Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy wypłata z Riester jest możliwa również na kredyt mieszkaniowy?

Napisany przez fraulehrerin
Cześć wszystkim,

od początku roku możemy teraz wypłacać pieniądze z kont Riester, aby spłacać bieżące kredyty hipoteczne.

Mam dwa pytania:

1. Jeśli to zrobię, czy wiąże się to z jakimiś zobowiązaniami, czyli czy będę musiał coś spłacić (np. część dotacji), jeśli jednak sprzedam Dom za 5 lat??

2. Czy pieniądze można również przeznaczyć na spłatę tzw. kredytu mieszkaniowego, czyli zwykłego kredytu konsumenckiego zaciągniętego po zbudowaniu domu, który został wykorzystany na dalsze prace przy budynku (np. budowę tarasu)?
Czy tylko na pierwotne kredyty hipoteczne?

Będę bardzo wdzięczny za małą informację!
Dzięki!

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,

1. Czy w związku z tym, jeśli sprzedam domek po 5 latach, powstaną jakieś zobowiązania do spłacenia (część dodatkowa)?

Tak i nie. Dodatki oraz ewentualne zwroty podatku muszą zostać zwrócone. Masz jednak możliwość wprowadzenia tych pieniędzy do innej (nieruchomościowej) finansowania do 5 lat po sprzedaży. Możesz także przenieść saldo znajdujące się na koncie oszczędności mieszkaniowych na inną umowę ratalną.

2. Czy można użyć tych pieniędzy do spłaty tzw. kredytu mieszkaniowego, czyli zwykłego kredytu konsumenckiego zaciągniętego dopiero po zbudowaniu domu, który został wykorzystany na dalsze prace przy domu (np. budowę tarasu)?
Czy można je użyć tylko do pierwotnych kredytów hipotecznych?

Nie, to nie jest możliwe. Przebudowy mogą być finansowane tylko w przypadku gdy są to prace związane z dostosowaniem do wieku i/lub niepełnosprawności.

Napisany przez HAS-SI
Cześć wszystkim,
mam jeszcze jedno pytanie: czy istnieją jakieś kryteria dotyczące wypłat z umowy Riester? Zadzwoniłem do biura udzielającego dopłat w styczniu 2014 roku i powiedziano mi, że musi się zgromadzić co najmniej 3000 euro, aby w ogóle możliwe było dokonanie wypłaty. Dodatkowo na umowie musi pozostać określona suma.

Napisany przez Torsten Breitag
Znajdziesz wszystkie warunki w §92a Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (w ustępie 1).

W skrócie:
- Kapitał musi wynosić co najmniej 3.000 euro
- W przypadku częściowych wypłat, 3.000 euro musi pozostać w umowie
- Możliwa jest również pełna wypłata
- Wyższe limity obowiązują w przypadku przebudów

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata