Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy można odzyskać opłaty za przetworzenie w ramach umowy o pożyczkę?

Napisany przez Alfred123
Cześć,...

Mam nadzieję, że mogę zadawać tutaj te pytania i że trafiłem do odpowiedniego podforum.

Usłyszałem w zeszłym roku, że można uzyskać zwrot opłaty manipulacyjnej w przypadku kredytów. Niższe instancje są tego zdania, choć najwyższy sąd jeszcze nie podjął decyzji.

Załóżmy, że klient zawarł umowę o pożyczkę (kredyt na motocykl) z Santander Consumer Bank na kwotę około 8100,00 € w dniu 16.07.2011 (oprocentowanie kredytu + opłata manipulacyjna). Opłata manipulacyjna w wysokości 3,50% wynosiła około 250,00 €.

Czy klient może żądać zwrotu opłaty manipulacyjnej od tego banku? Wiem, że to jest możliwe. Jeśli jednak klient już to zrobił, korzystając z wzorca listu przygotowanego przez stowarzyszenie konsumentów (przygotowanego specjalnie na ten temat), a bank odpowiada, że tak nie można postępować, co można zrobić? Jak to wygląda z punktu widzenia przedawnienia? Czy klient musi czekać na decyzję najwyższego sądu? Czy umowa z Santander jest w ogóle uzasadniona w kontekście zwrotu opłaty manipulacyjnej? Santander pisze na przykład: Powyższe orzecznictwo nie ma zastosowania do naszej relacji umownej. Czy to ogólny frazes, czy mają rację? Dodatkowo czytamy: Wynika to z faktu, że wszystkie orzeczenia OLG, które dotyczyły tematu opłata manipulacyjna, dotyczyły dopuszczalności klauzul cenowych w cennikach i wywieszeniach cenowych. Ponadto nadal nie podjęto ostatecznej decyzji najwyższym sądem w sprawie dopuszczalności ustalenia opłaty manipulacyjnej w cenniku.

To zmusza mnie do wniosku, że jest to możliwe.

Co zrobić?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź!

Napisany przez cassius
Nie daj się zastraszyć. Zatrudnij prawnika specjalizującego się w prawie bankowym (znajdziesz go w Google). Wtedy to oni pokryją koszty prawnika. Być może wcześniej groź się jeszcze raz prawnikiem. Dlaczego nie ma jeszcze precedensowego orzecznictwa? Ponieważ w przeciwnym razie bankom groziłoby jeszcze większe odszkodowanie. Bezpośrednio przed decyzją SN, dotknięte banki się wycofują.

Napisany przez Alfred123
Cześć i dzięki za odpowiedź.

Zrobię dokładnie to, znajdę specjalistę prawnego w moim mieście. Może on będzie w stanie coś zrobić.

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata