Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przebudowa domu jednorodzinnego - finansowanie / pożyczka

Napisany przez jrockz
Cześć wszystkim,

Natknąłem się na to forum (Google) i chciałbym poznać Wasze fachowe opinie na temat mojego planu - także chętnie przyjmę konstruktywną krytykę:

Razem z moją dziewczyną chcemy przebudować Dom jednorodzinny moich rodziców [wolnostojący Dom jednorodzinny w Bawarii (bez zadłużenia), o wartości około 500 - 550 tys. €]. Moja mama zamieszkuje parter, a my chcielibyśmy rozbudować pierwsze oraz drugie piętro.

Koszty przebudowy według szacunku architekta wynoszą około 230 - 250 tys. € (była to również nasza wytyczna).

Dochody: Obecnie moje dochody wynoszą około 2800 € (netto), przyszłego roku prawdopodobnie około 3200 € (netto) [obecnie nie można tego ocenić]. Jej dochód to około 2200 € (netto). Posiadamy kapitał własny w wysokości 30 tys. €. Dzieci [bardzo mało prawdopodobne].

Bieżące koszty: Moje bieżące miesięczne koszty wynoszą obecnie około 1450 € (w tym 400 € opłaty za kurs w ramach studiów zaocznych [w pełni odliczalne jako koszty reklamowe, (trwające jeszcze około 2 1/2 roku)]. Jej bieżące miesięczne koszty to około 1000 €.

W przypadku gdyby coś się stało, chciałbym być w stanie spłacać kredyt nawet w pojedynkę, aby nie zagrażać domowi jednorodzinnemu.

Czy kredyt w tej wysokości jest realny, a jeśli tak, to jak wysoki może/musi być, aby mieć pewną rezerwę?

Czy miesięczna rata spłaty w wysokości między 1000 - 1200 € jest zbyt wysoka? Spłata dodatkowa powinna być możliwa w każdym momencie, a także z możliwie jak najdłuższym okresem obowiązywania oprocentowania. Jestem również zainteresowany krótką kalkulacją (jeśli jest to możliwe).

Z góry dziękuję i pozdrawiam
jrockz

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy podanym dochodzie finansowanie w przewidywanej wysokości jest całkiem realistyczne. Ale należy jeszcze trochę rozwinąć podane przez Państwa koszty utrzymania. Czy są za nimi jakieś inne istniejące kredyty (choć w to nie wierzę) czy są to ogólne koszty utrzymania? W pierwszym kroku istotne jest, czy istnieją wydatki na inne raty kredytów, zobowiązania Leasingowe i ewentualne hipoteki na inne nieruchomości. Jeśli nie to wszystko nie ma u Pana miejsca, to warunki są dla Pana korzystne. Wówczas nieruchomość Państwa rodziców można przebudować według własnego uznania.

- jak długi ma być kredyt w wysokości 250 000 EUR?
- czy chcieliby Państwo sprawdzić, czy istnieją specjalne kredyty z dofinansowaniem?
- czy wypłata ma być zapisana w kredycie z dłuższym okresem obowiązywania oprocentowania?

Napisany przez jrockz
Witaj człowieku z banku,

najpierw dziękuję za szybką odpowiedź, oto moje odpowiedzi na Twoje pytania:

w moich kosztach utrzymania zawiera się miesięczna rata finansowania pojazdu w wysokości 127 € - koniec okresu spłaty styczeń 2016 [opcjonalnie po tym terminie można spłacić lub zwrócić], poza tym nie mam żadnych kredytów ratalnych, kredytów konsumenckich ani hipotecznych.
- Okres spłaty powinien wynosić od 20 do 25 lat (zbyt ambitnie?)
- jaka jest korzyść z pożyczki z dofinansowaniem w połączeniu z klasyczną pożyczką (korzystniejsza stopa procentowa przy krótszym okresie spłaty?)
- przy obecnej sytuacji na rynku oprocentowanie długoterminowe jest oczywiście interesujące

Czy mógłbyś zaproponować przykładowe obliczenia?

Dziękuję

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata