Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Was jest Wasze zdanie na temat tego finansowania?

Napisany przez Sirad
Cześć użytkownicy forum

Napisany przez Andre_Neuwald
Cześć Sirad,

moja ocena:

Stopa procentowa:
jest w porządku, ponieważ część finansowania odbywa się powyżej wartości zastawu nieruchomości.

Spłata:
jest dobrze ustawiona na poziomie 4,76 %. Odstępstwa będą się tam rozwijać z czasem na dobre.

Nadpłata:
...dlaczego nie. 5 % są moim zdaniem wystarczające przy już wysokiej rocznej spłacie.

Zabezpieczenie na wypadek śmierci:
Masz odpowiedzialność za dziecko, jeśli dobrze to czytam. Dobrze więc, że Twój doradca pomyślał o tym, co moim zdaniem jest niezbędnym zabezpieczeniem.

Moje podsumowanie: Być może w innych miejscach dostaniesz to finansowanie nieco tańsze o kilka miejsc po przecinku, ale ogólnie rzecz biorąc pasuje to.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oprocentowanie rośnie.
W zeszłym tygodniu Bank Odbudowy Rozwoju podniósł warunki programu mieszkaniowego nr 124.
Z mojego punktu widzenia oprocentowanie 3,25% - bez środków KfW - jest bardzo dobre i prawie za tanie.
Niekoniecznie próbowałbym szukać tego jeszcze gdzie indziej taniej.
Jeśli masz już wiążącą umowę pożyczki na 10 lat z oprocentowaniem 3,25%, gratulacje, po prostu ją podpisz.

Napisany przez Sirad
Och, miałem szczęście. Decyzję musiałem podjąć dosyć szybko, bo obiekt mógłby zniknąć. Czasem trzeba mieć odrobinę szczęścia. Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Czy to jest wiążąca oferta pożyczkowa od banku dla Ciebie?

Napisany przez Sirad

Czy to jest wiążąca oferta pożyczki banku dla Ciebie?

Tak, dokładnie.

Napisany przez guest
Witam,

Oferta banku wygląda - zgadzam się z innymi - bardzo rozsądnie. Oprocentowanie powyżej 4,5% jest bardzo dobrze dobrane, a także nie widzę żadnych problemów z refinansowaniem za 10 lat.

Czy uda się spłacić dodatkowe 4 650 euro rocznie? Zdecydowanie warto spróbować, najlepiej jak najwcześniej, ale nie zapominaj o rezerwach na konserwację.

Przy obliczaniu dostępnego dochodu nie zapomnij o dodatkowych kosztach (rezerwy, koszty zarządzania itp.) związanych z mieszkaniami własnościowymi - mogą być one stosunkowo wysokie w zależności od obiektu - lub generować wysokie koszty jednorazowe. Zawsze warto mieć trochę oszczędności.

Warto więc pamiętać: nie przesadzać z oszczędzaniem.

gość

Napisany przez Sirad

Ważne jest więc, aby obliczyć niezbyt oszczędnie.

gość

Nie, to już pasuje, obliczyłem hojnie i wydaje się około 32% mojego dochodu na regularną spłatę kredytu i opłaty za mieszkanie.

Wszystko poniżej 40% jest dobre dla hipoteki, opłat za mieszkanie oraz wszystkich rat kredytowych/zobowiązań Leasingowych.
U ciebie jest to 32%, co jest świetnym wynikiem!

Napisany przez Sirad
Dziękuję wszystkim za miłe i szybkie odpowiedzi.

U mnie wszystko poszło dobrze i dostałem dobry kredyt. Mogę tylko polecić: nie stawiajcie sobie zbyt wysokich celów. Nawet ja mogłemby dostać finansowanie na mieszkanie za 200 000 €, gdybym się bardzo postarał, ale trzeba pamiętać, że warto się także bawić, nawet kiedy *zrobi się ciężko*.

Czasami zastanawiam się, jak niektórym uda się wytrwać 20 lub 30 lat.

Pozdrowienia dla wszystkich.

(A teraz czeka mnie stres z przeprowadzką, wypowiedzeniem starego mieszkania i stawieniem czoła jeszcze raz [haha] właścicielowi, który oczywiście będzie twierdził, że plama na dywanie po 8 latach wynajmu wymaga całkowitej rozbiórki i odbudowy całej dzielnicy...)

Jeśli nie możesz sprzedać, rozważ ewentualnie wynajem nieruchomości?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sirad,

która bank złożył Ci ofertę? Sparda Bank czy Sparkasse?

Napisany przez Sirad
PSD Bank Hannover

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata