Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Niemiecki Narodowy Fundusz Ubezpieczeń Zdrowotnych nie chce mnie puścić.

Napisany przez Junglehrerin
Cześć,
potrzebuję trochę porady.

Podpisałem ubezpieczenie PKV. W przypadku GKV mam 2 miesiące okresu wypowiedzenia, prawda?

W każdym razie, 2,5 miesiąca przed rozpoczęciem ubezpieczenia w PKV, zrezygnowałem z GKV.

Jednakże GKV nie akceptuje mojej wypowiedzi. Jako uzasadnienie podają, że jestem dobrowolnie ubezpieczony w ramach ubezpieczenia obowiązkowego i dlatego zmiana nie jest możliwa. Zagrozili mi windykacją składek członkowskich, jeśli odmówię płacenia.

To przecież nie jest prawda, prawda?

Czy mogą mi grozić jakieś konsekwencje, jeśli przestanę płacić składki?

Pozdrowienia

Napisany przez Peter Wolnitza

Cześć,
potrzebuję tutaj porady.

Zawarłam ubezpieczenie prywatne. W przypadku ubezpieczenia państwowego mam 2-miesięczny okres wypowiedzenia, prawda?

---> może tak być, ale nie musi

W każdym razie zrezygnowałam z ubezpieczenia państwowego 2,5 miesiąca przed rozpoczęciem ubezpieczenia prywatnego.

Jednak GKV nie akceptuje mojej wypowiedzi. W uzasadnieniu podają, że jestem dobrowolnie ubezpieczony w systemie państwowym, dlatego zmiana nie jest możliwa. Zagrozili mi egzekucją składek członkowskich za pośrednictwem windykacji, jeśli odmówię płacenia.

To nie jest prawda, prawda?

Czy grozi mi coś, jeśli przestanę płacić składki?

---> jeśli wypowiedź została słusznie odrzucona, to mogą to zrobić

Pozdrowienia

Hej,

Ogólnie informacje są zbyt skąpe, aby udzielić sensownych porad – jeśli w ogóle możemy to zrobić w takim przypadku (nielegalne porady prawne)

Co mówi Twój pośrednik / Twoje ubezpieczenie prywatne ?? To powinieneś/ch powinnaś najpierw wyjaśnić z nimi, ponieważ jeśli GKV nie może zostać wypowiedziana, nie oznacza to, że ubezpieczenie prywatne musi zostać cofnięte z mocy prawa. Przed pośrednictwem w ubezpieczeniu prywatnym, sprawdzenie możliwej daty wypowiedzenia powinno być podstawą do zrobienia.

Z jakiego powodu odrzuca GKV wypowiedź? (żądaj pisemnego potwierdzenia!) - Czy przypadkiem nie jesteś ubezpieczony/a w taryfie wyboru z odmiennymi terminami wypowiedzenia?

Więcej porad z odległości praktycznie nie jest możliwe - jak wyżej

Pozdrowienia

Napisany przez seppmeier
Cześć, zapytaj, jaka powinna być długość okresu wypowiedzenia. Osoby dobrowolnie ubezpieczone moim zdaniem mają inne terminy wypowiedzenia niż osoby ubezpieczone obowiązkowo. Pozdrowienia

Co na to twój pośrednik lub twoje prywatne ubezpieczenie zdrowotne??

Bezpośrednio nic. Przed podpisaniem umowy na prywatne ubezpieczenie zdrowotne skonsultowałem się z różnymi ubezpieczycielami i wszyscy powiedzieli mi, że mam 2-miesięczny okres wypowiedzenia w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Na to się teraz powołuję. Ponadto zmieniłem się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, ponieważ moje publiczne ubezpieczenie zdrowotne podniosło składki o 700%, których teraz po prostu nie mogę opłacić, bo nie zarabiam aż tak dużo.

Z jakiego powodu publiczne ubezpieczenie zdrowotne odrzuca wypowiedzenie?

Z powodu, że nie wolno mi przechodzić z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego na prywatne. Takie jest obowiązujące przepisy.

Byłem ubezpieczony dobrowolnie w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Nigdy nie miałem żadnych dodatkowych planów.

@Seppmeier:
Tu nie chodzi o okres wypowiedzenia. ubezpieczenie zdrowotne publiczne poinformowało mnie, że zgodnie z obowiązującymi przepisami zabronione jest przechodzenie z publicznego na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, dlatego wypowiedzenie jest niemożliwe.

Z uzasadnieniem, że nie mogę zmienić ubezpieczenia z GKV na PKV. Tak jest zgodnie z obowiązującym przepisami prawa.

Byłem/dalej jestem dobrowolnie ubezpieczony w GKV. Nigdy nie korzystałem z żadnych opcji wyboru usług.

..szybka odpowiedź:
Teraz nie wygląda na problem z ŻADNYMI TERMINAMI.

Po prostu upomnij się o pisemną odpowiedź z odniesieniem do przepisów prawa, które według twojej kasy ubezpieczeń uniemożliwiają wypowiedzenie umowy.

Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

Pozdrowienia

Napisany przez florianmeier
Moje przypuszczenie: jako zatrudniona nauczycielka zarabia za mało, aby móc przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

To możliwe, ale po pierwsze nie jestem zatrudniony i po drugie zostałem już przyjęty do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV).

Jako freelancer musisz również przestrzegać okresów wypowiedzenia.

Uważam, że ubezpieczyciel jest zobowiązany powiadomić o terminie wejścia w życie wypowiedzenia.

Następnie musisz terminowo przedstawić potwierdzenie ubezpieczenia nowego ubezpieczyciela w starym ubezpieczeniu zdrowotnym, aby wypowiedzenie było skuteczne, w przeciwnym razie pozostaniesz w starym ubezpieczeniu zdrowotnym!

Czy problem tkwi tutaj?

Nie. Potwierdzenie ubezpieczenia z nowego ubezpieczyciela zdrowotnego przedstawiałem już 2,5 miesiąca przed rozpoczęciem ubezpieczenia w starej kasie chorych.

@all

Tak to nic nie da!

Jak już wcześniej zostało powiedziane:

Muszą poinformować Cię na piśmie o odmowie/zakwestionowaniu Twojej rezygnacji.

Zazwyczaj zawarta jest tam informacja, DLACZEGO rezygnacja nie jest możliwa.
Jeśli nie: Nalegać na to, aby to zostało zrobione.

Wtedy można sprawdzić, czy jest to zgodne z prawem, czy nie.

Wszystko inne to wesoła gra w dlaczego kasa odrzuciła moją rezygnację - być może miłe, ale mało celowe, zwłaszcza gdy w tle zachodzą jakieś terminy!

Niedzielne pozdrowienia z Hesji!

Muszą Ci poinformować o odmowie/odrzuceniu Twojej rezygnacji na piśmie.

Zrobili to. I na dokumencie jest napisane, że zmiana z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego na prywatne nie jest prawnie możliwa w Niemczech.

To, co jest nieprawidłowe w tej ogólnej formułce.

Czy ZUS w ogóle wie o Twojej głównej działalności jako nauczycielki prowadzącej działalność w wolnym zawodzie?

Nawiasem mówiąc, składkę na rentę zawsze trzeba płacić.

Czy NFZ w ogóle wie o Twojej głównej działalności zawodowej jako nauczycielki prowadzącej własną działalność?

Przecież nie pracuję na zasadzie wolnego zawodu.

Teraz jestem zakłopotany....??

Cytat 1:
Może i tak, ale po pierwsze nie jestem zatrudniony, a po drugie prywatne ubezpieczenie zdrowotne już mnie zaakceptowało.

Cytat 2:
Przecież nie pracuję na własny rachunek.

???
Kilka dodatkowych informacji mogłoby być bardzo pomocnych, abyśmy mogli Ci pomóc - jeśli to w ogóle jest to, czego chcesz...

Kto Ci powiedział, że możesz opuścić ubezpieczenie zdrowotne publiczne, aby prywatnie się ubezpieczyć?
Być może powinieneś/aś przekazać nam fragment odrzucenia przez ubezpieczenie zdrowotne publiczne, w którym uzasadnione jest to odrzucenie, oraz napisać, na jakiej podstawie sądzisz, że możesz opuścić ubezpieczenie zdrowotne publiczne.
Czy informowałeś/aś przedstawicieli ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego, z którymi rozmawiałeś/aś, na jakiej podstawie uważasz, że możesz przejść z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego do ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego?

Tylko przy okazji:
Traktując temat ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego w taki niewzruszony sposób, pozwalając sobie na tyle niezrozumiałości, pozwól mi złożyć dobrą radę:

Zrób sobie przysługę: Nie przechodź, o cudowny Boże, do ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego - nie będziesz szczęśliwy/a w ubezpieczeniu zdrowotnym prywatnym!

Pozdrowienia z Hesji z głową pełną zapytań

Napisany przez brainy
Ponieważ nie jest pracownikiem ani nie wykonuje wolnych zawodów, jest urzędniczką na okres próbny albo jak to się nazywa.

Wszystko inne pasuje do mojego obrazu świata.

Napisany przez Matthew Pryor
kilka dodatkowych informacji byłoby bardzo pomocnych, abyśmy mogli ci pomóc - jeśli to w ogóle to, czego chcesz.

Cześć Panie Wolnitza,
nie, on tego nie chce. Trollom po prostu zależy na przyciągnięciu uwagi do swojego poza tym nudnego życia. Dlatego nie mają problemu z kradzieżą czasu pracującym ludziom. Nasza młoda nauczycielka to taki przypadek. W innym miejscu na przykład działa jako „ReferendarmitHund” i dręczy innych użytkowników swoimi myślowymi „wypocinami”.
Odpowiadanie takim postaciom jest po prostu marnotrawstwem własnego czasu życia.

Jestem teraz bardzo zły.

Kiedy byłem dziś w pracy, przyjechał pracownik mojego starego ubezpieczenia zdrowotnego. Ten pracownik przedstawił mojej właścicielce jakieś dokumenty i twierdził, że ma prawo zająć zaległe składki u mnie.

W rezultacie moja właścicielka wpuściła go do mojego mieszkania. Mężczyzna zabrał wtedy pieniądze.

Czy to nie było zgodne z prawem?

Napisany przez 2titan1981
Jak jest z policją?

Oczywiście, ja też tam pójdę.

Napisany przez 2titan1981
A kto w ogóle trzyma gotówkę w domu? I dlaczego dzwoni się po policję dzień później?

Zawsze trzymam gotówkę w domu.

Do policji poszedłem dopiero następnego dnia, ponieważ wróciłem z pracy wieczorem. Wątpię, żeby ktoś w mojej małej wiosce jeszcze późnym wieczorem siedział na komisariacie.

Napisany przez Matthew Pryor
Chyba nie mają ochoty słuchać zdezorientowanego trolla opowiadającego swoje bajki. Dlatego szybko gaszą światło i opuszczają żaluzje, gdy młody nauczyciel spaceruje z psem przez wieś i prowadzi sam na sam dialogi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata