Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwa optymalizacja?

Napisany przez Yakfreak
Witajcie,

mam zamiar w nieokreślonym czasie kupić nieruchomość. Mieszkanie ma być przeznaczone dla mojego własnego użytku, a chcę je sfinansować samodzielnie jako osoba samotna. Planuję spłacić je w ciągu 10 lat.

Teraz odnośnie liczb:
planowana cena 60000-70000
koszty remontu od 5000-20000

Na swoją korzyść mam kapitał własny w wysokości 15000€ oraz umowę odnośnie oszczędzania na zakup mieszkania u LBS o kwocie 5000€, z czego już oszczędziłem prawie 4000€.
Oprocentowanie 1,5%, oprocentowanie kredytu 4,1%, przy czym związek kredytowy prawdopodobnie nie byłby opłacalny.

Zarobki: 1500-1800€ netto, w zależności od dodatkowych przyznanych świadczeń, umowa o pracę na czas nieokreślony, pracodawcą jest fundacja charytatywna.

Kwota oszczędności miesięcznie między 500-1100€, roczna kwota oszczędności około 10000€, roczne wydatki na wakacje, samochód w dobrym stanie i brak zaległości naprawczych, a obecny czynsz (mieszkam z bratem) wynosi 225€.

Planuję wypłacić gotówkę z mojego związku oszczędnościowego przed zakupem lub zwiększyć wysokość oszczędności, aby pokryć koszty remontu. Jakie inne alternatywy mogą tu wystąpić?

Czy istnieje jakaś możliwość optymalizacji lub dostosowania?

Z poważaniem

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
na razie wszystko w porządku. Jednak sugeruję, abyś przy wnioskowaniu o kredyt wybrał niższą stopę spłaty, aby twoje finansowanie zostało zatwierdzone bez problemów.
W ramach finansowania możesz potem - po wypłacie - zwiększyć stopę spłaty.
Rata kredytu hipotecznego nie powinna jednak przekraczać około 40% twojego dochodu netto.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Yakfreak,

z kwotą 19 000 euro (15 000 na koncie i 4 000 euro w oszczędnościach mieszkaniowych) twoje kapitał własny jest dobrze ustawiony w stosunku do całkowitej kwoty inwestycji, a kredyt mieszkaniowy jest raczej nieinteresujący, zwłaszcza że warto sprawdzić, czy umowa zawiera opcję premii w przypadku rezygnacji z kredytu, co zazwyczaj jest przypadkiem w starszych umowach.

Zmodernizowanie i remontowanie powinno być uwzględnione, ponieważ może podnieść wartość obciążeniową. Jakie działania planują przeprowadzić?

Jako osoba samotna bez zobowiązań kredytowych przy zakładanych kosztach całkowitych w wysokości 85 000 euro (średnia z twoich podanych rozważań) i kapitałem własnym w wysokości 19 000 euro, na potrzeby finansowania w wysokości około 66 000 euro na okres 10 lat, bez marudzenia, można przyjąć, że można uznać za pewne (oczywiście zakładając, że wszystkie inne jeszcze nie wyjaśnione parametry pasują) pełne spłacenie kredytu z ratą odsetkową i spłatą w wysokości około 620 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata