawcy nieruchomości. Dzisiaj nikt (już) niczego nie rozdaje ...

Powodzenia

gość

Napisany przez Schlumpf
Cześć Salzgitter87,

jak długo jeszcze trwa twój okres próbny? Jak podzielone jest wasze dochód, czyli ile obecnie zarabiasz i ile zarabia twoja żona? Czy macie już kupca na mieszkanie?

Pozdrawiam

Cześć,

Jestem aktualnie w trakcie negocjacji z dwoma pracodawcami w sprawie nowego zatrudnienia. Myślę, że w ciągu najbliższych 14 dni będzie jasne, kiedy dokładnie będę mógł zacząć.

Co do mieszkania, wczoraj rozmawiałem z teściową. Jest ona gotowa wprowadzić się tutaj jako długoletnia lokatorka i pokryć koszty kredytu hipotecznego swoim czynszem.

W moich dotychczasowych obliczeniach nie uwzględniłem rezerw na utrzymanie nieruchomości, co jest prawdą. Planowałem odłożyć około 300 euro w kolejnych miesiącach, ale dopiero gdy znajdę nową pracę i dostanę zarobione pieniądze.

Osobiście otrzymywałem wynagrodzenie netto w wysokości 2300 euro, co stanowiło najniższe zarobki mojej żony w ciągu ostatnich 6 miesięcy.

Nie chcę też podejmować pochopnych decyzji co do zakupu. Jednakże, ponieważ bardzo dobry przyjaciel posiada dokładnie taką samą połowę bliźniaka, potrafię oszacować remonty i stan nieruchomości. Niestety takie domy rzadko są dostępne na rynku i aktualnie dostępne są 2 nieruchomości w tym miejscu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jesteś obecnie bezrobotny?

Czy 800 EUR na życie opiera się na szacunku czy na prowadzeniu książki domowego budżetu?

Obecnie jestem bezrobotny od 01.12.13.
800 euro nie są szacunkowe, ale zostały obliczone na podstawie wyciągów z konta z ostatnich 3 miesięcy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, pierwszy krok jest dość prosty.
Aktualna sytuacja: Masz nieruchomość i chcesz kupić inną.
Krok 1: Najpierw szukaj kupca na własną nieruchomość.
Krok 2: Gdy kupiec zostanie znaleziony, kup mieszkanie od przyjaciela.

Finansowanie:
Wymarzona kwota to 145 000 EUR wraz z kosztami dodatkowymi.
Jeśli to jest przyjaciel, niech sprzeda Ci mieszkanie za trochę wyższą cenę lub pożyczy pieniądze na koszty dodatkowe. Finansowanie 100% ceny zakupu jest znacznie korzystniejsze pod względem oprocentowania.

W przypadku braku kupca można rozważyć także tymczasowe finansowanie bieżącej nieruchomości i natychmiastowy zakup mieszkania. Jednakże wydaje się, że jest to dla Ciebie dość trudne. W wątpliwości lepiej zrezygnować, jeśli musisz desperacko znaleźć kupca na mieszkanie.

Dlatego będziesz mieć elastyczność, jeśli Twój dobry przyjaciel będzie sprzedawał Ci mieszkanie.

@ Specjalista od bankowości

Bardzo prawdopodobne, że sprzedaż mieszkania tak szybko się nie uda. Na pewno miałbym już jakiegoś najemcę, jak napisałem wyżej.

Kolega mieszka w identycznym domu na tej samej ulicy. Dotychczas nie znam właścicieli nieruchomości, którą chciałbym kupić.

Jutro wybiorę się obejrzeć tę nieruchomość.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Można by również technicznie rozważyć pośrednie finansowanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata