Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwa jest pożyczka?

Napisany przez dennisLg
Cześć

Właśnie zaczynam zgłębiać ten temat i mam trochę problemów.
Najpierw chciałbym powiedzieć o naszym planie:
chcemy przenieść się z terenów zurbanizowanych na wiejskie, do małego bungalowu z małą działką, za kwotę do 80000.
Chcielibyśmy wziąć kredyt, zabezpieczeniem będzie Dom. Do tej pory przeliczyliśmy, że przy dłuższym okresie spłaty miesięczne obciążenie wyniesie od 300-350€. (co nie przekroczyłoby naszych obecnych miesięcznych kosztów wynajmu))
Pytania, które się pojawiają, to czy ktoś udzieli nam kredytu, gdy nie dysponujemy kapitałem własnym, a nasz dochód wynosi tylko 1700 netto i musiałbym znaleźć nową pracę tam, gdzie zamierzamy się przeprowadzić. Jednak nie mamy żadnych zobowiązań czy otwartych kredytów.
Proszę o odpowiedzi nie w stylu Zapomnij czy Jaka głupota, chciałbym raczej liczyć na pomoc, w rodzaju czy to jest możliwe tak czy nie, a za pięć czy dziesięć lat może się to stać przy odpowiednich przygotowaniach? Jeśli tak, jakie mogłyby to być przygotowania?
Czekam na odpowiedzi.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć dennisLg,

ogólnie rzecz biorąc, do oceny potrzebne są więcej informacji niż dotychczasowe.

Do kwoty finansowania w wysokości około 85 000 euro przeciwstawiają się około 300 euro obciążenia odsetkami i spłatą kapitału, dodając do tego koszty zarządzania w wysokości 250 euro, Twoje dochody powinny wystarczyć, aby otrzymać zgodę na finansowanie.

Dodatkowe pytania byłyby bardzo istotne dla lepszej oceny:

- Czy macie dzieci? Jak wygląda sprawa z pragnieniem posiadania dzieci?
- Czy jest to jedno źródło dochodu? Czy oboje pracujecie?
- Jak długo jesteś/u Was jesteście w obecnym miejscu pracy?
- Czy macie jakieś umowy oszczędnościowe, gdzie zgromadzono już pewien kapitał?
- Z jakiego regionu pochodzicie?
- Czy ewentualnie można uzyskać niewielki kredyt pracodawcy?
- Ile macie lat?

Napisany przez soundjunk
Pod względem obsługi kapitału mogłoby być na styku:

Miesięczne koszty utrzymania wynoszą 800€
350€ rata (3% oprocentowanie i 2% spłaty kapitału)
150€ na samochód
250€ na opłaty dodatkowe (szacowane na 2,50€/m2 dla 100m2)
= 1550€
Pozostaje niewiele przy dochodzie 1700€.

Fuzja jest możliwa i odrzucalna z różnych powodów:

Pozytywne:
Obsługa kapitału ma pewne marginesy.
Jeśli ponownie znajdą pracę, sytuacja ulegnie poprawie.

Negatywne:
Pomimo obecnej sytuacji nie zaoszczędzili nic na później, a teraz mają to się zmienić, gdy mają już Dom?
Powyżej 100% finansowania, co odrzuca wielu dostawców, a ci, którzy pozostaną, z pewnością podniosą o pół procent warunki.

Ja bym tego nie zrobił jako doradca finansowy, ani będąc na Państwa miejscu.
Zacznij najpierw odkładać trzy pensje netto jako rezerwę awaryjną, a następnie podejmij dalsze decyzje.

Napisany przez dennisLg
Dziękuję za odpowiedzi.
Zaoszczędzenie równowartości 3 miesięcznych zarobków na płynności wydaje się bardzo rozsądnym pomysłem, który rozważymy.

Nie mamy oszczędności, ponieważ w ostatnich latach często podróżowaliśmy i wyczerpaliśmy nasze rezerwy. Po tylu podróżach teraz chcielibyśmy osiedlić się na wsi.

Jesteśmy jednak skłonni podejść do tego z cierpliwością i na przykład tworzyć oszczędności, jak sugerowano.

Odpowiadając na zadane pytania:

Chcielibyśmy mieć dzieci, nie mamy ich jeszcze. Mamy obydwoje prawie 30 lat. pożyczka pracodawcy nie będzie możliwa. Nie mamy stałego zatrudnienia i, jak wspomniano, to będzie na tyle daleko, że muszę bezwzględnie poszukać nowego zatrudnienia.

Napisany przez NaTwoim13
Z ich odpowiedzi wynika zupełnie inny obraz, ponieważ na podstawie tych informacji można tylko spekulować, że zakup nieruchomości powinien zostać na razie odłożony na bok.

Teraz ważne będzie zdobycie stałego zatrudnienia, wykonywanie go przez pewien czas, równocześnie gromadzenie niewielkich rezerw (to z wymogiem posiadania 3 wynagrodzeń netto wydaje się naprawdę dobrym pomysłem) i przede wszystkim ustalenie miejsca, gdzie praca i życie zostaną połączone w sposób zrównoważony i trwały, przynajmniej z perspektywą na to.

Napisany przez dennisLg
Hm, ta odpowiedź rodzi u mnie więcej pytań niż daje odpowiedzi.
To z przesunięciem wstecznym i trzema pensjami miesięcznymi zgadzaliśmy się już.
Ale czy z tymi trzema pensjami miesięcznymi byłoby to wykonalne, dostalibyśmy pożyczkę?
Powinniśmy raczej zwrócić się do dużych banków, takich jak Sparkasse czy Deutsche Bank, czy są tutaj dla nas lepsze mniejsze firmy?
Określenie miejsca, jak się obecnie zdaje, nie będzie możliwe, dlaczego to jest ważne?
Tak jak jest obecnie, zawsze mogę opłacić swoje czynsze, nawet jeśli niespodziewanie otrzymam zasiłek dla bezrobotnych, nie byłoby to takie samo, ponieważ nie powstawałyby dodatkowe koszty dla mnie?
Czy powstałyby dodatkowe koszty, a ja coś przeoczyłem?
Co przyniosłaby mi umowa o pracę, którą staram się uzyskać, jeśli za kilka lat będziemy się przeprowadzać i będę musiał szukać nowej pracy?

Pozdrowienia, DennisLg

ps. Chciałbym dodać jeszcze jedną sprawę, która moim zdaniem jest dość ważna i może trochę umknęła w moim pierwszym wpisie.
Szukamy tych bungalowów i już znaleźliśmy kilka, które byłyby dla nas odpowiednie, kosztujące od 50 do 60 tysięcy euro.
Widzieliśmy właśnie interesującą ofertę, która kosztowałaby 38 tysięcy euro, ale z roczną dzierżawą w wysokości 1900€.
Pojawia się tutaj kolejne istotne pytanie, czy można wziąć pożyczkę bankową na dzierżawioną działkę i użyć jej jako zabezpieczenia? przecież formalnie należy ona do osoby, która otrzymuje dzierżawę, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Odmowa dzierżawy, umowa o pracę na czas określony i brak kapitału własnego?!?!?!?!?

Jak długo pracujesz u obecnego pracodawcy i kiedy kończy się umowa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata