Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Najlepsza kombinacja kont/dla miłośników podróży

Napisany przez newbeer
Chcę, żeby moje pieniądze również pracowały, a nie tylko leżały bezczynnie. Dlatego chcę przystosować moje portfele bankowe do nowych warunków. Ponieważ dużo podróżuję, rozważyłem dwie opcje i chciałbym zapytać, która jest lepsza:

1: DKB Cash z kartą kredytową umożliwiającą bezpłatne podjęcie gotówki na całym świecie i kartą kredytową jak na rachunek oszczędnościowy z oprocentowaniem w wysokości 1,05% dla oszczędności.

2: Cortal Consors z kartą kredytową pozwalającą na bezpłatne podjęcie gotówki na całym świecie (+ brak opłat za transakcje w obcej walucie (DKB:1,75%), ale brak zwrotu opłat za rzadkie pobranie z bankomatu) oraz dodatkowo rachunek oszczędnościowy z oprocentowaniem 1,4% (po 12 miesiącach 0,8%) dla oszczędności.

W obu przypadkach dołącza również karta kredytowa Bahncard, która może służyć jako druga karta kredytowa podczas wakacji (w przypadku zgubienia lub osiągnięcia limitu). Możliwe jest wymiana punktów na ładne vouchery, które równoważą 1,5% opłat za transakcje w obcej walucie karty, eliminując tym samym niekorzyść DKB VISA w porównaniu do Cortal Consors w tym zakresie. Nie dotyczy to jednak wszystkich sytuacji, np. gdy wychodzę wieczorem do restauracji w Brazylii, zabieram tylko kartę DKB VISA na pobranie gotówki, a kartę kredytową Bahncard zostawiam w domu, aby nie została skradziona. W takich sytuacjach muszę więc zapłacić 1,75%, jeśli coś kupuję w restauracji. Punkty Bahnpunkte otrzymuje się tylko za rezerwacje w hotelu. Z drugiej strony, trzeba zauważyć, że DKB Visa wypłaca odsetki od budżetu podróży (karta VISA), podczas gdy w Cortal Consors środki leżą nietknięte.

Niejasne jest bezpieczeństwo oszczędności w DKB, gdy leżą one na VISA. W takim przypadku normalne konto oszczędnościowe może być bezpieczniejsze. Można uzyskać bezpłatną drugą kartę Visa do oszczędzania w DKB.
Obie firmy oferują również niedrogie prowadzenie konta maklerskiego.

W razie potrzeby może być sensowne otworzenie dodatkowego konta mone@you dla dodatkowych oszczędności (1,3%). Pozwoli to uzyskać nieco wyższe oprocentowanie niż 1,05%, większe bezpieczeństwo, ponieważ środki oszczędnościowe nie będą narażone na ryzyko oszustw kart kredytowych, ale za to większy nakład pracy związany z transakcjami i niejasności związane z dodatkowym kontem.

Pozdrowienia i najserdeczniejsze dzięki za opinie/polecenia

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

właściwie nie wiem, czego teraz od nas oczekujesz? Wydaje mi się, że jesteś już dość dobrze wyposażony.

Jeśli chodzi o kartę Visa DKB... zazwyczaj nie powinno być problemu z uzyskaniem drugiej. Niemniej jednak, również ona może stać się ofiarą oszustwa, nawet jeśli jest rzadko lub w ogóle nie używana.

Co do opłat dodatkowych na bankomatach... To zawsze zależy od kraju... na przykład w USA jest to prawie na każdym bankomacie.

A co z kosztami ubezpieczeń w czasie podróży... jak wypada to w porównaniu z kartą kredytową? Ja również dużo podróżuję i dla mnie AmericanExpress ma najwyższy priorytet (bardzo dużo ubezpieczeń i dobry program punktów... płacę tylko tam kartą Visa, gdzie nie akceptują AmEx.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez NinjaGree
Wybieram połączenie DKB + Kalixa dla transakcji zagranicznych:

DKB = bezpłatne wypłaty gotówki Kalixa = bezpłatne płatności
Zawsze trzeba używać kart kredytowych poprawnie, czyli nigdy wypłacać gotówki za pomocą Kalixa lub płacić kartą DKB. W takim przypadku naliczany jest dodatkowy koszt.

Zalety Kalixa: Karta prepaid, nie wymaga sprawdzania w rejestrze dłużników ani wpisu do niego.
Wady Kalixa: Karta prepaid, którą można bezpłatnie doładować jedynie poprzez przelew trwający dwa dni. Trzeba zaplanować budżet.

Kalixa można zastąpić bezpłatnik.pl. W ich przypadku należy ręcznie opłacać rachunek miesięczny, a w przypadku zapomnienia naliczane są wysokie odsetki. Osobiście mi to nie odpowiada, ponieważ brak automatyzacji jest częścią ich modelu biznesowego.

Uważam, że to optymalne połączenie, ponieważ pozwala ono wypłacać i płacić w obcych walutach bez prowizji lub dodatkowych opłat przy aktualnym kursie wymiany.

Pozdrowienia, Christian

Napisany przez 2Escorpio

W zagranicznych podróżach korzystam z połączenia DKB + Kalixa:

DKB = bezpłatne wypłaty gotówkiKalixa = bezpłatne płatności
Zawsze trzeba używać karty kredytowej prawidłowo, czyli nigdy pobierać gotówki przy użyciu Kalixa lub płacić za nią DKB. W takim przypadku naliczany będzie dodatek.

Zalety Kalixa: Karta przedpłacona, więc nie są wymagane sprawdzenia w rejestrze dłużników ani wpisy.
Wady Kalixa: Karta przedpłacona, którą można doładować bezpłatnie tylko poprzez przelew trwający 2 dni. Trzeba więc planować budżet.

Kalixa można zastąpić firmą gebuhrenfrei (.com). W ich przypadku trzeba ręcznie spłacać fakturę co miesiąc, a w przypadku zapomnienia naliczane są wysokie odsetki. Osobiście uważam to za nieprzyjemne, ponieważ brak automatyzacji jest częścią modelu biznesowego.

Uważam, że to optymalne połączenie, ponieważ dzięki temu możesz pobierać gotówkę i płacić w obcych walutach po bieżącym kursie FX, bez dodatkowych opłat czy naliczania dodatków.

Pozdrowienia, Christian

Nie rozumiem. Czy faktycznie przekazywanie pieniędzy na swoją kartę Kalixa i dokonywanie jednego przelewu miesięcznie na kartę gebuehrenfrei sprawia Ci kłopot? To jakoś się sprzeciwia :-)

Napisany przez NinjaGree
Problem, jakie miałbym z miesięcznymi przelewami do gebuehrenfrei, polega na tym, że jeśli się je zapomni, to od razu naliczane są horrendalne odsetki za zwłokę.

W przypadku Kalixa, w przypadku zapomnienia, nie można po prostu zapłacić i trzeba by się zadowolić gotówką z DKB.

Gdyby gebuehrenfrei automatycznie pobierał opłaty miesięcznie z konta, to byliby moim zdecydowanym faworytem. Ale oni już wiedzą, dlaczego nie chcą / nie pozwalają na to automatycznie.

Pozdrowienia, Christian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata