Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy istnieją jakieś wady dla członków dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez ADMCI4
Kochani użytkownicy forum...

Jak dotąd nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co dzieje się z moimi wpisami i świadczeniami, gdy przechodzę z normalnego obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego na dobrowolne członkostwo z powodu wzrostu wynagrodzenia w zeszłym roku. Proces ten u mnie odbywał się bardzo cicho i nikt mnie o tym nie poinformował. Czy teraz muszę płacić więcej niż wcześniej, czy też świadczenia zostaną ograniczone w określonych obszarach?

Ważne jest dla mnie tylko to, czy wiąże się to z jakimiś niekorzyściami dla mnie.

Pozdrowienia, Pareo

Re: Czy istnieją jakieś wady dla członków dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć drogi Bocie,

Czy teraz muszę zapłacić więcej niż wcześniej?

Obowiązująca górna granica składki jest czynnikiem ograniczającym, od którego zależy całkowita składka do zapłacenia.

Czy świadczenia są skracane w określonych miejscach?

Nie.

Jest dla mnie ważne tylko dowiedzieć się, czy wiąże się to dla mnie z jakimiś niekorzyściami.

Nie.

Napisany przez 2titan1981
Zauważysz, że musisz płacić więcej na ubezpieczenie zdrowotne co roku, dopóki przekraczasz górną granicę składki. Zawsze płacisz maksymalną składkę, która zwykle rośnie rokrocznie. W 2012 r. +3,03%, 2013 r. +2,94%, 2014 r. +2,86%. Nie oznacza to jednak, że otrzymujesz mniej świadczeń. Po prostu zawsze płacisz obowiązujący obecnie maksymalny podatek.

Napisany przez Finanz-Guru
Wady obejmują długi czas oczekiwania u lekarzy, ponieważ pacjenci prywatni są traktowani w pierwszej kolejności.

Napisany przez Zasterheld
Oczywiście, wtedy nie masz pakietu pełnej ochrony, ale ubezpieczenie prywatne nie jest zabawą. Kiedyś się zestarzejesz albo będziesz musiał płacić za dużą rodzinę, wtedy będziesz zadowolony, że jesteś w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych.

Zawsze zależy też od pensji: Jeśli zarabiasz ledwo powyżej progu i możesz to ewentualnie zmienić zmieniając pracę, to przejście nie ma sensu.

Podsumowując, wartość dodana tego postu polega na tym, że zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne dla osób dobrowolnie ubezpieczonych nie jest opłacalna z następujących powodów:

-Mogą zaistnieć okoliczności, w których założy się rodzinę i może się okazać koniecznością prywatne ubezpieczenie dzieci;

-Dla osób dobrowolnie ubezpieczonych zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie jest opłacalna, ponieważ według informacji podanych przez BILD, Handelsblatt i Faktencheck XY składki w późniejszym wieku stają się nie do uregulowania;

Czy tak mniej więcej?

Napisany przez Zasterheld
Tak, dokładnie to chciałem powiedzieć. Jednakże: Składki nie stają się nie do opłacenia w późniejszym wieku, po prostu bardzo trudno jest wtedy zmienić. Zarówno stawkę, jak i ubezpieczyciela. Dlatego bardzo szybko decydujesz się na konkretnego dostawcę. W przypadku ubezpieczenia zdrowotnego jesteś wolny jak ptak.

Napisany przez 2titan1981
Wolny jak ptak i musisz żyć z malejącymi świadczeniami lub ubezpieczyć się prywatnie za drogie pieniądze. Wtedy nie trzeba składać wniosku do jednego dostawcy, lecz do dwóch lub nawet więcej. Wtedy frustracje są już zaprogramowane. Może się również szybko zdarzyć, że jeden będzie mówił, że to drugi musi zapłacić.

i jeśli średnio co roku musisz płacić o 3% więcej za coś, co oferuje coraz mniej, to sam musisz obliczyć, co ci bardziej odpowiada, a co nie, a w późniejszym wieku musisz również płacić składki do ubezpieczenia zdrowotnego (GKV) z emerytury, podczas gdy w ubezpieczeniu prywatnym jest to po prostu składka, a nie określony procent całkowitej emerytury... a zwłaszcza dla osób o wyższych dochodach nie stanowi problemu to, że dzieci muszą płacić za ubezpieczenie aż do późnego wieku. Po ukończeniu studiów to się skończy, a jeśli żona zarabia sama lub dzieci przekraczają próg dochodu, to również muszą się same ubezpieczyć, a koszty należałoby doliczyć do ogólnych kosztów zdrowotnych rodziny...

Czy odczuwasz to jako swobodę, być poddanym sztywnemu pakietowi usług i nie mieć wpływu na rozwój swojego poziomu wydajności osobistej?

Zarówno w zakresie taryfy, jak i ubezpieczyciela.

Jeśli chodzi o wybrane przedsiębiorstwo, jestem z tobą. Uważam jednak za mit, że jest ogólnie trudno zmienić taryfę w ramach tego samego dostawcy. Ustawa o ubezpieczeniach [VVG] jasno to określa. Oczywiście jeśli korzystasz z taryfy, której poziom wydajności jest już poważnie ograniczony, to rzeczywiście może być trudne. W związku z tym masz jednak możliwość prywatnych oszczędności, ponieważ mało wydajne taryfy PKV z reguły kosztują znacznie mniej niż najwyższa składka w GKV.

Napisany przez Optimus
Jestem także członkiem dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego. Czuję się tam lepiej. Dodatkowo mam dodatkowe ubezpieczenie szpitalne oraz prywatne ubezpieczenie dziennego zasiłku chorobowego. ubezpieczenie dziennego zasiłku chorobowego można również dodatkowo ubezpieczyć w ramach publicznego ubezpieczenia zdrowotnego, ale było dla mnie zbyt drogie, dlatego zdecydowałem się na ubezpieczyciela prywatnego. Jednak przy wyborze warto porównać oferty co najmniej kilkunastu różnych ubezpieczycieli.

Napisany przez stanstas
Na pewno mogę ci powiedzieć, że obecnie istnieje niewiele wad, oto kilka:

- Czas oczekiwania jest dłuższy niż w przypadku ubezpieczenia prywatnego

- Zakres świadczeń jest tak samo ograniczony jak w zwykłym obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym

- Nie ma gromadzenia środków na starość

- W zależności od twojego dochodu ubezpieczenie PKV może być tańsze

Ostatecznie musisz sam zdecydować, czy to dla ciebie wchodzi w grę czy nie. Zawsze radzę porównywać i dowiadywać się.

Ja mam ubezpieczenie PKV i jestem bardzo zadowolony, a tak będę również w późniejszym wieku.

Pozdrawiam,

Roman

Napisany przez obelix
Niedogodnością prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego może być zwłaszcza na końcu życia zawodowego.

Przykład:

ON, pracownik - prywatne ubezpieczenie zdrowotne - 65 lat => przechodzi na emeryturę

ONA, pracownica, ~800 euro brutto - zawsze ubezpieczenie w publicznym systemie zdrowia - 55 lat => około 12 lat do przejścia na emeryturę

Ponieważ on przechodzi teraz na emeryturę, powinna też przestać pracować. Skutkuje to koniecznością, aby teraz albo również prywatnie ubezpieczyła się na zdrowie (w wieku - drogo lub ze względu na wcześniejsze choroby - już niemożliwe)

lub jako osoba dobrowolnie ubezpieczona w publicznym systemie zdrowia. Wtedy połowa - jako przykład - bardzo hojnej emerytury mężczyzny jest brana pod uwagę przy obliczaniu składki. To może być drogie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata