Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy potrzebuję notariusza...

Napisany przez UwePax
Cześć,

Czy potrzebuję notariusza, jeśli mój ojciec chce przepisać mi swój Dom?

Jeśli tak, jak obliczyć opłatę notarialną?
Wartość domu wynosi 350 000 euro, jest obciążony kwotą 220 000 euro.
To jest darowizna w wysokości 130 000 euro. Prawda? Resztę zapłacę ja.
Czy na urzędzie gruntowym trzeba dokonać jakichś innych zmian oprócz zmiany właściciela?

Dziękuję
Pozdrawiam Uwe

Napisany przez HeinzK
Należy zauważyć, że to nie jest porada prawna, a ja odpowiadam jedynie na podstawie mojej wiedzy.

Moim zdaniem przepisanie nieruchomości, w twoim przypadku domu, w Niemczech musi być zawsze dokonane przez notariusza, ponieważ musi zostać to zmienione w urzędzie katastralnym. Myślę również, że twoje założenie, że darowizna obejmuje tylko różnicę między wartością a obciążeniem, jest poprawne. Z pewnością notariusz będzie w stanie odpowiedzieć na to pytanie, do którego i tak będziecie musieli się zwrócić. Notariusz omówi z wami także kwestię tego, co dokładnie musi być zmienione, ponieważ musi to uwierzytelnić.

Honorarium dla notariusza zależy od wartości nieruchomości lub domu. Niestety nie jestem w stanie dokładnie odpowiedzieć na pytanie, jak składają się te koszty.

Pozdrowienia, Heinz

Napisany przez soundjunk
§ 311b BGB Umowy dotyczące nieruchomości, majątku i spadku - dejure.org

Reszty dowiesz się u notariusza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata