Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Informacje na temat kosztów uzyskania przychodu?

Napisany przez Python3.3
Cześć wszystkim,

Krótko mówiąc: Absolutnie nie mam pojęcia o tych procesach i internetowe informacje są dla mnie czarną magią, dlatego proszę o cierpliwość ;-)
Sytuacja wygląda następująco: Obecnie odbywam płatny staż w wysokości 450€ miesięcznie, czyli wolny od podatku. 40 godzin tygodniowo, każdego dnia 2x 30km dojazdu.
W dłuższej perspektywie jest to oczywiście dość kosztowne. Długoterminowo oznacza to sierpień, gdyż w sierpniu zacznę pracę jako praktykant w tej samej firmie i wtedy - nadal niewiele - zarobię więcej pieniędzy.
Przyjaciele błyszczeli absolutną półwiedzą na temat kosztów podróży i kosztów uzyskania przychodu, i ta półwiedza również dała mi pewną nadzieję na wsparcie ze strony państwa.

W skrócie pytanie do lepiej poinformowanych osób z większym zrozumieniem świata finansów: Czy mam jakiekolwiek prawo do jakiegokolwiek wsparcia/ulgi?
Miejsce pracy jest fachowe, bardzo koleżeńskie, a trenerzy poświęcają mnóstwo czasu. Dlatego nie zamierzam go zmieniać, jeśli ktoś wpadłby na ten pomysł ;-)

Napisany przez verschaukelt
Tak, istnieje możliwość ubiegania się o dodatek na rzecz bezrobotnych rodziców albo dofinansowanie do kosztów mieszkania, ponieważ po odliczeniu kosztów dojazdu z wynagrodzenia dla praktykanta nie zostaje zbyt wiele.

Oczywiście można też uwzględnić te wydatki w zeznaniu podatkowym, ale ten, kto nie płaci podatków, naturalnie nie otrzyma zwrotu.

Ponadto można negocjować z pracodawcą, czy oferuje dodatkowe świadczenia, na przykład w postaci bonu na paliwo.

Lub przejść na komunikację publiczną, aby zmniejszyć koszty.

Napisany przez Python3.3
Dziękuję za odpowiedź. BAB (Bundesautobahn) wydaje się dostępny tylko dla osób, które nie mieszkają już z rodzicami. W moim przypadku niestety się to nie sprawdza. Ponadto nie ma sensownej możliwości przesiadki na publiczne środki transportu. Mój dojazd to 30 km / 24 minuty autostradą. Z autobusem i pociągiem podróż trwałaby 2,5 godziny i i tak przyjechałbym spóźniony. Wieczorem nie mogłbym wrócić do domu z dworca kolejowego w sąsiednim mieście, ponieważ nie kursują tam już autobusy. Rozważałem także wynajęcie mieszkania/pokoju w miejscu pracy, ale to byłoby jeszcze droższe niż samochód.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata