Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: fuzja banków

Napisany przez CineX
Cześć wszystkim,

w związku z przejściem na SEPA otrzymałem numer IBAN. Wszystko w porządku. Wszystkie firmy, takie jak Telekom, itp., poprawnie przeliczyły mój numer konta i obciążenia nadal są realizowane. Teraz jednak zabawa trwa dalej, ponieważ nasza lokalna Sparkasse fuzjonuje z inną (lub już fuzjonowała w zeszłym lipcu). W związku z tym zmienia się numer BLZ (i oczywiście znowu mój IBAN). Czy teraz muszę ponownie sprawdzić dane w ubezpieczeniach, Telekomie, itp.... czy odpowiednie firmy, z którymi mam obciążenia, zostaną automatycznie poinformowane o zmianie przez bank? Być może w ramach procedury SEPA?
Każdorazowo jest to ogromny wysiłek, którego nie można zrzucać na moje barki tylko dlatego, że bank się fuzjonuje.... Oczywiste jest, że w przypadku przyszłych obciążeń będę używał zaktualizowanego numeru IBAN, ale nie mogę co kilka tygodni sprawdzać moich istniejących obciążeń...

Napisany przez 2Escorpio
Hallo,

jeśli numer twojego konta / IBAN oraz/lub twoja BLZ / BIC się zmieni, musisz poinformować o tym firmy, które wpłacają pieniądze na twoje konto lub pobierają opłaty za pośrednictwem bezgotówkowego obciążenia swoich rachunków.

To nie dzieje się automatycznie. Byłoby to także nie do pomyślenia, gdyby bank po prostu podawał nowy numer konta, być może właściciel konta wcale tego nie chce?

Pozdrawiam esco

Napisany przez CineX
To prawda, ale myślałem, że istnieje funkcja Aktualizacja w ramach istniejących SEPA polecenia zapłaty, która działa w ramach transakcji. Domyślam się tego, ponieważ w newsletterze Commerzbank znalazłem następujący fragment tekstu:

Werden IBAN und/oder BIC aus organisatorischen Gründen seitens des Kreditinstituts (z.B. Fusion) geä ndert,
wird kein neues Mandat benötigt. Es handelt sich hierbei
um eine technische Änderung, die in der Mandatsverwaltung zu hinterlegen ist und beim nächsten Lastschrifteinzug unter Angabe alt/neu im Datensatz mitgegeben wird.
Die Mitteilung des Zahlers über die Änderung ist beim
Mandat aufzubewahren.

Dlatego rozważam, czy w ramach transakcji elektronicznych istnieje funkcja do aktualizacji danych podstawowych. Bank udostępnia dane tylko uprawnionym płatnikom, a nie każdemu przypadkowemu.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

to oznacza po prostu, że wierzyciel nie musi ponownie prosić o zgodę na obciążenie (mandat SEPA).

Musisz przekazać wierzycielowi IBAN / BIC, jak już wcześniej napisałeś, nie zrobi się to samo. Zobacz również twój własny cytat.

Komunikat płatnika o zmianie powinien być przechowywany przy
Mandacie.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez CineX
O tak, chyba źle zrozumiałem.... Szkoda, myślałem, że banki będą bardziej pomocne, skoro istnieją usługi przeprowadzek, które zajmują się całym formalnościami... Ale wygląda na to, że będę musiał sam coś zrobić...

Napisany przez mainbeck
W rzeczywistości dla stowarzyszeń i firm problem SEPA ma ogromne znaczenie koncepcyjne, ponieważ do tej pory (przed SEPA) banki uprzejmie zamieniały przestarzały numer BLZ na nowy numer BLZ automatycznie przed wykonaniem transakcji. Ponieważ teraz numer BLZ jest ściśle powiązany z numerem konta w IBAN, banki nie muszą już dokonywać korekcji. Stowarzyszenia i firmy muszą teraz samodzielnie dbać o aktualność - chyba że klienci sami się z nimi skontaktują.

Niestety wszystkie aplikacje SEPA, które dotychczas testowałem, nie są w stanie sprawdzić aktualności danych IBAN klientów.

Bardzo by mnie zatem zainteresowało, jeśli ktoś zna odpowiednią aplikację SEPA, która nie tylko uwzględnia cyfrę kontrolną, ale także może sprawdzić bazę danych IBAN klientów, czy dane bankowe są nadal poprawne.

Pozdrowienia
Silke

Napisany przez 2Escorpio
Myślę, że to tylko kwestia czasu.

Ostatecznie numer BLZ nadal jest zawarty w numerze IBAN i musi zostać tylko zaktualizowany.

Napisany przez rschweiger

Ostatecznie numer BLZ nadal jest zawarty w numerze IBAN i wymaga jedynie sprawdzenia aktualności.

Uwaga! To niestety nie jest tak proste. Niektóre zasady dotyczące IBAN wyraźnie określają, że nie należy używać kolejnych numerów BLZ z listy BLZ, ale specjalnych tabel następców zgodnie z zasadami dotyczącymi IBAN (np. w przypadku UniCredit). Dlatego sprawdzenie aktualności nie jest takie proste.
Ponadto aktualizacja IBAN jest trudna. Gdy użyje się po prostu numeru konta z IBAN z nowym numerem BLZ i obliczy się cyfrę kontrolną, może się okazać, że nie są przestrzegane zasady IBAN dotyczące nowego numeru BLZ. Natomiast jeśli użyje się numeru konta i nowego numeru BLZ do obliczenia IBAN zgodnie z aktualnymi zasadami dotyczącymi IBAN, mogą się pojawić nieważne numery kont. (np. Deutsche Bank z (fikcyjnym, ale poprawnym) IBAN DE75664700240001234400, przy zachowaniu numeru BLZ, niepoprawny IBAN DE02664700240123440000 byłby obliczany zgodnie z zasadami IBAN).

Niestety, nie znam też żadnej aplikacji, która umożliwiałaby odpowiednią weryfikację - zwłaszcza w obliczu wspomnianych trudności SEPA. Również ja byłbym bardzo wdzięczny za poradę!

Napisany przez fhuber

(np. w przypadku Deutsche Bank z fikcyjnym, ale poprawnym numerem IBAN DE75664700240001234400, pozostawiając numer BLZ, nieprawidłowy numer IBAN DE02664700240123440000 zostałby obliczony zgodnie z zasadami IBAN).

Więc regularnie sprawdzamy nasze dane IBAN za pomocą oprogramowania Insighlis SEPA Suite.
Wtedy nie pomyślałem o problemie związanym z fuzjami banków, chociaż program również to sprawdza. Mieliśmy wiele nieprawidłowo wygenerowanych numerów IBAN i w ostatnim czasie przede wszystkim nieprawidłowo podane przez klientów numery IBAN, często wynikające z nieszczęsnych generatorów IBAN online, które częściowo nie uwzględniają zasad IBAN i które obecnie cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Tydzień temu zauważyłem statystyki Google, gdzie zapytanie „IBAN online” gwałtownie wzrosło od lutego/marca i jest obecnie jednym z najbardziej wyszukiwanych tematów związanych z SEPA.

Zauważyłem, że od niedawna program umożliwia także wyodrębnienie numeru konta i BLZ z numeru IBAN. Dotychczas nie miałem okazji tego używać i zastanawiałem się, dlaczego nie można po prostu skopiować tych informacji bezpośrednio z numeru IBAN. Dzięki wpisowi rschweigera teraz zrozumiałem problem. Od razu przetestowałem to na przykładzie. Faktycznie, program nie uzyskał numeru konta jako 1234400 z numeru IBAN DE75664700240001234400, co również u mnie zostało nieprawidłowo odtworzone przez konwerter jako nieprawidłowy numer IBAN DE02664700240123440000. Raczej został utworzony jako numer konta 12344, który w połączeniu z zawartym numerem BLZ 66470024 faktycznie ponownie utworzył oryginalny numer IBAN DE75664700240001234400. Więc i to działa w programie!

Napisany przez 2Escorpio

Uważaj! Niestety nie jest to takie proste. Ponieważ niektóre zasady dotyczące IBAN wyraźnie określają, że do użycia nie jest następna BLZ z listy BLZ, ale specjalne tabele następców z zasad IBAN (np. w przypadku UniCredit). Dlatego ustalenie aktualności nie jest takie proste.
Dodatkowo aktualizacja IBAN jest trudna. Jeśli po prostu używasz numeru konta z IBAN z nowym BLZ i obliczasz cyfrę kontrolną, to może się okazać, że nie przestrzegasz zasad IBAN dla nowego BLZ. A jeśli odwrotnie, weźmiesz numer konta i nowy BLZ i obliczysz z nich IBAN zgodnie z aktualnymi zasadami IBAN, mogą się pojawić nieprawidłowe numery kont. (np. w przypadku Deutsche Bank z (fikcyjnym ale ważnym) IBAN DE75664700240001234400, zachowując BLZ, błędny IBAN DE02664700240123440000 byłby obliczany zgodnie z zasadami IBAN).

Niestety, także ja nie znam żadnej aplikacji, która umożliwiałaby odpowiednie sprawdzenie - zwłaszcza w obliczu wymienionych trudności SEPA. Ja również byłbym bardzo wdzięczny za jakąś wskazówkę!

Nie napisałem nic o automatycznej aktualizacji IBAN.

Chodziło raczej o to, aby z istniejącego IBAN / konta można było wyczytać BLZ i porównać tę BLZ z aktualnym Rejestrem BLZ.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata