Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta kredytowa przedpłacona

Napisany przez justin242
Cześć wszystkim.
Moj problem polega na tym, że szukam dla siebie odpowiedniej karty kredytowej typu prepaid.
Karta powinna być używana głównie podczas podróży za granicę, czyli do płacenia za loty, hotele za granicą + wypłacanie gotówki za granicą, ewentualnie wynajem samochodu lub rzadziej do zakupów na amerykańskim Amazonie itp.

Ponieważ jestem członkiem ADAC, od razu zwróciłem uwagę na kartę prepaid Adac Clubmobil (opłata roczna 1. rok 0€, 2. rok 19 euro).
Niestety nie mogę udostępnić linku ze względu na zbyt niską liczbę postów, ale jeśli wpiszecie w Google Adac Clubmobilkarte, to szybko znajdziecie odpowiednią tabelę.
(karta po lewej stronie w tabeli)

Jednak kilka pytań mnie jeszcze powstrzymuje od natychmiastowego podjęcia decyzji, może możecie mi pomóc:
1) Czy darmowe wypłaty gotówki są naprawdę możliwe na całym świecie czy tylko w określonej strefie euro, jak czasami słychać?
2) Jeśli znajdziecie się na stronie internetowej ADAC, znajdziecie tabelę. W nagłówku „Specjalne usługi” znajdziecie punkt „Wypłaty gotówki na całym świecie”.
Tam jest mowa o zwrocie opłaty za transakcje zagraniczne. Co dokładnie oznacza ta informacja?
3) Trzecie i ostatnie pytanie: Zawsze słyszy się tylko o darmowych wypłatach gotówki. Co się dzieje, gdy płacę kartą za pobyt w hotelu w obcej walucie? Czy obowiązują mnie wtedy jakieś dodatkowe opłaty, skoro nie płacę gotówką?

Poza tym karta wydaje mi się całkiem dobra, ważne jest również to, że nie ma limitu dziennego, więc mogę zapłacić za hotel i wypłacić gotówkę bez żadnych ograniczeń. Przynajmniej nic o takim ograniczeniu nie przeczytałem.

Byłoby świetnie, gdybyście mogli mi pomóc dalej.
Pozdrowienia
Justin

Napisany przez 2Escorpio

Cześć wszystkim.
Mam problem, szukam dla siebie odpowiedniej karty przedpłaconej.
Karta powinna być używana głównie podczas podróży za granicę, czyli do płacenia za loty, hotel za granicą + wypłacania gotówki za granicą, ewentualnie wynajem samochodów lub rzadziej do zakupów na US Amazon itp.

Jako członek ADAC, od razu zwróciłem uwagę na kartę przedpłaconą Adac Clubmobil (opłata roczna: 1. rok 0 €, 2. rok 19 euro).
Niestety nie mogę podać linku ze względu na zbyt małą liczbę postów, ale jeśli wpiszesz w Google Adac Clubmobilkarte, szybko znajdziesz tabelę.
(karta po lewej stronie w tabeli)

Kilka pytań powstrzymuje mnie jednak od natychmiastowej decyzji, może możecie mi pomóc:
1) Czy darmowe wypłaty z bankomatu są rzeczywiście dostępne na całym świecie, czy tylko w określonej strefie euro, jak czasami słyszy się?
2) Jeśli znajdziesz się na stronie internetowej Adac, znajdziesz tabelę. W sekcji Specjalne usługi pod sekcją Wypłata gotówki na całym świecie.
Mówi o zwrocie opłaty za transakcje zagraniczne. O co dokładnie chodzi?
3) Trzecie i ostatnie pytanie: Czyta się tylko o darmowym wypłacaniu gotówki. Co jeśli zapłacę kartą za hotel w obcej walucie. Czy na mnie nałożone zostaną dodatkowe opłaty, ponieważ nie płacę gotówką?

W przeciwnym razie wydaje mi się, że karta jest całkiem dobra, ważne jest również to, że nie ma limitu dziennego, więc mogę opłacić hotel, wypłacić gotówkę i niezakłócona żadnym limitem. Żadne ograniczenia w tej kwestii nie zostały przynajmniej przeze mnie odczytane.

Byłoby świetnie, gdybyście mogli mi pomóc dalej.
Pozdrowienia
Justin

Hej,

0. Osobiście nie jestem zwolennikiem kart przedpłaconych za granicą... Wiele firm wynajmu samochodów ich nie akceptuje... nie można nimi płacić W Samolocie lub pociągu, a w hotelach także występuje wiele problemów, ponieważ często blokują zabezpieczenia ... czasami karta przedpłacona nie jest nawet akceptowana.

1. Możesz bezpłatnie wypłacać pieniądze z karty kredytowej na całym świecie. Ale są też banki / bankomaty (często spotykane w USA), które pobierają opłaty od klientów innych banków. Oznacza to więc ... twoim bankiem nie obciążają Cię za wypłatę, ale bank, z którego aktualnie pobierasz, może to zrobić.

2. Opłata za transakcje zagraniczne to tak naprawdę błąd... Powinno się to nazwać opłatą za transakcje w obcej walucie. Oznacza to, że za wszystkie płatności nie w euro (w zależności od banku są wyjątki, takie jak w Szwajcarii), musisz zapłacić swojemu bankowi pewien procent wydanej sumy. W ADAC jest to prawdopodobnie 1,75%.

Te 1,75% bank obciąży Cię również za wypłatę gotówki za granicą lub zwróci Ci ją.

3. Jak już napisano w punkcie 2... wszystkie transakcje nie w euro (ew. kilka wyjątków) będą naliczone opłatą w wysokości 1,75%. Ponadto płatności kartą kredytową są zazwyczaj bezpłatne. W przypadku kilku sytuacji (najczęściej przy rezerwacjach lotów) mimo wszystko może zostać naliczona opłata za kartę kredytową. Wtedy zobaczysz to bezpośrednio od kwoty końcowej... w tle nie jest obciążana żadna dodatkowa opłata.

Więc w przypadku kart kredytowych zazwyczaj istnieje limit miesięczny lub w przypadku kart przedpłaconych wysokość salda jest traktowana jako limit... Ponadto karta będzie miała limit na wypłacenie gotówki.

Podczas podróży zdecydowanie odradzam korzystanie z karty prepaid...

Pozdrowienia esco

Napisany przez justin242
Z góry dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
Czyli poleciłbyś mi zwykłą kartę kredytową? Nie wiem nawet, czy dostanę jedną, ponieważ jestem tylko studentem.

Co do blokowania bezpieczeństwa czytałem o tym już gdzieś. Czy dotyczy to także normalnych kart kredytowych czy tylko kart kredytowych prepaid?
Dla mnie ważne jest, aby nie była zbyt wysoka roczna opłata, nie potrzebuję też zbyt wielu dodatków, takich jak rabaty paliwowe czy sklepowe.

Dla mnie istotne jest także, aby wypłaty za granicą były możliwie darmowe (przynajmniej z mojego banku), nie mogę mieć wpływu na bankomaty, z których korzystam. Ważne jest także, aby była akceptowana przez hotele i być może wypożyczalnie samochodów, to jest priorytet. Nie chciałbym być związany z kontem, aby korzystać z karty kredytowej, ale to nie powinno być warunkiem koniecznym, jeśli karta jest dobra. Zwrot opłaty za transakcje zagraniczne jest dobry, ale niekonieczny, jeśli wynosi tylko 1-2 procent.

Podsumowując, poszukuję dobrej karty kredytowej do płatności związanych z podróże oraz ewentualnych zakupów na Amazon US lub kilku innych międzynarodowych sklepach.

Pozdrowienia
Justin

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

blokowanie (zazwyczaj w hotelach, wypożyczalniach samochodów, stacjach benzynowych samoobsługowych) jest również praktykowane przy zwykłych kartach kredytowych. Jednak przy zwykłych kartach kredytowych nie jest to szczególnie zauważalne, ponieważ jest to rezerwowane z twojego limitu miesięcznego, a nie z twojego salda, jak w przypadku karty prepaid.

Nie musisz więc z góry płacić zablokowanej kwoty.

Jeśli możesz zrezygnować z całego zamieszania z rabatem na paliwo itp., poleciłbym ci kartę BarclayCard New Visa.

Obecnie 25 euro premii startowej, bezpłatna składka na stałe, możliwość płacenia odroczonych rat, bezpłatne wypłaty gotówki za granicą na całym świecie, niezależnie od konta, dodatkowa karta maestro na życzenie bezpłatna itd. itd.

Karta Visa New Barclaycard | Karta kredytowa | Barclaycard

Barclaycard specjalizuje się także w studentach... na początek otrzymasz tylko limit kredytowy w wysokości 1 000 euro, ale z czasem (jeśli twoja zdolność kredytowa jest odpowiednia) będzie on zwiększany, alternatywnie możesz także wpłacać dodatkowe środki na swoje konto oprócz limitu kredytowego.

Myślę, że to jest najlepszy stosunek jakości do ceny dla ciebie. Jedynym haczykiem tutaj jest to, że za wypłaty gotówki w obcych walutach musisz zapłacić opłatę za przewalutowanie (w procentach)... ale nie ma za to opłaty rocznej.

Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez justin242
Ok. Przeczytałem informacje dotyczące karty Barclaycard Visa i wydaje mi się, że brzmi to bardzo dobrze. Mam może trochę głupie pytanie. Zakładając, że teraz rezerwuję hotel na łączną kwotę 300 euro i mam na karcie kredytowej załadowane 400 euro, a dodatkowo zarezerwowane zostaje dodatkowo 350 euro oprócz kwoty rachunku. W takim razie oprócz mojego salda, zamrożone zostaną 250 euro z limitu kredytowego. Czy musiałbym zapłacić wysokie odsetki od tego salda czy nie? Wiele się czyta o złej obsłudze klienta i zbędnych blokadach przy Barclaycard. Czy wiesz, czy sytuacja ta się poprawiła? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

Sollzinsen?

Masz limit kredytu na karcie / koncie klienta, który jest rozliczany raz w miesiącu (albo poprzez obciążenie, albo musisz go przelewać). Po rozliczeniu, masz 4 tygodnie na uregulowanie należności... zanim zaczną powstawać odsetki. Dopiero wtedy (jeśli zrobisz częściową spłatę), zaczną się odsetki.

Podsumowując... Przez 4 tygodnie wszystkie wydatki kartą są gromadzone... potem (zawsze tego samego dnia w miesiącu), otrzymujesz rachunek, na który masz 4 tygodnie na zapłatę... i dopiero potem zaczynają się odsetki (jeśli nie spłacisz rachunku w całości).

I tak, odsetki są wysokie... ale to dość normalne dla kart kredytowych z możliwością spłaty ratalnej i nie jest odpowiednie dla długotrwałego zadłużenia się.

Podsumowując: Nie płacisz odsetek od kwoty zablokowanej jako zabezpieczenie. Nawet jeśli kwota zablokowana nie zostanie rozliczona, gdy przypada dokładnie na dzień rozliczenia.

Ja osobiście mam od wielu lat karty Visa i Mastercard Barclaycard i nigdy nie miałem większych zastrzeżeń co do obsługi klienta.

Zdarzyło mi się dwukrotnie, że karty zostały zablokowane po dokonaniu transakcji niezgodnych z moim dotychczasowym zachowaniem płatniczym. Barclaycard jednak ma całodobową infolinię (obsługa klienta w ciągu dnia & nocny serwis alarmowy)... mogą oni odblokować kartę w kilka sekund... Wszystko oczywiście bezpłatnie, a infolinie to zwykłe numery stacjonarne.

Ponadto, zawsze warto poinformować bank przy korzystaniu z karty kredytowej za granicą i w jakim kraju się znajdujesz... Dzięki temu minimalizuje się ryzyko związane z blokadą zabezpieczeniową.

Co do tego... Że moja karta kredytowa była zablokowana z powodów bezpieczeństwa, mialem już do czynienia z każdym bankiem, z którym miałem kartę kredytową, w tym American Express.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez NinjaGree
Nie wiem, czy blokada była w tym sensie: Kiedyś kupiłem telefon w Google w USD za pomocą mojej karty przedpłaconej Kalixa. Była to przed zamówieniem, a dostawa miała nastąpić dopiero po miesiącu.

W momencie zamówienia kwota została pobrana z karty kredytowej. Gdy miesiąc później nastąpiła dostawa telefonu, kwota (według ówczesnego kursu wymiany) została ponownie zaksięgowana w €, a następnie natychmiast (według obecnego kursu wymiany) ponownie obliczona.

W każdym razie wydaje mi się, że być może można nimi również zapłacić za wynajem samochodu wraz z kaucją, ale nie jestem tego pewien.

Pozdrowienia, Christian

Napisany przez 2Escorpio

Wydaje mi się, że można nimi zapłacić także za wynajem samochodu wraz z kaucją, ale nie jestem tego pewien.

Technicznie możliwe jest to. Jednakże prawie wszystkie firmy wynajmujące samochody nie chcą tego robić, ponieważ może to prowadzić do dodatkowych obciążeń, które przekraczają zablokowaną kwotę. Szczególnie często dzieje się to w hotelach.

Napisany przez Linda00

Okej. Przeczytałem sobie informacje na temat karty Barclaycard New Visa i myślę, że to wszystko brzmi bardzo dobrze. Mam może trochę głupie pytanie.

Załóżmy, że teraz rezerwuję hotel za 300 euro i mam 400 euro na karcie kredytowej, a dodatkowo zablokowane zostaje 350 euro oprócz całkowitej kwoty.
Czy w takim przypadku, poza moim saldem, zamrożone zostaną jeszcze 250 euro z limity kredytowej. Czy musiałbym zapłacić wysoki odsetek od tego salda czy nie?

Czytają się dość często opinie o złym obsłudze klienta i zbędnych blokadach w przypadku kart Barclaycard. Czy wiesz, czy sytuacja w tej kwestii się poprawiła?

Dzięki i pozdrowienia

Jedynym problemem, jaki mógłby się pojawić, jest to, że karta Barclaycard New Visa, jak sądzę, nie jest udzielana studentom. Dla studentów Barclaycard ma specjalnie kartę Barclaycard for Students, która jednak w porównaniu jest dość droga (12 € opłata roczna od drugiego roku i opłaty za wypłaty gotówki w kraju i za granicą).

Ogólnie jestem zadowolony z usług Barclaycard - korzystam z karty VISA Barclaycard od dłuższego czasu i nie miałem dotąd żadnych problemów. Nie mogę potwierdzić złej obsługi klienta, a także nie miałem dotąd problemów z blokadami, choć może się to zdarzyć, np. jeśli księgowane są płatności, które nie pasują do zwykłych wzorców korzystania lub jeśli zostają dokonane nagle z zagranicy itp. - ale sądzę, że to niekoniecznie jest problemem ze strony Barclaycard, ale może wystąpić także u innych dostawców i służy ogólnie Twojemu zabezpieczeniu. Jeśli poinformuje się dostawcę o dłuższym pobycie za granicą, nie powinno być problemu. Ponadto zawsze dostępna jest infolinia w przypadku takich problemów.

Alternatywnie można rozważyć kartę przedpłaconą, chociaż za granicą oczywiście ma swoje ograniczenia i dlatego nie jest to zawsze najlepsze rozwiązanie. Karta kredytowa DKB jest jednak np. udzielana studentom - być może to jest alternatywą - brak opłaty rocznej, dodatkowe konto bieżące, miesięczne rozliczenie i następne obciążenie zrealizowanych transakcji na koncie bieżącym oraz bezpłatne wypłaty gotówki na całym świecie.

Napisany przez 2Escorpio

Jedyne problem, które mogłoby wystąpić, to chyba to, że karta Barclaycard New Visa nie jest udzielana studentom. Specjalnie dla studentów Barclaycard ma kartę Barclaycard for Students, która jednak jest dość droga w porównaniu (opłata roczna 12 € od drugiego roku & opłaty za wypłaty gotówki w kraju i za granicą).

Studenci mogą również wybrać inne produkty karciane. Nie muszą korzystać z wersji dla studentów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata