Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy zakupy kartą kredytową są droższe dla klienta?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim...

Mam 25 lat i dotychczas korzystałem tylko z karty klienta Sparkasse.
Jednak niedługo będę wyjeżdżać do Anglii na jakiś czas i chcę być trochę lepiej zabezpieczony finansowo, dlatego teraz zamierzam ubiegać się o kartę kredytową.

Dzięki niej będę mógł płacić zarówno w sklepach, jak i wypłacać gotówkę z bankomatu. Chciałbym się od was dowiedzieć, czy zakupy stając się droższe, jeśli zapłacę kartą kredytową.
Czyli, czy poniosę dodatkowe opłaty czy jest to już uwzględnione w rocznej opłacie za kartę kredytową?

Pozdrowienia
Creti

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

dodatkowe koszty powinien ponosić sprzedawca... przecież w końcu też chce coś sprzedać ? Ale uwaga... BARDZO BARDZO BARDZO rzadko zdarzają się wyjątki i trzeba płacić opłatę za korzystanie z karty kredytowej. Ja osobiście płacę większość rzeczy kartą kredytową i spotkałem się z tym tylko przy opłatach za taksówki i rezerwacjach lotów.

W zależności od karty kredytowej może się jednak zdarzyć, że przy transakcjach w obcej walucie trzeba zapłacić prowizję za przeliczenie walut.

Niektóre firmy kredytowe nie pobierają jednak opłat za przeliczenia walut od swoich klientów w całej UE (nawet przy płatnościach w obcej walucie)... Skoro jedziesz do Anglii, warto dowiedzieć się o to wcześniej, zanim złożysz wniosek o kartę.

Pozdrawiam

Napisany przez McFinanz
Escorpio właściwie już wspomniał praktycznie wszystko wartościowe. Ja jednak zwróciłbym jeszcze uwagę na to, czy karta kredytowa wiąże się z dodatkowymi opłatami (zazwyczaj rocznymi). Jeśli tak jest, to wtedy lepiej wybrać kartę kredytową od innego dostawcy. Kart kredytowych bez rocznych opłat, są m.in. oferowane przez DKB lub Santander.

Napisany przez Linda00
Zakupy za pomocą karty kredytowej nie są droższe - opłaty za to ponosi - jak już tutaj opisano - sklep lub sprzedawca oferujący płatności kartą.

Jednakże niektórzy dostawcy naliczają opłaty za transakcje w obcej walucie, czyli gdy płatności bezgotówkowe nie są dokonywane w euro, lecz w innej walucie.

Karty kredytowe, które są całkowicie darmowe (bez opłaty rocznej) i równocześnie nie naliczają takich opłat za transakcje w obcej walucie, są chyba dość rzadkie. O ile mi wiadomo, nawet DKB, w której karta kredytowa jest w przeciwnym razie darmowa, pobiera opłaty za płatności bezgotówkowe w obcej walucie.

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na warunki możliwości wypłat gotówki. W przypadku niektórych dostawców kart można bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym świecie, podczas gdy inni naliczają za to częściowo opłaty.

Napisany przez 2Escorpio

U niektórych dostawców kart można bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym świecie, podczas gdy inni mogą pobierać opłaty za to.

Czasami to prawdziwa katastrofa!

W przypadku Amexa wypłata 1000 euro może kosztować aż 45 euro opłaty oO

Napisany przez Geld12
Po prostu dokładnie dowiedz się o tym, gdy składasz wniosek o kartę kredytową w swoim banku. Tam na pewno otrzymasz najlepsze informacje.

Napisany przez Malivin
Opłaty, które płacisz za kartę kredytową, są przeznaczone na coś innego

Napisany przez HeinzK
Ja także radzę zorientować się z góry o wszystkich możliwych kosztach związanych z kartą kredytową. Zazwyczaj istnieją zwięzłe listy, na których wymienione są wszystkie potencjalne opłaty.

W twoim przypadku, wybierając się za granicę, zwróciłbym szczególną uwagę na opłaty za wypłatę gotówki za granicą i opłaty za wymianę walut. Z tego, co pamiętam, gdy sam szukałem, istnieją dostawcy, którzy mają roczną opłatę w wysokości kilku euro, ale za to warunki dotyczące powyższych punktów są znacznie lepsze niż konkurencja, co może się szybko zwrócić podczas dłuższego pobytu za granicą.

Pozdrowienia,
Heinz

Napisany przez matty73
Tak, za granicą jest już normalnie, w kraju nie. Jest około 1% drożej, dobrym wyborem jest tu DKB, którzy oferują bezpłatną kartę kredytową do wypłat za granicą.

Napisany przez 2Escorpio

Ja za granicą normalnie, w kraju nie. Jest około 1% droższy,

Nie za granicą, a przy obcych walutach!

Napisany przez NinjaGree
W zagranicznych bankomatach możesz wypłacać pieniądze bez opłat (przy wypłatach, nie przy płatnościach) korzystając z karty debetowej Visa www.dkb.de (DKB-Cash). Natomiast za granicą bez opłat płatniczych (przy płatnościach, nie przy wypłatach) możesz korzystać z karty przedpłaconej www.kalixa.de (oferują również kartę w funtach brytyjskich. Jeśli chcesz używać swoich euro w Wielkiej Brytanii, potrzebujesz oczywiście wersji w euro!). Możesz także skorzystać z www.gebuhrenfrei.com (pamiętaj zawsze o terminowym opłaceniu rachunku miesięcznego, w przeciwnym razie grożą ci horrendalne opłaty).

Gdy już zamieszkasz w Wielkiej Brytanii i będziesz mieć tam konto, zainteresuj się usługami takimi jak www.transferwise.com lub www.currencyfair.com, aby przesyłać pieniądze z Niemiec do Wielkiej Brytanii (lub odwrotnie) - w innym przypadku opłaty mogą opóźnić Cię finansowo!

Napisany przez Katakuna

Ja, za granicą już tak, w kraju nie. Jest około 1% droższe, dobrą opcją w tym celu jest DKB, która oferuje darmową kartę kredytową do wypłat za granicą.

Tak, Comdirect też o ile mi wiadomo. Ciekawe, czy to będzie ogólnie droższe. Szczególnie w Niemczech, gdzie większość ludzi nadal płaci gotówką, ja również zresztą

Napisany przez Saskia63

Escorpio praktycznie już wszystko wymienił, co warto wiedzieć. Ja jednak zwracałbym uwagę na to, czy karta kredytowa nie obciąża opłatami (zazwyczaj corocznymi). Jeśli tak jest, to wolałbym wybrać kartę kredytową od innego dostawcy. Bezpłatne karty kredytowe, czyli bez rocznych opłat, są dostępne m.in. w DKB lub Santander.

Moja roczna opłata za Mastercard Gold nie jest bardzo wysoka - nie uważam tego za coś strasznego...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata