Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: U-Blox

Napisany przez Sany80
Cześć Forum W ten piątek, 26.10.07 o godz. 12.00 U-Blox wchodzi na giełdę! Numer waloru 1532647 Zurych (Reuters) - Producent układów GPS U-Blox planuje wejście na szwajcarską giełdę SWX. W ramach wprowadzenia do obrotu publicznego (IPO), nowo wyemitowane akcje oraz istniejące akcje imienne będą oferowane publiczności, jak poinformowała w czwartek firma z Thalwil. Ze środków pozyskanych ze sprzedaży nowo wyemitowanych akcji, U-Blox planuje sfinansować strategię wzrostu, skupiając się przede wszystkim na rozbudowie obecnej pozycji na rynku. Dalsze informacje zostaną podane jeszcze w tym miesiącu. Credit Suisse został wyznaczony jako jedyny globalny koordynator i główny syndykat emisyjny. ZKB jest współzarządcą, a Helvea jest agentem sprzedaży. W 2006 roku U-Blox osiągnęło przychód 54,4 miliona sfr, uzyskując zysk netto w wysokości 7,4 miliona sfr. Co o tym sądzicie? Pozdrowienia Sany80

Napisany przez Sany80
Tutaj więcej wiadomości. 16-10-2007 13:46 u-blox-IPO: Pierwszy dzień handlu 26.10 - Wzrost ma się utrzymać (AF) Zurych (AWP)- Koncern technologiczny u-blox Holding AG ogłosił we wtorek szczegóły planowanego debiutu giełdowego (IPO). Widełki cenowe oferowanych akcji imiennych wynoszą między 42,00 a 54,00 CHF, pierwszy dzień handlu na SWX przewidywany jest na 26.10.2007. Firma, działająca w technologii odbiorników GPS, planuje zrealizować strategię wzrostu przy wykorzystaniu środków pozyskanych ze sprzedaży akcji. Oferta obejmuje do 2 657 981 akcji imiennych (wartość nominalna 0,90 CHF), a dotychczasowi akcjonariusze udzielili federacyjnemu bankowi Credit Suisse opcji przeszacowania (Greenshoe) do 15% podstawowej oferty. Termin subskrypcji rozpoczyna się w dzisiejszy 16 października i zakończy się przewidywalnie 25.10.2007 o godz. 12:00. Przy planowanej cenie emisyjnej firma miałaby kapitalizację rynkową od 262,2 do 337,1 mln CHF. Wolny pływ będzie wynosił około 42,6% przed wykonaniem opcji przeszacowania, a około 49,0% po jej pełnym wykorzystaniu. Dotychczasowi główni akcjonariusze pozostaną udziałowcami spółki, zgodzili się na 180-dniowy zakaz sprzedaży. Menadżerowie i członkowie rady nadzorczej zobowiązali się do 365-dniowego zakazu sprzedaży. SILNY WZROST- LEKKO UJEMNE DRUGIE POŁROCZE W ciągu ostatnich trzech lat u-blox wzrósł średnio o 40%, powiedział dyrektor generalny Thomas Seiler podczas konferencji prasowej we wtorek. W roku obrotowym 2006 u-blox osiągnął przychód w wysokości 54,4 mln CHF i zysk netto wynoszący 7,4 mln CHF. EBITDA wyniosła 10 mln CHF, co odpowiadało 18,3% przychodów. W pierwszym półroczu 2007 przychody wzrosły o 69% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, osiągając 39,4 mln CHF. Wynik drugiego półrocza będzie przewidywalnie lekko ujemny z powodu debiutu giełdowego. Ten jednorazowy efekt wyniesie około 6 mln CHF, powiedział dyrektor finansowy Jean-Pierre Wyss. Mimo to, można spodziewać się pozytywnego wyniku za cały rok 2007. NOWE SZANSE NA RYNKU TELEKOMUNIKACYJNYM Przychody z debiutu giełdowego mają sfinansować strategię wzrostu firmy, skupiając się w szczególności na rozbudowie obecnej pozycji na rynku. u-blox działa w segmencie rynku, który rozwija się bardzo dynamicznie. Z jednej strony sektor motoryzacyjny to silnie rosnący rynek, który według szacunków firmy ma wzrosnąć o około 20% do 2011 roku. Z drugiej strony, u-blox spodziewa się jeszcze większego wzrostu z zastosowań GPS na rynku telekomunikacyjnym. Ten sektor ma według prognóz wzrosnąć o 40-50% do 2011 roku. Niedawne przejęcie Navteq przez Nokię jest wyraźnym sygnałem, że penetracja będzie intensywnie rosnąć. >, powiedział Seiler. W średnim okresie u-blox nie będzie wypłacać dywidend, a będzie nadal inwestować w rozwój. Koncentruje się na budowaniu relacji z klientami i rozwijaniu technologii podstawowych. Około 11% przychodów zostanie przeznaczone na dystrybucję

Napisany przez Sany80
Przepraszam, popełniłem błąd w numerze waloryzacyjnym. Numer waloryzacyjny 3336167

Napisany przez Sany80
UDANY DEBIUT DLA U-BLOX Debiut giełdowy U-Blox został uznany za sukces. Akcje producenta układów GPS rozpoczęły handel od 60 CHF, a później notowano je po 58,30 CHF. Jest to wyraźnie powyżej ceny emisyjnej w wysokości 51 CHF. Zakres cenowy dla subskrypcji wynosił od 42 do 54 CHF. Życzę miłego weekendu

Napisany przez fritz
W tej chwili jestem w nastroju na nowe wyzwania i po Uster teraz też sprawdzam U-Blox. Oczywiście wiąże się to z ryzykiem, ale lepiej teraz zaryzykować niż później żałować. Oba widzę dość pozytywnie, Uster ruszył powoli, ale stabilnie (tam nie widzę dużego zagrożenia upadkiem, wsparcia są już widoczne), natomiast U-Blox wystartował jak rakieta, w tej chwili nadal istnieje duże zapotrzebowanie, więc powinno iść dalej w górę, ale nawet najmniejsze zagrożenie może już skutkować realizacją zysków. Pozdrowienia fritz

Napisany przez Sany80
Akcje nowicjusza na giełdzie, u-blox, zamknęły się o około 19 procent wyżej, osiągając 72,50 i tym samym były o prawie 50 procent powyżej ceny emisyjnej z piątku. Inwestorzy przypisują u-blox potencjał wzrostu cen, podobny do tego, jaki miał miejsce w przypadku Meyer Burger. Akcje Meyer Burger zostały sprzedane około rok temu po cenie 39 sfr i zamknęły się w poniedziałek na poziomie 368 sfr.Życzę miłego dnia.

Napisany przez fritz
Dotychczas rozwijają się jak rakieta, w tej chwili osiągają około 100. Chociaż niektórzy mogli już odnotować duże zyski w krótkim czasie, realizacja zysków jest niewielka, co w zasadzie jest dobrym znakiem. Pozdrowienia fritz

Napisany przez Sany80
Cześć Fritz Masz całkowitą rację. Postanowiłem zatrzymać moje akcje, które zakupiłem za 60 franków. Byłoby miło móc zachować ten tytuł średnio- lub długoterminowo. Zobaczymy. Pozdrowienia Sany80

Napisany przez fritz
Zmieniłem zdanie w ostatniej chwili. Ponieważ amerykańskie giełdy będą otwarte jeszcze długo, a nikt nie wie, jak dalej potoczą się wydarzenia, postanowiłem po prostu dobrze się wyspać. Ponadto wierzę, że podobnie jak wczoraj, także dzisiaj pod koniec może dojść do realizacji zysków, dlatego już teraz sprzedałem - 25% w ciągu trzech dni to przecież całkiem akceptowalny wynik. Mimo wszystko będę śledził sytuację. Pozdrawiam, fritz

Napisany przez Sany80
Cześć Fritz Twoje przeczucie dotyczące realizacji zysków się potwierdziło. Mimo to zamierzam swoje nadal trzymać, myślę, że tytuł się uspokoi. Wolałbym, gdyby szedł nieco wolniej do góry. Nadal jestem pełen optymizmu.

Napisany przez Sany80
06-11-2007 08:35 u-blox: Partner Ceva złożył pozew o naruszenie umowy licencyjnej Zurych (AWP) - Nowo notowana spółka u-blox Holding AG została pozwana przez partnera licencyjnego Ceva o odszkodowanie. Pozew obejmuje nieokreślone żądanie odszkodowania dotyczące rzekomego naruszenia umowy licencyjnej oraz żądanie udzielenia informacji w celu ustalenia wysokości żądania w późniejszym terminie, poinformował u-blox w komunikacie z dnia wtorku. u-blox odrzuca żądanie. Jak czytamy dalej, sprawa oraz związane z nią ryzyko zostały wspomniane w prospekcie emisyjnym. Zarząd nadal uważa dokonaną w sprawozdaniu półrocznym rezerwację za wystarczającą. gab/uh

Napisany przez Sany80
Cześć wszystkim Znalazłem interesujący artykuł. https://www.bilanz.ch/edition/artikel.asp?Session=CAD1B46B-3CFF-4A45-95C8-CFDAAAED31E4&AssetID=4701

Napisany przez Sany80
Mam tutaj jeszcze informacje, które mogą mieć pozytywny wpływ. https://www.presseportal.ch/de/pm/100006513/100549417/u_blox_ag

Napisany przez Sany80
23-11-2007 08:12 u-blox otwiera oddział w Tokio Thalwil (AWP) - Producent układów scalonych u-blox otwiera oddział w Tokio, Japonia. Choć firma była już obecna w Japonii od 2004 roku poprzez swoich partnerów dystrybucyjnych, to otwarcie własnego oddziału stało się koniecznością ze względu na dynamiczny rozwój tamtejszej branży GPS, jak napisano w komunikacie z piątku. Firma technologiczna u-blox produkuje układy scalone do urządzeń nawigacyjnych. Według komunikatu, spółka generuje obecnie jedną trzecią swojego przychodu w Azji. Azja i Japonia stają się coraz ważniejszymi rynkami dla branży GPS, podkreśla się. jb/ps

Napisany przez Sany80
23-11-2007 10:45 u-blox zawiera umowę z Siemens Thalwil (AWP) - Producent układów scalonych u-blox Holding AG otrzymał zlecenie od Siemensa. W piątek u-blox poinformował, że zawarł Strategic Supplier Contract z Siemens VDO Automotive AG. Szczegóły finansowe nie zostały ujawnione.

Napisany przez jean007
Cześć ludzie! Chcę dołączyć do was tutaj, ponieważ po krótkotrwałych turbulencjach związanych z kryzysem Hypo w USA skorzystałem z okazji, aby dołączyć do U-blox. Interesujące, co do tej pory napisaliście! Chciałbym zadać tutaj kilka pytań, mianowicie: jaki jest obecnie KGV? Czy ktoś wie, czy są silnie uzależnieni od Dolara? (np. czy rozliczają się w dolarach, itp.) Przeszukałem już wszędzie i nie mogłem znaleźć aktualnych danych... Dziękuję bardzo!

Napisany przez Sany80
Tak więc rzeczywiście U-Blox będzie dotknięty wahaniem kursów walutowych. https://www.handelszeitung.ch/artikel/Finanz-u-blox_2007-Markantes-Umsatzplus-Optimistischer-Ausblick-Zus-__299404.html Pozdrowienia Sany80

Napisany przez goashu
jakieś nowości w tej sprawie? czy u-blox wróci? co o tym myślicie?

Napisany przez Forexyman
Cześć U-Blox Akcja stanie się interesująca dopiero po wyjściu z strefy 40CHF Pozdrowienia

Napisany przez goashu
Interesującym momentem dla akcji jest wybicie powyżej strefy 40CHF. To właśnie od kilku dni ma miejsce. Możliwe powody to zwiększona liczba zamówień, między innymi od Microsoftu, oraz publikacja danych w tym tygodniu.

Napisany przez Forexyman
goashu pisze: to jest przypadkiem od kilku dni. możliwe przyczyny to zwiększone zamówienia m.in. od firmy microsoft oraz publikacja danych w tym tygodniu.
Cześć odpowiedni wykres Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata