Trader39 pisze:
Może powinienem jeszcze wspomnieć, że pracuję w prywatnym banku i kupuję (gdy tylko zdałem egzamin) papiery wartościowe dla naszych klientów.
Przez egzamin mam na myśli egzamin handlowca SWX. Tak, z tego co wiem, istnieje tylko jeden egzamin. Nie wiem jeszcze, na co się później specjalizować. Broker był kiedyś myślą...
P.s. kim są Makerzy rynkowi i maklerzy giełdowi?
Pozdrowienia
Cześć Traderze,
Przepraszam za moje nieznajomości, ale sądzę, że jesteś bankowcem. Powinieneś wiedzieć, kim są Ci zawodowcy. Co właściwie uczą was dzisiaj w szkołach?))
Pozdrowienia
Maker rynkowy
Uczestnik rynku, który ustala wiążące ceny ofertowe i popytowe. Na giełdzie jest to zazwyczaj zawodowy makler giełdowy. Jednak także uczestnicy niemieckiej giełdy terminowej, którzy w trakcie oficjalnych godzin handlowych są zobowiązani do podawania wiążących kursów sprzedaży i kupna, są tak nazywani. Ponieważ Makerzy rynkowi konkurują ze sobą, ustalana przez nich cena jest z reguły zblizona do rynkowej. Ich zyskiem jest różnica między kursem kupna a sprzedaży.
Makler giełdowy
Osoby mianowane do wykonywania amerykamentów Kursmaklera lub wolni maklerzy, którzy pośredniczą w transakcjach giełdowych, nazywani są maklerami giełdowymi. Wolni, nieprzysięgli maklerzy nie podlegają ograniczeniom Kursmaklerów i mogą pośredniczyć we wszystkich papierach wartościowych, ewentualnie nawet na kilku giełdach jednocześnie. Są odpowiedzialni za tzw. regulowany handel swobodny.