Re: Przy refinansowaniu umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe zapomniane.
Napisany przez Syrtaki -
- czw sty 16, 2014 9:28 pm
Potrzebuję porady: W 2004 roku podpisaliśmy umowę finansowania na 10 lat w następujący sposób: Połowę kwoty jako pożyczkę spłacaną w wysokości 2%, a drugą połowę poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe (BSV), która została przeniesiona na bank. Niestety umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe jeszcze nie jest gotowa do wypłacenia, ale ustalone 10 lat minęły w kwietniu 2014 r. W 2011 roku nasz pośrednik finansowy doradził nam skorzystanie z korzystnych oprocentowań i zalecił zaciągnięcie nowej pożyczki na kolejne 10 lat, tym razem jednak z całkowitą spłatą w wysokości 2%. Teraz oprocentowanie jest jeszcze niższe... I zauważyłem, że umowa kredytu, do której przystąpiliśmy, w żadnym wypadku nie uwzględniła umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Czy to możliwe? Wiem, że umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe jeszcze nie jest gotowa do wypłacenia, ale jeśli ją teraz anuluję, otrzymam 20 000 euro, które mogłem bym wpłacić na spłatę nowej pożyczki. Czy się mylę? Pośrednik finansowy w ogóle nie wspomniał o umowie oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Co mogę zrobić? Czy coś przeoczyłem?