- pn lut 17, 2014 10:52 am
Witaj,
od dłuższego czasu szukamy i teraz znaleźliśmy konkretne mieszkanie. Wizyta w banku jest już zaplanowana, ale chciałem zapytać tutaj, czy finansowanie jest możliwe i sensowne.
Koszty dodatkowe: 6,5% - około 17000€ (brak agenta nieruchomości)
Dom jest w doskonałym stanie, okna, drzwi wszystko nowe, elewacja zewnętrzna nowa, nowy dach garażu, nowa łazienka itp.
Sytuacja finansowa wygląda następująco:
W czerwcu będziemy wychodzić za mąż, dlatego uwzględniam dodatkowe 10.000€ jako zapas, aby mieć trochę luzu
Wkład własny: 115.000 €
Cena zakupu: 260.000 €
Koszty dodatkowe: 16.000 €
Remont, meble itp.: 15.000€
Zapas: 10.000€
Razem: około 300.000 €
Całkowity dochód netto 3600€, oboje zatrudnieni, umowy o pracę na czas nieokreślony.
Miesięczna rata powinna, jeśli to możliwe, wynosić znacznie mniej niż 1000€.
Moja dziewczyna ma jeszcze kredyt KFW w wysokości 5500€ z jej edukacji szkolnej. Inne kredyty lub zobowiązania nie występują.
Co sądzicie, czy finansowanie jest realistyczne?
10.000€ z wkładu własnego znajduje się na koncie oszczędnościowym budowlanym. Jest on już gotowy do alokacji, ale nie wydaje się sensowne wzięcie pożyczki, ponieważ ma on oprocentowanie 4.6%. W tym przypadku podejmę tylko 10k wkładu własnego.
Czy to ma sens?
Pozdrowienia, Sebastian
od dłuższego czasu szukamy i teraz znaleźliśmy konkretne mieszkanie. Wizyta w banku jest już zaplanowana, ale chciałem zapytać tutaj, czy finansowanie jest możliwe i sensowne.
Koszty dodatkowe: 6,5% - około 17000€ (brak agenta nieruchomości)
Dom jest w doskonałym stanie, okna, drzwi wszystko nowe, elewacja zewnętrzna nowa, nowy dach garażu, nowa łazienka itp.
Sytuacja finansowa wygląda następująco:
W czerwcu będziemy wychodzić za mąż, dlatego uwzględniam dodatkowe 10.000€ jako zapas, aby mieć trochę luzu
Wkład własny: 115.000 €
Cena zakupu: 260.000 €
Koszty dodatkowe: 16.000 €
Remont, meble itp.: 15.000€
Zapas: 10.000€
Razem: około 300.000 €
Całkowity dochód netto 3600€, oboje zatrudnieni, umowy o pracę na czas nieokreślony.
Miesięczna rata powinna, jeśli to możliwe, wynosić znacznie mniej niż 1000€.
Moja dziewczyna ma jeszcze kredyt KFW w wysokości 5500€ z jej edukacji szkolnej. Inne kredyty lub zobowiązania nie występują.
Co sądzicie, czy finansowanie jest realistyczne?
10.000€ z wkładu własnego znajduje się na koncie oszczędnościowym budowlanym. Jest on już gotowy do alokacji, ale nie wydaje się sensowne wzięcie pożyczki, ponieważ ma on oprocentowanie 4.6%. W tym przypadku podejmę tylko 10k wkładu własnego.
Czy to ma sens?
Pozdrowienia, Sebastian