Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie poprzez kwotę oszczędności budżetu mieszkaniowego

Napisany przez Snewi
Cześć,
w latach 2009/2010 zbudowaliśmy Dom i sfinansowaliśmy go kwotą 190 000 euro!
Część tej kwoty to 140 000 euro na 10 lat z oprocentowaniem 4,25% oraz 50 000 euro na 15 lat z oprocentowaniem 4,65%! Przy spłacie w wysokości 1% zrozumiale, że zajmie to trochę czasu zanim wszystko zostanie spłacone!
Teraz mogę oczywiście refinansować całą kwotę i przedłużyć okres oprocentowania, ale nie wiem jeszcze, jakie będą stopy procentowe w 2020 roku!
Czy byłoby sensowne wpłacić około 120 € na BSV, aby zapewnić sobie stopę procentową 1% w roku 2025 i spłacić tę mniejszą część (50 000 €) w ten sposób? Oprocentowanie wynosiłoby wtedy około 1%, spłata byłaby wyższa, ale obciążenie pozostaje takie samo! Zaletą jest to, że szybciej spłacę mniejszą kwotę! Czy to ma sens, czy odradzacie mi takie rozwiązanie?
Pozdrawiam
Snewi

Napisany przez C. Andreas
Mając konto oszczędnościowo-budowlane, zyskujesz przede wszystkim pewność planowania.

Niemniej jednak zdecydowanie odradza się korzystanie z ofert oprocentowania 1%, ponieważ trzeba wtedy wpłacić zbyt wiele, aby uzyskać przydział. Oszczędzanie na cele budowlane opłaca się, gdy wpłacasz jak najmniej (25-30%) całej sumy oszczędnościowej, dzięki czemu możesz otrzymać bardzo dużo kredytu.

Niezainwestowane środki z ofert oprocentowania 1% możesz następnie przeznaczyć jako dodatkową wpłatę na spłatę kredytu, co bardziej się opłaca.

Napisany przez Snewi
Cześć,

to dotyczy BHW, tam nie jestem pewien, jak aktualne są stawki! Jeszcze raz dla zrozumienia! Chodzi tylko o kwotę 50 000 euro! Obecnie płacę około 230 euro! Kontynuowałbym tę kwotę do 2025 roku! Wtedy miałbym około 40 000 euro! Od dzisiaj płaciłbym około 120 euro (40 euro od pracodawcy + 80 euro ode mnie) do BSV do około 2025 roku! To jest kolejne 15 000 euro! Pozostanie więc 25 000 euro, które będą oprocentowane 1% i spłacane w tempie 4%!
Wtedy będę szybciej skończony! Czy to jest z mojej strony właściwie wykonane, czy mój sposób myślenia jest całkowicie błędny?

Drugą część, czyli 140 000 euro, spłacę w 2020 roku normalnym kredytem u mojego banku hipotecznego!

Pozdrowienia

15.000 euro saldo dzisiaj w 11 latach i 25.000 euro roszczenie do pożyczki w 2025 roku przy stopie procentowej 1%.

Brzmi dobrze. Problem polega tylko na tym, że to nie jest możliwe. Według mojego kalkulatora BHW, wysokość miesięcznej opłaty za alokację wynosiłaby około 161 euro. W rezultacie miałby Pan/ Pani około 54% stopę oszczędnościową przy oprocentowaniu 0,1% i opłacie zamykającej 1,6%. To się nie opłaca.

Czy dysponuje Pan/ Pani planem oszczędzania i spłaty dla swojej kalkulacji? Jeżeli tak, proszę przesłać mi go mailem.

Wartościowe byłoby ewentualnie wpłacanie około 90 euro miesięcznie. To wystarczy, aby zabezpieczyć cel w wysokości 40.000 euro w ciągu 11 lat.

Napisany przez Snewi
Dostanę ten plan w przyszłym tygodniu i wtedy może go przesłać na maila :-) gdzie?

Więc z wpłatą 90 euro? w BSV? Mam teraz mały 10 000 i musiałbym wziąć nowy 40 000? Co by było za 11 lat? Na co wykorzystam te pieniądze? Jeszcze tego nie rozumiem

Pozdrowienia

W przyszłym tygodniu otrzymam ten plan i postaram się go przesłać za pomocą maila :-) na jakie konto?

Czyli chodzi o wpłatę 90 euro? na BSV? Mam obecnie 10 000 euro i musiałbym zaciągnąć nowe 40 000 euro? Co będzie się działo przez te 11 lat? Na co zostanie przeznaczone to pieniądze? Jeszcze nie zrozumiałem

Pozdrowienia

Proszę po prostu prześlij mi propozycję, a ja przedstawię Ci przeciwną propozycję. Dane kontaktowe znajdziesz na mojej stronie internetowej.

Napisany przez Snewi
Mam do was pytanie! Czy myślicie, że jeśli wpłacam 90€ miesięcznie, powinienem po prostu oszczędzać, aby za kilka lat wykorzystać te pieniądze na dodatkową spłatę? Mam DispoMaxx 5 i DispoMaxx 1,9, czy oprocentowanie odsetek jest takie samo? Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata