Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przespłać minimalną kwotę oszczędności i punkty wskazówki?

Napisany przez Grisu1982
Cześć wszystkim,

obecnie mam problem, ponieważ doradca finansowy, którego przypadkowo poznaliśmy, i mój doradca LBS mają różne zdania, dlatego chciałbym pozyskać dodatkową opinię.

Oto sytuacja:

Umowa oszczędnościowa 1 LBS
Kwota oszczędności 50 000 €
Minimalna kwota oszczędności osiągnięta od 1.1.2014 r.
Działa już od dłuższego czasu
Wpłaty miesięczne:
Polecenie zapłaty 100 €
Środki na cele majątkowe 40 €

Umowa oszczędnościowa 2 BHW
Kwota oszczędności 50 000 €
Oszczędności ok. 2500 €
Działa już od dłuższego czasu.
Wpłata miesięczna 15 €

Na targach domów spotkaliśmy doradcę finansowego, który doradził nam, ile domu moglibyśmy sobie pozwolić. Ważnym punktem było, aby nie przeoszczędzać naszej umowy oszczędnościowej LBS. Plan zakładał zatrzymanie wpłat po osiągnięciu minimalnej kwoty oszczędności i rozpoczęcie wpłat do umowy oszczędnościowej BHW.

Powiedziano mi, że otrzymam rozliczenie konta oszczędnościowego, minimalna kwota oszczędności została osiągnięta i w rozliczeniu zalecano skontaktowanie się z moim doradcą dotyczącym umowy oszczędnościowej. Tak też zrobiłem, jednak doradzono mi kontynuację wpłat do umowy LBS, ponieważ jeszcze nie osiągnąłem wszystkich wymaganych punktów. Brakuje mi dokładnie 19 punktów i jeśli wszystko potrwa, umowa będzie gotowa do alokacji od 1.1.2015 r.

Umowa działa od długiego czasu, a podczas zawierania umowy przewidziano jej gotowość do alokacji na 2015 r., jeśli będę kontynuował zgodne z umową płatności. Jednak w międzyczasie wykonałem wiele dodatkowych wpłat. Czy nie mógłby być teraz w gotowości do alokacji?

Mam wrażenie, że próbuje się mnie zatrzymać i oszczędzam za dużo na mojej umowie oszczędnościowej, a data alokacji na 2015 r. w LBS jest już ustalona. Być może mimo wszystko zostanie on gotowy do alokacji również w 2015 r., jeśli przestanę wpłacać *zastanawiam się*.
Na moje pytanie, czy mogę też wpłacić nadrobione 1680 € do 2015 r. i czy umowa szybciej wejdzie w gotowość do alokacji, odpowiedziano, że tak. Nawet jeśli obecnie tego nie planuję.

Jako dodatkowe informacje: Obecnie szukamy domku lub planujemy jego budowę, ale spodziewamy się, że będzie to pilne dopiero od 2015 r.

Co o tym sądzicie? Czy kontynuować wpłaty w LBS czy lepiej wpłacić pieniądze na umowę BHW? doradca finansowy mówił, że umowę można użyć później do pośrednictwa finansowego.

Dziękuję

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tutaj omawiane są różne rzeczy. Jeśli chodzi o LBS, to zalecam skontaktowanie się bezpośrednio z LBS, a nie z przedstawicielem sprzedaży. Zadzwoń bezpośrednio do centrum obsługi LBS, te osoby są neutralne. Co się tyczy BHW, to zazwyczaj dobrze jest tam wpłacać pieniądze, jeśli masz dodatkowe środki. Przejście z VL z LBS do BHW jest opcją, ale STOP! Dla Ciebie nie ma sensu łączyć finansowania BHW i LBS. To są dwaj konkurenci na rynku kas oszczędnościowo-kredytowych. Możliwe jest uzyskanie pożyczki blankietowej z LBS, a następnie wprowadzenie VL do BHW jako zastępstwa dla spłaty. A ewentualne finansowanie nieruchomości w całości przez LBS. Albo w całości przez BHW, ale nie oba razem.

Napisany przez Grisu1982
Teraz wciąż nie mam zdania na temat tego, czy warto kontynuować oszczędzanie w ramach umowy LBS. W czym dokładnie tkwi ryzyko związane z uwzględnieniem dwóch umów oszczędnościowych konkurencyjnych firm w finansowaniu? O ile obie umowy można obsłużyć w ramach finansowania, nikt nie powinien mieć z tym problemu. Podczas doradztwa finansowego doradca nie miał żadnego problemu z uwzględnieniem obu umów oszczędnościowych, a nawet wszystkie trzy, ponieważ moja żona również ma umowę z BHW, na którą jednak nie ma zbyt dużo pieniędzy.

W każdym razie nie planuję spłacać finansowania później i nie korzystać z starych umów oszczędnościowych, ani kontynuować ich oszczędzanie. Szczególnie że potrzebujemy tych pieniędzy jako kapitału własnego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Każdy bank chce być samodzielnym wpisanym w księdze wieczystej. A jeśli rywalizują ze sobą dwie banki, to się nie uda.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Doradco Finansowy,

do kwoty 30 000 euro można ubiegać się o kredyt hipoteczny w LBS na zabezpieczenie hipoteką, ponieważ umowa w BHW jeszcze długo nie dojdzie do matury, a zakup/budowa nieruchomości powinna teraz wystartować, więc obie nie konkurują ze sobą, ale nawet jeśli tak, to złożę wniosek o kredyt hipoteczny zarówno w LBS, jak i w BHW.

@Grisu1982
Kiedy osiągnięto minimalną kwotę odkładania, wciąż to nie oznacza osiągnięcia matury, ponieważ wskaźnik wyceny wciąż się nie zgadza, a właśnie on jest kolejnym czynnikiem determinującym o przydziale oszczędności mieszkaniowej. Trudno mi sobie jednak wyobrazić, że wzrośnie on dzięki kolejnym wpłatom. Trzeba poczekać na okres budowy lub na uzyskanie matury, wpłaty raczej mają negatywny wpływ, zakładając, że minimalna kwota oszczędności została osiągnięta.

A co do tego, czy stary plan oszczędnościowy z BHW musi być nadal realizowany, to również warto rozważyć, ponieważ na rynku są obecnie znacznie lepsze stawki, co nawet może uzasadniać poniesienie nowej opłaty za zawarcie umowy, aby objąć nowy plan, ponieważ pozostaje jeszcze wystarczająco czasu na oszczędzanie przy zaledwie 2 500 euro na koncie.

Warto sprawdzić, czy w umowie z LBS istnieje opcja premii, aby ewentualnie, w przypadku rezygnacji z kredytu, uzyskać zwrot z odsetek od pierwszego dnia. Dotyczy to oczywiście także planu BHW, jeśli ma tę opcję premii, ponieważ wówczas nowe zawarcie niekoniecznie jest opłacalne, ponieważ stopa od oszczędności w tym BSV może być wyższa niż stopa odsetek od kredytu hipotecznego, wówczas spłata w tym wysoko oprocentowanym BSV byłaby szybsza niż w systemie rat stałych.

Napisany przez Grisu1982
Wielkie dzięki, to już mi pomaga. Wskazówka generuje mi postęp. Podczas konsultacji finansowej dotyczącej tego, ile domu moglibyśmy sobie pozwolić, powiedziano nam, że nawet nieszczególnie gotowe do przydzielenia umowy oszczędności budowlane można włączyć do finansowania, co jednak byłoby droższe niż w przypadku gotowej do przydzielenia umowy. Jeśli dobrze zrozumiałem, otrzymuje się pożyczkę i zamiast spłacać raty kredytu, wpłaca się je na konto oszczędnościowe budowlane? Szczerze mówiąc, nie do końca zrozumiałem. Moja żona zaledwie pół roku temu podpisała umowę oszczędnościową z rządowymi świadczeniami emerytalnymi (BHW), do której wpłaca 160 euro, i zastanawiam się, czy to się w ogóle opłaca i czy można to wykorzystać w 2015/2016? Nie chcę spłacać domu i karmić jeszcze kilku umów oszczędnościowych. Potem próbowano nam wcisnąć konto oszczędnościowe budowlane. Oczywiście, w Postbank / BHW pracował również doradca finansowy. Obecnie także oszczędzamy na rachunku oszczędnościowym dla własnego domku. Powiedziano nam, że konto oszczędnościowe budowlane jest takie samo jak książeczka oszczędnościowa i możemy z niego w każdej chwili skorzystać. Kiedy zapytałem, jaki jest sens posiadania konta oszczędnościowego budowlanego (jeśli nie ma różnicy), nie potrafiono mi odpowiedzieć. Więc można równie dobrze wziąć książeczkę oszczędnościową? W każdym razie wydało mi się to nieco niesolidne i nastawione na sprzedaż, ponadto nie chcieliśmy zbyt mocno związać się z jednym bankiem, ponieważ chcieliśmy jeszcze raz niezależnie rozważyć kwestię finansowania. Jeśli chodzi o mój konto Oszczędnościowe Budowlane w BHW, tam można chyba swobodnie przenosić między 3 taryfami bez płacenia nowej opłaty za otwarcie. I przynajmniej według doradcy finansowego (nie podpisaliśmy umowy z nim), warunki są naprawdę dobre. Jednak szczegóły nie są mi teraz dostępne. Kondycje porównaliśmy z nową umową mojej żony, które pozostawały identyczne w obecnej opcji taryfowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata