Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Deklaracja podatkowa dochodów jako praktykant.

Napisany przez Thomas.123
Cześć,

w 2013 roku zapłaciłem około 200 € podatku.
Teraz chciałbym sprawdzić, czy mogę otrzymać zwrot.
Żadnych większych zakupów nie robiłem, a rachunki, które mogą być uznane za koszty uzyskania przychodów, wynoszą około 300 €.

Chciałbym się teraz dowiedzieć, co jeszcze mogłoby mnie odciążyć?
Muszę przecież przekroczyć kwotę 1000 €, inaczej nie ma sensu.

Jak jest z kwotą za dojazd do pracy?

Przeczytałem w internecie, że zgodnie z wyrokami z dnia 09.02.2012 r. - VI R 42/11 i VI R 44/10, mogę obliczyć każdy kilometr do miejsca szkolenia (zarówno tam i z powrotem) za 0,3 euro.

Czy to prawda?

Macie jakieś inne wskazówki dla mnie?

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez DagobertDuck
Odległość jest z pewnością argumentem, jak wysoka jest w twoim przypadku, nie wiem.

Ważne jest, abyś naprawdę przemyślał, czy istnieją jakieś rzeczy, które nadal posiadasz, ale które obecnie pomijasz (rzemieślnicy, koszty lekarza, itp.)

Dodatkowo, można tu i ówdzie odliczyć także pewne wydatki na materiały biurowe lub opłaty za telefon komórkowy, które były potrzebne do pracy.

Ewentualnie możesz porozmawiać z innymi osobami w szkole, być może przyjdzie im coś do głowy.

Napisany przez winfoer
Jaka jest wysokość twojego miesięcznego wynagrodzenia brutto? Czy musisz w ogóle płacić podatki po odliczeniu składki na ubezpieczenie zdrowotne?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata