Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytanie dotyczące zeznania podatkowego po odszkodowaniu.

Napisany przez Ratlos1981
Cześć wszystkim,
mam nadzieję, że możecie mi pomóc, ponieważ jestem trochę zagubiona co do tego, w jaki sposób najlepiej postępować.
Mój mąż i ja jesteśmy małżeństwem od 2009 roku, a od lutego 2012 roku mamy wspólną córkę, którą mój mąż ma wpisaną w swojej karcie podatkowej. Ma on klasę podatkową 3, a ja klasę podatkową 5.
W styczniu 2013 roku otrzymałam odprawę, ponieważ po urodzeniu naszej córki podpisałam umowę o rozwiązaniu umowy. Do listopada 2013 roku otrzymywałam świadczenie rodzicielskie (połowę kwoty przez podział na 22 miesiące) a w listopadzie i grudniu otrzymałam zasiłek dla bezrobotnych.
Teraz zaczęłam robić nasze zeznanie podatkowe za pomocą programu Wiso. Dotychczas zawsze składaliśmy wspólne zeznanie. Program Wiso oblicza, że przy wspólnym rozliczeniu w tym roku mamy otrzymać zwrot w wysokości około 1900 zł. Jednak jeśli wybiorę rozłączne rozliczenie, wynika z tego, że mój mąż musiałby dopłacić około 3500 zł, podczas gdy ja mogłabym otrzymać zwrot około 8000 zł. Co na pewno byłoby opłacalne. Jednak różnica wydaje mi się bardzo duża i teraz jestem bardzo niepewna, czy to może być prawda. Czy macie z tym doświadczenie i możecie mi powiedzieć, czy to naprawdę może się zdarzyć, czy raczej jest to błąd w programie?
Rozważaliśmy także przekazanie tego do doradcy podatkowego, ale chcielibyśmy wcześniej wiedzieć, czy to się naprawdę opłaca.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki lub rady.
Pozdrawiam, Zagubiona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata