Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Schufa, kredyt, mnóstwo pytań....

Napisany przez alteshaus
Cześć,
po długiej lekturze postanowiłam się zarejestrować, mam nadzieję, że otrzymam odpowiedzi na kilka pytań.
Sytuacja: Mam 34 lata, jestem zamężna, mam 2 dzieci. Mieszkam z mężem w własnym domu. Mąż ma jeszcze jedną nieruchomość, którą wynajmuje. Raty mogłyby być niższe, ale za to oszczędzamy na wakacjach. Pracuję na pół etatu, każdego dnia do południa, a mój mąż na pełny etat. Z uwagi na pracę, potrzebujemy dwóch samochodów.
Nasz mały samochód uległ awarii przed zimą, więc mąż kupił tani samochód za 400 euro. Ma on jeszcze ważny przegląd do marca. Po pewnych inwestycjach mógłby przejść kolejny przegląd.
W trakcie poszukiwania samochodu znalazłam mały samochód, sprawdziłam moją historię w Schufa: wszystko pozytywne, 98,87%, jedynie kredyt hipoteczny jest odnotowany.
Bank domagający się wpłaty (Santander, o tym później) odmówił. Wyniki w Schufa męża nie są wystarczająco dobre.
Mąż składa wniosek o sprawdzenie swojej historii w Schufa, nadal spłaca długi swojej matki. Wiedzieliśmy, że nie jest to zupełnie czyste.
Nie znalazłam żadnego poręczyciela, który byłby na tyle czysty, jak tego życzył sobie bank.
Spróbuję teraz uzyskać kredyt w innym banku. Otrzymałam ofertę od Targo-Bank. Mój kolega tam pracuje i jest zadowolony.
Oczywiście nadal próbuję znaleźć poręczyciela, co jednak okazuje się naprawdę trudne. Z drugiej strony słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat Santandera.
Autohaus mówi mi tylko, że musiałabym pracować na pełny etat, aby spełnić ich wymagania.
Jednak wkrótce jedno z aut odpadnie, co utrudni codzienną podróż do pracy i organizację dzieci oraz szkoły i przedszkola. Więc drugi samochód jest pilnie potrzebny.
Rata w Targo jest nadal w pożądanym zakresie, a moim zdaniem oprocentowanie jest też w porządku. Nie zakupiłam dodatkowego ubezpieczenia.
Kwota to 8500 euro.
Skąd mam wiedzieć, jak się prezentuję w bankach przy wyniku 98%???
Oczywiście zapytaliśmy nasz bank. Powiedzieli, że w najwcześniejszym terminie możliwe będzie to pod koniec kwietnia, ponieważ musimy spłacić inne zobowiązania do tego czasu.
Czy Santander jest naprawdę taki zły? Inny kredyt i pójście do Autohaus z gotówką? Jestem bardzo zdezorientowana...
Dziękuję
J.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Aby móc to dokładnie ocenić, potrzebne są bardziej szczegółowe informacje.

- Czy historia kredytowa męża jest negatywna?

- Czy mąż spłaca kredyt matki? Jeśli tak, to także nie jest to zły znak.

Jednakże ważne jest, aby poznać całkowite dochody i wydatki.

Czy nieruchomość - wasza własność - jest nadal obciążona? Jeśli tak, jaka jest aktualna pozostała kwota kredytu i przybliżona wartość rynkowa nieruchomości?

Napisany przez alteshaus
Proszę, nie bądź obrażony, jeśli tutaj nie podaję szczegółowych liczb.
Bankowiec, masz pn.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, rozmawialiśmy również właśnie przez telefon. Jednak w przypadku negatywnej noty w Schufa, uzyskanie kredytu ratalnego jest bardzo trudne.

Napisany przez DagobertDuck
Kilka rzeczy dotyczących twojej obecnej sytuacji:

- Na pewno nie zgodziłbym się pójść do Santander, miałem z nimi zbyt wiele złych doświadczeń, aby polecać to komukolwiek

- Warto ponownie skonsultować się z bankiem, być może znajdzie się tam możliwość szybszego działania, szczególnie po opisaniu obecnej sytuacji

- Dokładne ustalenie tego, czego potrzeba i jakie zabezpieczenia są dostępne, jest bardzo zalecane

- Istnieje możliwość uzyskania prywatnego kredytu bez sprawdzania w rejestrze dłużników, chociaż w rzadkich przypadkach jest to naprawdę sensowne i zawsze powinno być ostatecznością. W innym forum, w którym jestem aktywny, przeczytałem o portalu informacyjnym na ten temat i dostałem bardzo dobre informacje: kredyt od osoby prywatnej bez sprawdzania w rejestrze dłużników

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata