Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy istnieje możliwość finansowania?

Napisany przez Neubau 14
Witaj wszystkim,

jestem tutaj nowa i chciałabym, zanim napiszę do banków, dowiedzieć się, czy plan posiadania Własnej nieruchomości ma w ogóle szansę powodzenia.

Mój mąż i ja znaleźliśmy Dom z działką, który bardzo nam się podoba. Kosztuje 385 000 euro. 130 mkw powierzchni mieszkalnej + piwnica. Działka o powierzchni 650 mkw, w małym mieście na południu Badenii-Wirtembergii. Budynek pochodzi z 1989 roku, ale nie ma zadłużenia remontowego (nowe schody, nowe ogrzewanie itp.).

Mimo wszystko doszliśmy do wniosku, że jeśli uda nam się sfinansować, chcielibyśmy przeprowadzić termomodernizację na standard KFW 70. Kosztowałaby 45 000 euro. Moim mężem ma być możliwość uzyskania tańszego kredytu i dotacji z KFW na ten cel.

Teraz o nas:

Mój mąż:

3000 euro x 14 wynagrodzeń -> wynosiłoby to 3500 euro

Ja:

550 euro x 13 wynagrodzeń -> wynosiłoby to 600 euro (ukończenie nauki do 07/2014)

184 euro zasiłku rodzinengo

Wiem, że moja pensja nie jest stabilna, ale zawsze znajdę coś w handlu detalicznym, aby utrzymać przynajmniej tę niską kwotę.

Teraz właściwy problem, z powodu awarii i przeniesienia miejsca pracy musieliśmy w zeszłym roku kupić dwa samochody. W rezultacie nie mamy kapitału własnego. Rodzinny samochód został opłacony gotówką. Drugi jest sfinansowany, rata wynosi 170 euro/miesiąc przez kolejne 4 lata.

Zostaje nam tylko 8000 euro na Dom. Według mojego męża wystarczy to tylko na notariusza i nawet nie wystarczy na pozostałe koszty zakupu, takie jak podatek od nabycia nieruchomości itp.

Więc pytanie brzmi, czy w ogóle jest możliwe uzyskanie finansowania w tym przypadku, czy może to być jakieś nierealne? Termomodernizację budynku można odłożyć na kilka lat, jeśli to pomoże. Oboje zakochaliśmy się w tym domu, ponieważ ma idealny rozmiar i znajduje się w pięknej lokalizacji.

Dziękuję za wsparcie!

Pozdrowienia

Steffi

Napisany przez Neubau 14
Nikt nie ma pomysłu ani wskazówki dla nas?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
niestety muszę odradzić Ci planowaną przez Was finansowanie.
Decydującym czynnikiem jest tutaj zdolność kredytowa.
Rozważam wykorzystanie kapitału własnego do spłacenia kredytu samochodowego.
Czy kwota 8.000 EUR wystarczy na 4 lata przy rocznej opłacie w wysokości 170 EUR?
Oznaczałoby to, że Dom kosztuje 385.000 EUR.
Do tego dolicz 10% kosztów dodatkowych, czyli około 420.000 EUR.
Proszę uwzględnić wyższe oprocentowanie ze względu na pełne finansowanie.
Niemniej jednak, bez względu na sposób obliczeń, obciążenie przekracza o 50% obecne dochody.
Twoje wynagrodzenie jeszcze nie jest pewne, a w decyzji kredytowej liczy się bieżący dzień, a nie to, co będzie latem po zakończeniu nauki.

Moja sugestia:
- Spłata kredytu samochodowego z kapitału własnego
- Poczekaj do końca nauki latem
- Następnie odczekaj 3 miesiące, aż wynagrodzenie stanie się stabilne
- Wtedy szukaj nieruchomości trochę tańszej.

W ten sposób szanse będą znacznie lepsze.

Zakup teraz - nawet bez termomodernizacji - nie jest dla mnie akceptowalny.

Napisany przez Neubau 14
Ile byłoby możliwe do zrobienia z podanym dochodem.
Jeśli teraz zakładam, że zarabiałbym pewne 600 euro?

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Zakochaliśmy się oboje w tym domu, ponieważ ma idealny rozmiar i znajduje się w pięknej lokalizacji.

Bardzo źle, miłość wyłącza myślenie!!!!

Dom, który kupiliśmy, nie był naszym wymarzonym obiektem, co nam jednak pomogło w negocjacjach dotyczących ceny i warunków. Dzisiaj bardzo dobrze się tutaj czujemy.

To, na co teraz możecie sobie pozwolić, zależy wyłącznie od dochodu Twojego męża. Twoje wynagrodzenie za naukę zostanie wzięte pod uwagę, ale nie sądzę, żeby to była rzeczywiście poważnie brana pod uwagę.

Intuicyjnie powiedziałbym, że 150 000 EUR mogłoby być osiągalne.

Napisany przez Neubau 14
To znaczy, że aby sfinansować 400 000 euro, musielibyśmy mieć wynagrodzenie netto w wysokości 9824 euro. Hmm, kto to ma?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Nie można tego tak policzyć.
Zapytałeś o Wasz specyficzny przypadek.

To, ile można sfinansować, zależy od różnych parametrów, m.in. od limitu obciążenia, od którego zależy również stopa procentowa.

Jeśli budujesz Dom kosztujący 700 000 EUR i wnosisz wkład własny 300 000 EUR, a dodatkowo ten Dom znajduje się w Starnbergu, otrzymasz dobre warunki.

Jeśli płacisz 2,5% oprocentowania i zakładasz 2,5% spłaty, musisz już wyłożyć 1 700 EUR miesięcznej raty. Aby móc finansować to rozsądnie i trwale, miesięczny dochód netto powinien wynosić około 4 500 EUR, aby utrzymać całkowite koszty mieszkania na poziomie około 40%.

Jeśli chcesz sfinansować 400 000 EUR bez wkładu własnego i później znajdziesz się z oprocentowaniem 3,5%, musisz już płacić 2 000 EUR/miesiąc przy takiej samej spłacie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata