Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Planowanie kolejnej nieruchomości za 20 lat, poszukuję wskazówek.

Napisany przez DuuD
Cześć,

to mój drugi post :-)
Mam nadzieję, że otrzymam kilka rekomendacji na ten temat.
W ciągu 20-25 lat planowane jest zakupienie kolejnej nieruchomości, mniej więcej 15 lat przed emeryturą.
Jak dziś zaplanować tę inwestycję, poprzez umowę oszczędnościową, plany oszczędnościowe?
Jaką kwotę powinno się wtedy przewidzieć na Dom jednorodzinny? 250-300 tys. euro?

Dodatkowo, w tym czasie będzie dostępny spłacony Dom wielorodzinny, który mógłby np. wspomóc spłatę nowej nieruchomości za pomocą dochodów z najmu. Chciałbym jednak móc ustalić tę kwotę bez uwzględniania tej możliwości.

Będę wdzięczny za rekomendacje i wskazówki.

Pozdrowienia!
DuuD

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli chcesz nabyć nieruchomość za 20 lat, nie rozumiem, dlaczego miałbyś mieć już spłacony budynek wielorodzinny w tej chwili. Co powinieneś zrobić? Po prostu nic. Za 20 lat ceny nieruchomości i tak już nie będą takie jak obecnie. Dlatego możesz spokojnie skupić się na spłacie pożyczki związanej z budynkiem wielorodzinnym.

Napisany przez DuuD
Cześć Bankierze,

do czasu spłacenia mojej obecnej nieruchomości (patrz inny wątek) i utrzymania jej jako inwestycji kapitałowej, pojawia się pytanie, czy można / powinno się już teraz przygotować do następnej nieruchomości, np. zabezpieczając dzisiejszą stopę procentową poprzez umowę BSV.

Pozdrowienia!

Napisany przez f.siebert
Cześć,

myślę, że Bankkaufmann nie ma wcale racji. Dzisiejsze ceny będą za 20 lat cenami z wczoraj.

Oczywiście można się na taką transakcję przygotować. Zainwestuj teraz pieniądze (w fundusze, lokaty terminowe, umowy oszczędnościowe itp.) i nie wydawaj ich na inne cele.

W ten sposób za 20 lat powinieneś mieć przyjemną poduszkę finansową i być w stanie spłacić przynajmniej zaliczkę, a może nawet całą cenę zakupu.

Pozdrowienia,
Flo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata