Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy - jakie są moje możliwości?

Napisany przez tyialo
Cześć,

chciałbym/m chciałaby/m kupić nieruchomość - mieszkanie/mały Dom. Mam 24 lata, jestem zatrudniony/zatrudniona w sektorze publicznym (pracownik/pracowniczka na czas nieokreślony) i obecnie zarabiam 1600€ netto miesięcznie.

Aktualne koszty stałe:

293€ kredyt samochodowy > czerwiec 2015 zakończony
75€ ubezpieczenie samochodu miesięcznie (pełne kasko)
40€ kamera > 10 miesięcy do końca spłaty > Mógłbym/Mogłabym spłacić od razu (0% oprocentowania)
30€ ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy
100€ Riester (zakupione wczoraj)
Obowiązkowe ubezpieczenie cywilne płacę rocznie 40€
Paliwo 120€
Wynajem 150€ z opłatami dodatkowymi (u rodziców)
Artykuły spożywcze, ile się szacuje dla gospodarstwa jednoosobowego?!...
Telefon komórkowy 10€
InternetTelefon 32€
Oszczędności na wakacje 70€

Kapitał własny: 0€

Wiem, że prawdopodobnie będzie to dla mnie trudne, ale na pewno istnieje możliwość? Jeśli nie uda mi się uzyskać finansowania samochodu, sprzedam go i kupię inny za pozostałą kwotę bez finansowania.

Teraz pytanie brzmi, na co będę mógł/mogła sobie pozwolić i jak najlepiej sporządzić plan finansowania?

Jakie są koszty renowacji w kredycie hipotecznym, czy mogę je uwzględnić w kredycie? (łazienka, kuchnia, instalacja elektryczna, instalacja wodna itp.)

Dziękuję za pomoc!

Napisany przez 2titan1981
Odpowiedzialność cywilna?
Wydatki na jedzenie?
Tankowanie?
Czynsz?
Opłaty dodatkowe za wynajem?
Wydatki na naprawy?
itp. jeszcze wszystko brakuje....

Napisany przez tyialo
Odpowiadam 40€ rocznie za ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej.
120€ na paliwo.
150€ na czynsz z oplatami (u rodziców).
Jakie są koszty jedzenia w gospodarstwie domowym dla jednej osoby?!...
Opłata za telefon komórkowy 10€.
32€ za internet i telefon stacjonarny.
Oszczędzanie na wakacje 70€.

wartość, którą wydajesz na jedzenie i picie, może być bardzo zróżnicowana, ale musisz wytrzymać to przez cały okres finansowania.... to samo dotyczy wszystkiego innego.

Naprawy/okresowe badania techniczne/opłata własna, itp., też nie są przeze mnie uwzględnione. Moją radą byłoby prowadzenie dokładnej księgowości, aby zobaczyć, jakie rzeczywiście są twoje wydatki. Najlepiej byłoby to robić przez kilka lat, wtedy można wygładzić odstępstwa i określić prawdziwą możliwą stopę oszczędności/finansowania.

podwójnie napisane.

Napisany przez winfoer
Czy mieszkasz we własnym mieszkaniu w domu swoich rodziców, czy nadal mieszkasz prawdziwie u swoich rodziców? W pierwszym przypadku radziłbym na razie zapomnieć o nieruchomości i oszczędzać porządny kapitał.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego zawierasz umowę na Riester w wysokości 100 EUR, skoro jednocześnie masz kredyt samochodowy w wysokości 293 EUR raty do czerwca 2015 r.?
Sugeruję natychmiastowe zawieszenie umowy na Riester i skoncentrowanie się na spłacie kredytu samochodowego oraz - jeśli to możliwe - osobne oszczędzanie własnego kapitału.
Następnie oszczędzaj w taki sposób, abyś mógł dowolnie nimi dysponować lub spłacić kredyt samochodowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata