Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy dla początkujących

Napisany przez Mzda
Kochana wspólnoto,
Teraz stoję po raz pierwszy przed pytaniem, jak najlepiej sfinansować moje wymarzone nieruchomości.

Kilka danych:
Wartość obiektu: 635 000
Koszty dodatkowe: 60 000
Kapitał własny: 60 000
Pożądana rata: 2500/miesiąc

Jeśli chodzi o zakupy w internecie, już teraz dokładnie wiem, na jakiej stronie muszę być, aby uzyskać najlepszą cenę.

Ale jeśli chodzi o finansowanie, naprawdę się na tym nie znam.
Dlatego mam nadzieję, że tutaj, na tym forum, dowiem się więcej od was, jakie są właściwe kroki, aby nie popełnić błędu podczas podjęcia decyzji.

Moje pytania to: jak zwykle postępujecie? Czy udajecie się do lokalnego oddziału banku i prosicie o doradztwo/przeliczenie? Jeśli tak, do jakiego banku na pewno byście poszli? W końcu nie ma tylko jednego banku w mieście i niemożliwe jest odwiedzenie wszystkich banków (przynajmniej dla mnie, ponieważ w tygodniu jestem praktycznie zawsze poza miejscem zamieszkania)

Czy istnieją zaufane portale internetowe, gdzie można uzyskać oferty?

Dziękuję z góry za waszą pomoc i cieszę się na otrzymanie opinii.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mzda,

z jakiego regionu pochodzisz?

Na początku każdej refleksji nie chodzi przede wszystkim o najlepsze warunki, na początku stoi opracowanie koncepcji, aby na niej oprzeć najlepsze warunki.

Jednak fakt jest taki, że każda wizyta w bankach zbliża cię - jeśli chcesz iść tą drogą - do skompletowania jak najlepszej finansowania nieruchomości.

Napisany przez Mzda
Cześć noelmaxim,
Jestem z Moguncji.

Byłem w Commerzbanku już miesiąc temu, aby dowiedzieć się, jaki jest mój ram finansowy. doradca przygotował dla mnie 2 propozycje:

1. Finansowanie z ograniczeniem stopy procentowej do 15 lat.
2. Kombinacja oszczędnościowa na całą kwotę.

Osobiście wybieram drugą opcję, ponieważ dzięki niej mogę zapewnić sobie niskie odsetki na cały okres kredytowania.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, opcja zabezpieczenia stopy procentowej. Można to rozważyć, ale wątpię, czy jest to najlepsze rozwiązanie przy finansowaniu ceny zakupu ze stałą stopą procentową (hipoteka z odroczoną płatnością) i instrumentem spłaty Bausparen oferowanym przez Wüstenrot.

Jakie warunki i koncepcję zaproponowano państwu w tej preferowanej opcji?

Napisany przez Mzda
Cześć Panie Noelmaxim,
Obliczenia zostały wykonane dla obiektu fikcyjnego. Dla tego konkretnego obiektu jeszcze nie zostały wykonane.
Co myślisz, czy ta wersja jest godna polecenia?

Napisany przez NaTwoim13
Pomysł wydaje się być w porządku, ale staje się nieakceptowalny, gdy umawiana jest dziesięcioletnia blokada odsetek i spłata kapitału w wysokości 1-2% w tym czasie w ramach umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Zwłaszcza jeśli chodzi o kwoty, o które chodzi w Państwa przypadku.

Napisany przez Mzda
Cześć Panie Noelmaxim,
Niestety nie rozumiem dokładnie, o co chodziło.
Dla kogo jest to nieakceptowalne i dlaczego na 10 lat ustalono stopę procentową?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli oferuje się im to - 10 lat stałą i niską oszczędność (ponieważ to właśnie odroczone spłaty) to odroczenie spłaty w ramach oszczędzania na zakup mieszkania jest złe. Okres wiązania oprocentowania musi być taki sam jak okres przypisywania oszczędności budowlanej do pozostałego długu. Z oprocentowaniem od 1-2% Bausparer nie poradzi sobie, dlatego gwarancja oprocentowania nie jest zapewniona, albo jedynie w odniesieniu do części kwoty ze środków oszczędnościowych. Reszta pozostałego długu - initialnie jest to całkowita pożyczona kwota - podlega ryzyku oprocentowania!

Napisany przez Mzda
Cześć Noelmaxim,
Dzięki za wyjaśnienie.
Co sądzisz o tej strategii? Czy jest odpowiednia dla mnie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Mzda
jeśli chcesz wziąć tak dużą pożyczkę, powinieneś/aś dokładnie zrozumieć każdy produkt finansowania.
W razie wątpliwości wybierz pożyczkę z ratą kapitałową, a nie produkt oszczędnościowy, jeśli go nie rozumiesz w pełni.
Ponieważ po 10 latach umowa oszczędnościowa na spłatę kredytu na pewno nie będzie gotowa do realizacji. Dlatego lepiej unikać wątpliwych decyzji.

Napisany przez NaTwoim13
Umowa oszczędnościowa na budowę nie byłaby przydzielona nawet po 15 latach z miesięcznym obciążeniem odsetkami i spłatą w wysokości 2 500 euro, nawet gdyby wybrano stopę oszczędzania 30%, dlatego też należałoby również pracować tutaj z przekształceniem kwoty oszczędnościowej po upływie okresu wiązania odsetek.

Uważam, że ma sens zabezpieczenie części potrzeb finansowych na dłuższy okres i wypłacalnej części za pomocą instrumentu zabezpieczenia odsetkami jakim jest umowa oszczędnościowa na budowę lub zaciągnięcie całej kwoty z dłuższym terminem wiązania odsetek bez opcji oszczędzania.

Napisany przez Mzda
Cześć panie Noelmaxim,
Teraz rozumiem, o co chodzi. Dziękuję bardzo za Twoje sugestie w tej sprawie.

@Bankkaufmann: dziękuję za Twoje pomysły.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Mzda
czym się właściwie zajmujesz zawodowo? Jesteś zatrudniony na etacie czy pracujesz na własny rachunek?
Nie zapominaj, że przy tej miesięcznej stawce powinieneś mieć miesięczny dochód netto powyżej 5000 EUR.

Napisany przez Mzda

@Mzda
czym się właściwie zajmujesz zawodowo? Jesteś zatrudniony na etat czy prowadzisz własną działalność?