Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Riester jest naprawdę sensowny dla mnie?

Napisany przez tyialo
Cześć społeczności,

zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ mam bóle brzucha. Wczoraj podpisałem umowę na Riester. Mam jeszcze 30 dni na jej odwołanie, dlatego zgłaszam się tutaj.

Jakie są moje cele? Chciałbym w przyszłości posiadać własny Dom. Obecnie interesuję się nieruchomościami, ponieważ chciałbym najpierw kupić mieszkanie, aby nie marnować pieniędzy na wynajem. Mam dopiero 24 lata, więc mam dużo czasu na planowanie, ale jak to powinno wyglądać?

Mój doradca polecił mi Volkswohlbund dla mojego konta Riester. Co miesiąc wpłacam tam 100€, otrzymuję rocznie 154€ dofinansowania od państwa i mogę odliczać podatek za Riester, co oznacza, że otrzymam z powrotem około 240€ rocznie. Na początku wydawało mi się to miłe.

Teraz szukam haczyka. Na co dokładnie powinienem zwrócić uwagę lub co już zrobiłem źle? doradca powiedział mi również, że mogę użyć mojego Riester do dodatkowych spłat kredytu hipotecznego. Na przykład za 10 lat wypłacić 10 000€ i spłacić część długu. Czy to naprawdę możliwe, czy tylko w przypadku WohnRiester? Od tego roku obowiązuje nowe prawo, ale czy dotyczy to również zwykłego Riester?

Dziękuję za pomoc.

Napisany przez winfoer
Wypłata środków jest moim zdaniem możliwa przy każdej umowie Riester.

Ale jeśli właśnie podpisałeś umowę na klasyczne ubezpieczenie emerytalne, to przecież otrzymujesz bardzo niskie oprocentowanie, prawda?

Jeśli Twoim celem jest własna nieruchomość, teraz poleciłbym Ci założenie umowy oszczędnościowej na budynek (Bausparvertrag). Dzięki temu zabezpieczysz dla siebie przynajmniej część obecnie atrakcyjnych oprocentowań i aż do określonej kwoty (30 tys. €) kredyt mieszkaniowy obniża nawet późniejsze obciążenia zastawem.

Napisany przez EasyD
Aby móc złożyć jakiekolwiek rekomendacje, z mojego punktu widzenia, wiemy absolutnie za mało o tyialo, winfoerze.

Jeśli chodzi o uzyskanie niskiej stopy dla przyszłego kredytu hipotecznego, niekoniecznie musi to być związane z Riesterem.

Generalnie uważam Volkswohl Bund za dobrą opcję. Wciąż jako klasyczna wersja z dobrym oprocentowaniem w porównaniu do rynkowego, a w wersji z funduszami mają wiele dobrych opcji do wyboru.

Na podstawie napisanych słów o tyialo, mam dobre wrażenie, ponieważ wydaje mi się, że doradca poświęcił im wystarczająco czasu i wytłumaczył istotne kwestie. Myślę, że całościowe podejście, jakie ma Twój doradca, trudno jest przedstawić tutaj na forum. Nawet nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy w ogóle istnieje uprawnienie do uzyskania wsparcia...

Napisany przez tyialo
Dziękuję za odpowiedzi. Czuję się bardzo dobrze z moim doradcą, chociaż zdaję sobie sprawę, że zarabia on pieniądze na każdej umowie, którą podpisuję.

Dzisiaj mam też moje pierwsze spotkanie w banku, aby dowiedzieć się, na co mnie stać w kontekście nieruchomości. Umówiłem się na spotkania w różnych bankach i mój doradca zaprosi również doradcę kredytowego budowlanego na rozmowę, aby móc wysłuchać różnych możliwości z różnych perspektyw. Obawiam się tylko, że w końcu stracę nad tym orientację. Bo nie chcę obracać każdego centa co miesiąc, ale już teraz dbam o swój wiek. Chcę zacząć od mieszkania na własność w każdym przypadku.

Napisany przez obelix

..., nawet jeśli wiem, że zarabia pieniądze na każdej umowie ze mną.

jego słuszne i zasłużone!

Kto pracuje za darmo? Nawet doradca musi zadbać o swoją emeryturę.

Napisany przez Matthew Pryor
W celu udzielenia jakichkolwiek zaleceń, z mojego punktu widzenia, wiemy zdecydowanie za mało o tyialo, winfoer. My zazwyczaj mamy zbyt mało informacji. Mimo to zazwyczaj śmiało dajemy zalecenia. Jednak jedno jest pewne: TO chce nabyć własność. Jeśli dla niego wchodzi w grę wsparcie Riester, byłoby niewłaściwe wybrać na początku drogie ubezpieczenie emerytalne zamiast skorzystać z alternatyw takich jak kredyt czy plan oszczędnościowy budowlany. Nawet jeśli w zasadzie istnieje możliwość wypłaty, pieniądze wydane na koszty początkowe w pierwszych latach są stracone. W tej nadal niepewnej sytuacji alternatywą może być także plan oszczędnościowy bankowy. Przejście na ubezpieczenie emerytalne może nastąpić także w późniejszym czasie.

Volkswohl Bund generalnie uważam za niezłą opcję. Wciąż jako klasyczna wariant ma dobrą stopę zwrotu w porównaniu do rynku, a w wersji funduszowej oferuje wiele dobrych funduszy do wyboru. Zarówno w tradycyjnej, jak i w funduszowej wersji obdarzone są one wysokimi kosztami w porównaniu z rynkiem. Co to znaczy dobry fundusz?

Jakby doradca poświęcił czas na ich usługę i wytłumaczył istotne kwestie. Zakładam, że pragnienie posiadania własności było również tematem konsultacji. Jeśli tak było, trudno mówić o holistycznym doradztwie. Kto pracuje za darmo? Nawet doradca musi zadbać o swoją emeryturę.

Muszą to robić także sprzedawcy z struktur sprzedaży takich jak DVAG, Swiss Life Select i inni. To słabo uzasadnia czysto sprzedażowy charakter działalności.

Napisany przez speaker2013
Jeśli produkty Riester są takie złe, dlaczego tak wielu ludzi je wykupuje i czy jest jakaś alternatywa

Napisany przez Heinzi34

Jeśli wszystkie produkty Riester są tak złe, dlaczego tak wiele osób je zawiera i jaką alternatywę można by było znaleźć?

Takich osób jest już nie tak wiele, raczej coraz mniej ludzi decyduje się na emeryturę Riester.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata