Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rachunek zysków i strat WHEN dochody kapitałowe? / Uczeń / Wolna kwota podatkowa)

Napisany przez DanielB
Ponieważ jestem tutaj nowy, państwu wszystkim dzień dobry

Mam dość specyficzne pytanie i niestety nie jestem w stanie znaleźć odpowiedzi w Google. Generalnie nie znam się na tej dziedzinie dobrze, po prostu dlatego, że dotąd nie musiałem się nia zajmować.

W mojej sytuacji: Jestem studentem od lat mam pracę dorywczą na 400 euroOd około pół roku założyłem działalność gospodarczą, aby móc wystawiać faktury.Czasami handluję na giełdzie i zazwyczaj inwestuję zarobione pieniądze (lokaty terminowe/lokata).

W urzędzie skarbowym podałem, że chcę złożyć rachunek zysków i strat dla mojej działalności. Ważne jest dla mnie, aby pozostać poniżej kwoty wolnej od podatku za wszelką cenę.

Mimo że założyłem tylko działalność gospodarczą, zakładam, że muszę uwzględnić pracę za 400 euro w fakturze. Tak więc jest dobrze, prawda?

Co jest dla mnie interesujące, to czy muszę również podać dochody kapitałowe z odsetek/akcji? W takim przypadku miałbym poważne problemy z pozostaniem poniżej kwoty wolnej od podatku.

Ponadto chciałbym wiedzieć, czy jeśli nie muszę tego podawać, czy w przypadku, gdy zostanę poniżej kwoty wolnej od podatku dzięki pracom, mogę zażądać zwrotu podatku od dochodów kapitałowych od urzędu skarbowego. Po prostu przekroczę kwotę wolną od podatku (od dochodów kapitałowych) w każdym przypadku. Byłoby niemal za piękne, żeby było prawdziwe. Ale po prostu nie wiem. Mam nadzieję, że sformułowałem swoje pytanie zrozumiale i w odpowiednim podforum.

Dziękuję z góry.

Re: Rachunek zysków i strat WHEN dochody kapitałowe? / Uczeń / Wolna kwota podatkowa)

Napisany przez winfoer

... zakładam, że muszę podać pracę za 400 euro w fakturze. Tak dalej jest dobrze, prawda?

Nieprawda, jeśli praca dorywcza została opodatkowana w formie ryczałtu, co zazwyczaj jest standardem.

Szczególnie interesujące jest dla mnie pytanie, czy muszę także podać dochody kapitałowe z odsetek/akcji?

Nie musisz, ale możesz. Jeśli podatek został już potrącony lub udzielono zwolnienia podatkowego.

W takim przypadku miałbym poważne problemy ze zmieszczeniem się poniżej kwoty wolnej od podatku.

Tak jak mówiłem, nie musisz uwzględniać pracy dorywczej.

... mogę ubiegać się o zwrot podatku od dochodów kapitałowych w urzędzie skarbowym. Dzięki kwocie wolnej od podatku (na dochody kapitałowe) w każdym przypadku się kwalifikuję.

Jeśli dochody z Twojej działalności oraz z dochodów kapitałowych będą poniżej kwoty wolnej od podatku, otrzymasz zwrot całkowitej wcześniej potrąconej kapitałowej opłaty podatkowej.

Napisany przez DanielB
Dziękuję bardzo za obszerną odpowiedź!
Bardzo mi pomogłeś

Jednak fakt, że chodzi o 400€, trochę mnie zdziwił (choć ucieszył).
Czyli na przykład mogę zarobić 8 000€ prowadząc firmę, dodać do tego 4 000€ z drugiej pracy, a mój ojciec nie będzie mieć problemów z urzędem skarbowym, ponieważ nadal korzysta ze zniżek, ponieważ jestem poniżej kwoty wolnej od podatku?

Napisany przez DanielB
Aby to jeszcze bardziej zilustrować:
Każdego miesiąca otrzymuję od mojego ojca 400€ (na studia, czynsz itp.).

Wydaje się, że mój ojciec może odliczyć to od podatku, ale tylko wtedy (jeśli dobrze zrozumiałem), jeśli moje dochody pozostaną poniżej kwoty wolnej od podatku.

Przepraszam, jeśli coś pomieszałem.
Teraz już rozumiem, że nie muszę podawać tych 400€ w zeznaniu podatkowym. To oczywiste, jeśli podatki zostały już zapłacone przez pracodawcę.

Ale czy mogę również zataić informacje dotyczące mojego ojca?

Napisany przez Cashflowclub MD
Istnieje równie proste, co eleganckie rozwiązanie Twojego problemu: załóż spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością (UG) i samodzielnie zarządzaj swoimi dochodami i obciążeniem podatkowym

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata