Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: pożyczka na studia

Napisany przez Kev0302
Hej wszystkim,
mam następujące pytanie: niedługo zaczynam studia. Wniosek o Bafög został odrzucony, ponieważ obydwoje moich rodziców pracuje i zarabia niewiele powyżej granicy. Dodatkowo powiedziano nam, że posiadamy zbyt wiele inwestycji (np. umowa oszczędnościowa budowlana itp.), aby otrzymać Bafög.
Jednak moim rodzicom nie chce się tego rozwiązać. Problem jest taki, że zarobki moich rodziców i moja praca dodatkowa nie wystarczą, aby wszystko sfinansować.
Teraz pomyślałem, że moi rodzice mogliby wziąć pożyczkę/kredyt i spłacać go stopniowo, lub ja bym go wziął. Czy istnieją specjalne kredyty na to drugie? Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będę studiował przez łącznie 5 lat. Czyli wziąć kredyt, pozwolić mu odpocząć przez te 5 lat bez lub z bardzo niskim oprocentowaniem, a następnie zacząć spłacanie po 5 latach? Czy macie jakieś sugestie, jak to rozwiązać? Czy możecie mi doradzić? Nie mam o tym pojęcia...
Jeśli wszystko zawiedzie, będę musiał poprosić rodzinę o pieniądze... ale zrobiłbym to zdecydowanie niechętnie... tak jak prawie każdy.

Będę wdzięczny za miłe i pomocne odpowiedzi.
Kevin

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy posiadasz nieruchomość? Można tam sprawdzić warunki korzystnego finansowania. W przeciwnym razie pozostaje tylko podjęcie kredytu ratalnego. Jednak tylko za pośrednictwem Twoich rodziców. Jaki masz pomysł na kredyt? Możliwość wzięcia kredytu teraz i odłożenia spłaty na 5 lat nie istnieje.

Napisany przez gruberclaudia
Czy istnieją kredyty studenckie, które trzeba spłacać dopiero po ukończeniu studiów? Nawet z dodatkowym rokiem tolerancji lub kilkoma dodatkowymi miesiącami, aby można było szukać i znaleźć pracę?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, istnieje. Ale on nie otrzymuje stypendium Bafög, ponieważ rodzice zarabiają zbyt dużo.

Napisany przez Bernhard-Reise
Istnieje kredyt studencki KfW. Musisz go spłacić dopiero po ukończeniu studiów. Jednak niezależnie od dochodów. Oznacza to: Bez względu na to, jak dobrze lub słabo zarabiasz: Najpierw musisz go spłacić. Dopiero po złożeniu wniosku możesz poprosić o odroczenie spłaty, ale nim decyzja zostanie podjęta, mogą minąć miesiące, a w tym czasie będziesz musiał go spłacić. Pamiętaj również, że kredyt jest uzależniony od warunków. Podczas gdy normalny bank nie pyta, na jakim etapie studiów jesteś, KfW chce wiedzieć po ukończeniu podstawowej części studiów, czy zdałeś egzamin pośredni/egzamin po semestrze. Wszystko to trzeba wziąć pod uwagę.

Napisany przez ADMCI4
Studia kredytowe są całkiem dobre. Ale faktem jest, że nie otrzymasz stypendium Bafög, ponieważ zarabiają za dużo twoi rodzice. Urząd do spraw stypendium Bafög argumentuje wtedy, że to co twoi rodzice zarabiają, powinni przeznaczyć na pokrycie kosztów, które normalnie otrzymałbyś/-aś w formie stypendium Bafög.

Zasadniczo pieniądze od twoich rodziców ci się należą, nawet jeśli twoje dążenie do samodzielnego finansowania jest bardzo chwalebne.

Napisany przez Jetzaberr
Mogę tylko poradzić, spróbuj bez kredytu studenckiego... przynajmniej na początek. Jeśli to nie zadziała, zawsze możesz skorzystać z tej opcji.

Napisany przez eugen-graf
Cześć,

więc ja też raczej rozważyłbym kredyt studencki. W zależności od banku, po ukończeniu studiów możesz zostawić go w spoczynku na jeden lub dwa lata, zanim zaczniesz go spłacać. Jednak warto dokładnie porównać oprocentowanie, ponieważ nie zawsze jest ono tak niskie. Ale zbadaj możliwości i najlepiej skonsultuj się bezpośrednio z bankami.

Napisany przez Hanomag

Masz nieruchomość? Tam można jeszcze sprawdzić korzystne finansowanie.

To jest bardzo dobry pomysł.

Cytat od Bankkaufmann

W przeciwnym razie pozostaje kredyt ratalny.

To nie jest zbyt dobry pomysł.

Cytat od Bankkaufmann

Twoje podejście kredytowe. Teraz wzięcie kredytu i pozostawienie go w spoczynku przez 5 lat to nie jest realne.

Wydaje mi się, że kredyty edukacyjne od Bundesverwaltungsamt na stronie www. bildungskredit.de
spełniają to marzenie całkiem nieźle.

Napisany przez MoneyWomand-NDS
Miałem podobną sytuację (w trakcie studiów magisterskich) i skorzystałem z kredytu edukacyjnego NBanku. Dzięki kilku euro od moich rodziców + 350 € miesięcznie z kredytu edukacyjnego udało się jakoś dojść. Niestety nadal spłacam te kredyty i nie jestem pewien, czy studia magisterskie były więc naprawdę właściwą decyzją. Z ekonomicznego punktu widzenia może wystarczyłby tylko stopień licencjata, ponieważ spłata kredytów może okazać się bardzo żmudna. Jednakże oprocentowanie jest niskie, a plan spłaty zdecydowanie wykonalny.

Napisany przez Hanomag
Aktualne informacje dotyczące kredytu edukacyjnego KFW:

Oprocentowanie rozpoczyna się razem z spłatą dopiero trzy lata po pełnej wypłacie pożyczki. Stopa procentowa wynosi jedynie 1,09%, jednakże jest zmienna.

Napisany przez DrefsD
hm, co powiesz na dodatkową pracę dla siebie? To, co później będziesz musiał spłacić jako kredyt, możesz już teraz zarobić sobie dodatkowo pracując na pół etatu i zaoszczędzić sobie cały stres.

Napisany przez omega87

Aktualne informacje dotyczące kredytu edukacyjnego KFW:

Oprocentowanie zaczyna obowiązywać razem z spłatą dopiero trzy lata po wypłacie pełnej kwoty kredytu. Stopa procentowa wynosi bardzo korzystne 1,09%, jednak jest zmienna.

Wykorzystałem to wtedy, aby mieć więcej pieniędzy podczas semestru za granicą. Naprawdę mogę to tylko polecić. Ale jak to z kredytami bywa... ważne jest, aby nie stracić kontroli! Koniec końców, nic nie dostajesz za darmo, a im szybciej spłacisz, tym lepiej

Napisany przez EngelMarco
Radziłbym Ci nie brać pożyczki na studia. Zamiast tego lepiej byłoby, gdybyś zamiast tego podjął kilka dodatkowych prac dorywczych. Oczywiście wiąże się to z stresem, ale tak czy inaczej studia są obecnie stresujące.

Z poważaniem

Marco Engel

Napisany przez tivopu
Przepraszam, uważam to za bzdurę. Kilka dodatkowych prac? Można spróbować, ale wtedy nauka ucierpi. Gdy można skoncentrować się na nauce, nie martwiąc się ciągle o pieniądze, to ma ogromną wartość. W innych krajach takie kredyty są całkowicie normalne.

Napisany przez kennname
Najlepiej porozmawiać z bankiem

Napisany przez HolgerS
Finansowałem koniec moich studiów również za pomocą kredytu KfW. Tam oferowane są różne warianty kredytów dla studentów przy bardzo korzystnych warunkach (dla kredytów) oraz z miesięczną częściową wypłatą.

Dodatkowo zalecam podjęcie dodatkowej pracy dorywczej. Dzięki temu możesz wziąć mniejszy kredyt (np. 200 euro miesięcznie) i nie będziesz na końcu studiów siedział na zbyt dużym górze długów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata