Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy oprocentowanie w wysokości 40% jest za niskie?

Napisany przez fragener1877
Szukam licha kredytowego.

Branża: Wydawca internetowy, > 1 mln odsłon miesięcznie

Kwota kredytu: 20 000 euro

Czas trwania: 6 miesięcy

Raty: 6 rat w wysokości 4 000 euro

Wynosi oprocentowanie 40% w skali roku

Kredyt może być w 100% zabezpieczony poprzez udowodnione bieżące dochody z reklamy (umowa marketingowa z premium-marketerem)

Brak negatywnej informacji w rejestrze dłużników.

Czy istnieje bank, instytucja lub osoba prywatna, która byłaby zainteresowana participacją?

Tło: Jednoosobowa działalność została zrestrukturyzowana, a do finansowania użyto podatku VAT. Od marca, w wyniku tego, powstanie bieżący nadwyżka po odjęciu wszystkich kosztów (związanych z działalnością gospodarczą i prywatną) w wysokości 4 500 euro. Teraz skarbowi przyjechało, chcąc od nas podatku VAT. Przed finansowaniem przez VAT naturalnie zwrócono się również do banku. Ze względu na zarządzanie kontem (często korzystano z debetu), kredyt tam nie był możliwy. Skontaktowano się z instytucją mikrofinansową w celu uzyskania kredytu w wysokości 10 000 euro. W piątek przysłali umowę kredytową, ale popełnili błąd. Kwota gwarancji mojego poręczyciela została wpisana nie na uzgodnioną kwotę 3 000 euro, a 10 000 euro. Dlatego teraz brakuje mi również paliwa, aby uspokoić urząd skarbowy.

Napisany przez soundjunk
Nie znam lichwiarza.

Dużo bardziej nurtuje mnie pytanie, czy umowa jest w ogóle skuteczna.

§ 138 BGB Niedozwolona umowa; Lichwa - dejure.org

Napisany przez 6Bankkaufmann
Gdzie jest problem, jeśli osoba starająca się o kredyt dobrowolnie oferuje tę stopę procentową?
Nie sądzę, że byłoby to wtedy niemoralne, ponieważ osoba starająca się o kredyt ma pełną zdolność do czynności prawnych.

Napisany przez DagobertDuck
Gdzie tkwi problem, jeśli osoba ubiegająca się o kredyt sama proponuje ten oprocentowanie?
Nie sądzę, że w takim przypadku byłoby to niezgodne z obyczajami, ponieważ osoba ubiegająca się o kredyt jest pełnoprawna

Mam dokładnie takie samo zdanie.

Szukam lichwiarza.

W tej sytuacji niestety nie mogę udzielić informacji na temat takiej oferty, ponieważ nie znam żadnego lichwiarza.

Napisany przez soundjunk
Czy zgodzilibyście się na taki kontrakt jako pożyczkodawca, gdy wiecie, że sprawa zostanie łatwo załatwiona i wstecznie zostanie przyjęta tylko podstawowa stopa procentowa zgodnie z Bürgerliches Gesetzbuch?

Napisany przez Bueltke
Jeśli szukasz lichwiarza, to idź do tradycyjnego banku....

@soundjunk
Czy wiesz, ile trzeba zapłacić za kredyt w Grecji? Nawet do 10% miesięcznie.
A tutaj chodzi o 40% rocznie.
Oczywiście jest to znacznie więcej niż standardowo w przypadku kredytów ratalnych.
Jednak jeśli osoba poszukująca kredytu dobrowolnie zgadza się na tę stopę procentową, to dlaczego miałoby to być niemoralne?

Napisany przez soundjunk
Proszę nie porównywać ze sobą dwóch różnych dłużników.
Ogólnie rzecz biorąc zgadzam się z Państwem, po prostu udowodnijcie jako kredytodawca, że oferta odsetek pochodzi od kredytobiorcy.

Myślę raczej pragmatycznie.

To, że oferta pochodzi od planowanego kredytobiorcy, można łatwo zarejestrować również w akt notarialny. To nie jest problem. Ale to wszystko fikcja. Sam nie udzielam kredytów i nie pośredniczę w udzielaniu ich prywatnym pożyczkodawcom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata