Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura - ile powinienem oszczędzać miesięcznie?

Napisany przez latinjazz
Drodzy eksperci od zabezpieczenia na starość!

Chciałbym uzyskać niezależną i krytyczną opinię na temat mojego zabezpieczenia na starość.
O mnie: Mam 39 lat, jestem żonaty, mam 2 dzieci, pracuję w branży IT i powiedziałbym, że nieźle zarabiam. Niemniej jednak, pod koniec miesiąca nie zostaje mi tyle, ile bym chciał, ze względu na zabezpieczenie na starość, a dodatkowo muszę obsługiwać kredyt hipoteczny w wysokości około 1200 euro miesięcznie.

Po ukończeniu studiów poznałem doradcę z firmy MLP, który doradzał mi w sprawach zabezpieczenia na starość. Między 2001 a 2005 rokiem założono różne polisy, które chciałbym, aby Państwo ocenili. Czuję się z nimi trochę niekomfortowo, zwłaszcza po przeczytaniu głównie negatywnych opinii na temat firmy MLP.

Co miesiąc płacę około 420 euro na polisy zabezpieczenia na starość MLP, do których jeszcze nie wliczyłem 120 euro za ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy. Te 420 euro dzielą się na ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym, ubezpieczenie emerytalne z funduszem inwestycyjnym, rentę Riester oraz tzw. ubezpieczenie podstawowe. Dodatkowo płacę ubezpieczenia na życie w Bayern-Versicherung około 50 euro/miesiąc. Dwa razy w ciągu roku z mojej pensji pracowniczej odprowadzane są kwoty na ubezpieczenie emerytalne, co uważam za korzystne, ponieważ są one odliczane od wynagrodzenia brutto.
W przypadku polis MLP należy zauważyć, że przy prostym obliczeniu iloczynu czasu trwania w miesiącach i miesięcznej składki, otrzymuje się znacznie wyższą sumę niż wartość bieżąca wyświetlana w programie finansowym MLP. Innymi słowy - gdybym trzymał te pieniądze pod poduszką, miałbym obecnie więcej!

Ponieważ jestem kompletnym laikiem w sprawach finansowych, proszę o obiektywną ocenę sytuacji.
Co mam zrobić? Chciałbym mieć znacznie mniejsze obciążenie miesięczne. Czy powinienem zerwać jakieś umowy? Chciałbym także dokonać dodatkowej wpłaty na spłatę kredytu hipotecznego. Czy sensowne jest użyć do tego jedną z polis MLP?

Dziękuję z góry za merytoryczną ocenę ekspertów!
Pozdrawiam serdecznie
Christian

Napisany przez Torsten Breitag
Cześć Christian.

W zasadzie kredyty powinny być obsługiwane przed oszczędnościami. Ma to niewiele sensu prowadzić oszczędności na emeryturę kosztem kredytów.

Ponadto Dom jest w pewien sposób także rodzajem oszczędności na emeryturę. Po odjęciu kosztów utrzymania / eksploatacji itp. wynika wartość oszczędności z tytułu najmu. Ta wartość emerytalna powinna być traktowana podobnie jak wartość emerytalna polisy.

---

Twoje pytanie ile muszę wydać nie jest tak łatwe do odpowiedzenia. Brakuje informacji o dochodach, już zdobytych punktach emerytalnych w systemie ubezpieczeń społecznych itd. i tak dalej.

Orientacyjnie, powinieneś skorzystać z kalkulatora luki emerytalnej. Ponieważ nie jestem jeszcze zaznajomiony z zasadami cytowania i linkowania na forum, nie podlinkuje Ci teraz kalkulatora. Mogę jedynie powiedzieć, że Swisslife na swojej stronie internetowej ma proste i bardzo przydatne kalkulatory dla konsumentów w zakładce Usługi. Nazywają się tam kalkulatorem luki emerytalnej. Te wyjaśnienia nie są w żadnym wypadku reklamą ani czymś podobnym dla spółki, są tylko rekomendacją co do narzędzia.

Co do istniejących umów, trudno cokolwiek sensownego powiedzieć bez znajomości dokumentów.

Być może powinieneś skorzystać z porady niezależnego doradcy. Nie musi to od razu być pośrednik finansowy ani doradca finansowy. Również np. niemiecki system ubezpieczeń emerytalnych oraz biura ochrony konsumenta oferują porady, jakość w zależności od lokalizacji.

Napisany przez latinjazz
Cześć Torsten,

dzięki za Twoją opinię! W innym forum dostałem już kilka odpowiedzi na ten temat. Również tam sugerowano mi skorzystanie z niezależnego doradztwa, dlatego już umówiłem się na spotkanie z Biurem Ochrony Konsumenta. Niestety, spotkanie to wymaga długiego okresu oczekiwania, dlatego udało mi się umówić dopiero na połowę kwietnia.

Jednocześnie skorzystam z Twojej propozycji i skorzystam z kalkulatora ubezpieczeń Swisslife.

Dzięki i pozdrawiam
Christian

Jeśli masz pytania dotyczące wyniku i tego, co możesz z nim zrobić, po prostu je zadaj. Chociaż jestem zupełnie nowy na tym forum, zazwyczaj odpowiadam szybciej, niż mogłoby się wydawać na podstawie różnicy czasu między twoim postem a moją odpowiedzią tutaj.

Napisany przez latinjazz
Cześć Torsten,

Chciałbym poczekać na reakcję stowarzyszenia konsumentów dotyczącą mojej sytuacji. Ale dziękuję za ofertę.

Pozdrowienia
Christian

Chodziło mi o ten wątek tutaj. Przeoczyłem, że twoje pytanie jest już kilka dni stare.

Napisany przez soundjunk
https://www.deka.de/dn/rechner/rente...er/index.mhtml

Inflacja jest uwzględniana

Napisany przez Yakfreak
Oszczędzam 140€ każdego miesiąca, co przynosi mi 3% rocznie. Gdy skończę 63 lata, będę miał dodatkowo około 150 000€, z których będę mógł żyć. Nic do tej pory nie zbliżyło się do tego.

Napisany przez soundjunk

Oszczędzam 140€ każdego miesiąca, które przynoszą mi 3% rocznie. Gdy skończę 63 lata, będę miał dodatkowo około 150 000€, z których będę mógł żyć. Nic do tej pory nie zbliżyło się w pobliże tego.

Ciekawość: co dokładnie tam masz?

Napisany przez Yakfreak
VTB Flex kiedyś oferował 3% oprocentowanie i lepszy okres trwania

Obecnie oferują tylko 2,5%, ale za to elastyczne wpłaty

Napisany przez soundjunk
Szkoda, tylko 10 lat ważna. Poza tym fajna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata