Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie domu jest możliwe?

Napisany przez Steffem
Cześć,

krótko o mnie. Mam 24 lata, moja dziewczyna ma 22 lata, a moja córka 5 lat. Pracuję jako strażak w prywatnej straży pożarnej, ale mam wykształcenie odpowiadające straży miejskiej. Moja dziewczyna obecnie uczy się na opiekunkę dziecięcą, ale latem planuje kontynuować naukę, aby zostać uznawaną państwowo jako wychowawczynią dzieci przez 3 lata.

Mam średnie miesięczne dochody netto w wysokości 1700 euro, ale czasami mogą być wyższe, to jest tak średnio w ciągu roku. Moja dziewczyna otrzymuje stypendium (BaFöG), dodatek rodzinny za siebie i naszą córkę oraz rentę dla sieroty, co w sumie daje 1100 euro. Nasze miesięczne koszty wynajmu wynoszą około 730 euro z opłatami dodatkowymi i prądem. Do tego dochodzi kredyt, który kosztuje nas 250 euro miesięcznie. Chciałbym przenieść ten kredyt przy zakupie domu.

Planujemy pełne sfinansowanie, ponieważ nie mamy wkładu własnego. Całkowite koszty zakupu domu, pośrednika, podatków, notariusza i remontu nie powinny przekroczyć 100 000 euro. Co miesiąc moglibyśmy spłacać około 500 euro.

Teraz pytanie, czy taki scenariusz jest wykonalny, czy może lepiej poczekać, aż moja dziewczyna skończy naukę i zdobędzie stabilne źródło dochodu? Pracując jako wychowawczyni, nie zarobiłaby więcej niż 1100-1200 euro netto.

Pozdrawiam, Steffen

Napisany przez Selassie
Kupno domu za 100 000 €, gdzie wszystkie koszty dodatkowe i koszty remontu są wliczone, uważam za bardzo mało prawdopodobne, jeśli nie niemożliwe. Nie wspominając nawet o ewentualnych kosztach remontu.

Napisany przez Steffem
Co dokładnie masz na myśli? Za mało? Jeśli Dom kosztuje 60 000 euro, to wciąż zostaje rezerwa na koszty dodatkowe i remont.

Napisany przez Selassie
Gdzie można kupić domy za 60 000€? O jakiej powierzchni mieszkalnej mówimy tutaj?

Napisany przez Steffem
Powierzchnia mieszkalna od 100-120m² i działka o powierzchni około 500m². Tutaj, w mojej okolicy, ceny nie są tak wysokie. Za tę cenę można już znaleźć coś dobrego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ile kosztuje zaplanowana renowacja? Tylko widzimy tutaj cenę zakupu w wysokości 60 000 EUR, ale nic nie mówi o kosztach renowacji?

Jaka jest pozostała kwota kredytu, który chcecie spłacić (miesięczna rata 250 EUR)?

Czy możecie jeszcze raz napisać:
Zarobki 1 700 EUR strażak
Dodatek na dziecko 184 EUR
Rentawi półszary
Żadne informacje o stypendiach nie są ważne.

Dziękuję

Napisany przez Steffem
Cześć,
więc Dom ma kosztować 60000. Remont to 30000. A około 10000 na dodatkowe koszty przy zakupie. Ogrzewanie, okna i drzwi mają być odnowione.
Pozostałe zadłużenie z obecnego kredytu to około 10000 euro.
Ponieważ moja dziewczyna jest jeszcze w trakcie nauki, chciałbym sfinansować tę sprawę samodzielnie. Zarabiam tylko 1700 euro netto jako strażak, ale nie jestem urzędnikiem.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ogólnie 110 000 EUR?
Może to być technicznie możliwe z mojego punktu widzenia, ale niekoniecznie robisz sobie przysługę przy dochodach w wysokości 1 700 EUR.
Powinieneś rozważyć ukończenie całego szkolenia najpierw.
Istnieje możliwość, że wtedy Dom zniknie, ale to jest ryzyko.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Steffenie,

pojawiają się pewne pytania:

- jaka jest wysokość pozostałego długu kredytowego?
- czy to wasze wspólne dziecko? Na górze moja córka, na dole nasza
- jak wysoka jest renta dla sieroty?
- z jakiego regionu pochodzisz?
- czy cena zakupu domu jest już ustalona, czy jeszcze szukasz nieruchomości i być może niedoceniasz ceny?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata