Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Szukam dobrego kalkulatora oprocentowania na dzień dobry.

Napisany przez Hopper
Szukam dobrego kalkulatora oprocentowania odsetek, który jest intuicyjny w obsłudze i działa online.

Napisany przez Birgit
np.
zinsen-berechnen.de

Napisany przez Hopper
Tutaj nie ma nic, tylko pytania dotyczące związanych w jakiś sposób z odsetkami, ale nie odpowiedzi na moje pytanie. Mogę też skorzystać z Google i uzyskać dokładniejsze wyniki.

Następnie spróbuję samodzielnie obliczyć, ale kalkulator byłby praktyczniejszy, gdzie można wprowadzić różne kwoty na różne dni.

Czy to jest poprawne?: Załóżmy, że 100,-EUR leży na koncie przez 10 dni. Następnie 100 x stopa procentowa, następnie podzielone przez 365, pomnożone przez liczbę dni, przez które 100,-EUR leży na koncie.

Czy to działa? Wydaje mi się to dziwne.

Pod twoim linkiem znalazłem jednak pytanie, czy jako Niemiec można otworzyć książeczkę oszczędnościową we Francji i otrzymać tam 2,5%. Tam również tylko jest napisane tak, jest to możliwe. Ale jak to działa? Przecież 2,5% od książeczki oszczędnościowej to obecnie sporo! Wpis pochodzi z 1.1.2014!

Napisany przez winfoer

Czy to jest prawidłowe?:
Załóżmy, że 100,-EUR leży na koncie przez 10 dni.
Wtedy 100 x stopa procentowa, potem podzielone przez 365, a następnie pomnożone przez liczbę dni, przez które 100,-EUR leży na koncie.

Czy tak jest poprawnie? Wydaje mi się to dziwne.

Tak, to jest poprawne, dlaczego miałoby być dziwne?

Jednak nie wolno Ci mnożyć przez stopę procentową, ale przez stopę procentową/100 lub bezpośrednio przez 0,0x (1% = 0,01).

I w Niemczech oblicza się (w dniach) 30/360 dni w miesiącu/roku.

Jeśli masz Excela, możesz to łatwo obliczyć.

Napisany przez Hopper
Dziękuję!

Oznacza to 0,0x (dla x = stopa procentowa) razy 360, razy liczba dni, jakie minęły.

Napisany przez winfoer
Dobrze.

Napisany przez Hopper
Stopa procentowa podzielona przez 100 nie oznacza kwoty 100 EUR w pierwszym przykładzie, prawda?

Więc

Kwota razy 0,0x dzielone przez 360 razy liczba dni, przez które leży (jeśli leży 1,5 miesiąca, to 30+15, niezależnie od tego, czy to jest miesiąc z 30, 31, 28 czy 29 dniami)

Teraz jest to całkowicie poprawne, tak?

Napisany przez winfoer
Tak, poprawnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata