Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy opłaca się dla osób o niskich dochodach?

Napisany przez Junglehrerin
Cześć,
jestem kandydatką na urzędnika. Teraz myślałam o zawarciu ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy/na wypadek ciężkiej choroby.

Jednakże, w ofertach, które do tej pory uzyskałam, otrzymałabym tylko od 400 do 800 euro miesięcznie. W takim razie mogłabym od razu złożyć wniosek o zasiłek społeczny.

Powiedziano mi w jednym z ubezpieczycieli, że jako kandydat na urzędnika można otrzymać maksymalnie 800 euro. Czy to prawda?

Ponadto, przy niektórych ubezpieczycielach przeczytałam, że w przypadku MOJEJ śmierci otrzymałabym X euro. Jak to należy rozumieć? Chodzi mi o to, co mam zrobić z tą kwotą po moim śmierci?

W przypadku innych ubezpieczycieli widniała informacja o opłacie za zawarcie umowy w wysokości kilkuset euro. Czy trzeba to zapłacić od razu przy zawarciu umowy?

Ogólnie, czy poleciłaby Pani/ Pan ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy/na wypadek ciężkiej choroby?

Dziękuję z góry

Re: Czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy opłaca się dla osób o niskich dochodach?

Napisany przez finance

Zostałem poinformowany przez jedno ubezpieczenie, że jako kandydat na urząd skarbowy można maksymalnie otrzymać 800 euro. Czy to prawda?

NIE! Istnieją ubezpieczyciele, którzy oferują większe kwoty renty dla kandydatów na urzędy (średni, wyższy, najwyższy służbowy).

Cytat od Junglehrerin

Ponadto przeczytałem u niektórych ubezpieczycieli, że w przypadku MOJEGO śmierci otrzymałbym X euro. Jak to należy zrozumieć? Chcę powiedzieć, co mam z tym zrobić, gdy umrę?

Nic, przecież będziesz martwy! Twoi krewni (rodzice, rodzeństwo itp.) ewentualnie mogliby pokryć Twoje pogrzeb (bardzo drogi) tymi środkami.

Cytat od Junglehrerin

W innych ubezpieczeniach pojawiła się informacja o opłacie za zawarcie umowy w wysokości kilku setek euro. Czy to trzeba zapłacić od razu przy podpisywaniu umowy?

NIE! Chyba że podpisałeś/-aś oddzielną umowę o wynagrodzenie.

Cytat od Junglehrerin

Czy ogólnie zalecałby pan/i mi ubezpieczenie od niezdolności do pracy/zawodu?

Tak, poleciłbym Ci zawarcie ubezpieczenia od niezdolności do pracy z klauzulą dotyczącą niezdolności służbowej.

Napisany przez brainy
Jeśli naprawdę spodziewasz się wkrótce być niezdolnym do pracy, powinieneś oczywiście takie ubezpieczenie zawrzeć. Wielu nauczycieli nie osiąga granicy wieku emerytalnego, dlatego takie ubezpieczenia (szczególnie przy wysokim wieku ubezpieczenia) są bardzo drogie.

Niemiecka mentalność pełnego ubezpieczenia i chciwość przedstawicieli handlowych sprawiają, że takie ubezpieczenia są dobrze sprzedawane.

Jak ja mogłem przetrwać swoje dzieciństwo bez ubezpieczenia od wypadków i bez kasku rowerowego?

Uważam, że większość Niemców ma zbyt wiele i to jeszcze niewłaściwych ubezpieczeń.

Jeśli już ma to być pełne ubezpieczenie: co powiesz na ubezpieczenie niezdolności do pracy lub ubezpieczenie podstawowych umiejętności?

Jeśli teraz zapytasz mnie, dlaczego nie każdy je oferuje/sprzedaje: przynosi mniej gotówki dla handlowców.

Jeśli decydujesz się na któreś z tych ubezpieczeń, nie zapomnij o odpowiednim ubezpieczeniu ochrony prawnej, ponieważ rzadko można obejść się bez procesu.

Niezdolność do pracy: Jak ubezpieczyciele odrzucają inwalidów - Zapobieganie + ubezpieczenie - Finanse - Handelsblatt

Ofiary wypadków kontra odmawiacze: Kiedy ubezpieczyciele nie płacą - Zapobieganie + ubezpieczenie - Finanse - Handelsblatt

Ubezpieczenie niezdolności do pracy: Przecenione, drogie lub bezwartościowe - Zapobieganie + ubezpieczenie - Finanse - Handelsblatt

Jak mogłem przeżyć swoje dzieciństwo bez ubezpieczenia od wypadków i bez kasku rowerowego?

W razie szkody musieli płacić rodzice. W moim przypadku byłby to państwo w postaci zasiłku dla bezrobotnych (Hartz IV).

Czy istnieje statystyka dotycząca liczby osób, które otrzymują pieniądze od ubezpieczenia w przypadku niezdolności do pracy?

Co powiesz na ubezpieczenie od niezdolności do pracy lub od podstawowych umiejętności?

Jaka jest różnica między ubezpieczeniem od niezdolności do pracy lub od podstawowych umiejętności a ubezpieczeniem od niezdolności do pracy lub od niezdolności do pracy?

Napisany przez brainy
W przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy (BU) wystarczy niezdolność do wykonywania swojego obecnego zawodu. Jeśli nadal można być portierem lub składać rzeczy, wtedy nadal można otrzymać rentę.

W przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy (EU) wymagane jest wykonywanie pracy portiera lub składanie rzeczy. Brak świadczenia sprawia, że ubezpieczenie jest znacznie tańsze.

Niezdolność do służby (Dienstunfähigkeit) jest podobna do ubezpieczenia od niezdolności do pracy (BU), ale jaka jest definicja w warunkach umowy?

Uważam, że mówimy o ubezpieczeniu na wypadek niezdolności do pracy, gdy pracodawca wystawia zaświadczenie o niezdolności do pracy, w przypadku ubezpieczenia na wypadek choroby muszę działać samodzielnie.

Ale w gruncie rzeczy, to nie ma znaczenia, ponieważ już uzyskałem warunki ubezpieczycieli i zakładam, że i tak mnie nie przyjmą.

Czy istnieją zatem jakieś alternatywy?

Napisany przez verschaukelt
Otóż, czyli ze względu na istniejące wcześniej choroby nie można zabezpieczyć się od niezdolności do pracy? W takim razie alternatywą byłoby zapewnienie ochrony, przynajmniej na wypadek ciężkich chorób. Niektórzy dostawcy oferują ubezpieczenia na przykład na raka, choroby narządów, itp. Procedury zdrowotne są wtedy stosunkowo łagodne. Istnieją jednorazowe wypłaty oraz renty. Spontanicznie przychodzą mi na myśl oferty z tzw. ubezpieczeniami na ciężkie choroby, oferowane m.in. przez Canada Life, Signal Iduna, Scandia, Gothaer, Swiss Life itp. Obecnie jest ich już wiele z różnymi ofertami.

Czyli z powodu istniejących wcześniej chorób nie można mnie ubezpieczyć na wypadek niezdolności do pracy?

W zasadzie nie mam żadnej choroby. Jednak po przeczytaniu raportów lekarskich z ostatnich lat mam:

- Narkolepsję
- Wadę serca
- Zespół małego Leewina
- Depresję
- Otyłość
- Zespół niespokojnych nóg
- Wirusowe zapalenie mózgu
- Astmę
- Powiększoną tarczycę
- Padaczkę
- Przewlekły zespół niewydolności immunologicznej
- Nadciśnienie
- Nadmierną senność

Jeśli to wszystko znajduje się w moich raportach lekarskich, czy muszę to zgłosić przy ubezpieczeniu od zawału czy nowotworu? Nawet jeśli tego wszystkiego nie mam? Nie wyobrażam sobie, żeby mnie wtedy przyjęli do ubezpieczenia od niezdolności do pracy.

A na pewno ubezpieczenie od poważnych chorób mnie nie przyjmie, skoro już mam wszystkie poważne choroby?

Napisany przez applesider
Trudno powiedzieć. Ja bym tego nie zrobił.

Napisany przez 2titan1981
Kto nie podaje prawidłowego przebiegu choroby, nie ma powodów do liczenia na wypłatę od ubezpieczenia. Jeśli miał się tylko podejrzenie, które nie potwierdziło się, to dla ubezpieczyciela jest w porządku. Kto podaje fałszywe informacje, nie ma ochrony ubezpieczeniowej. Ubezpieczyciele przyjmują osoby z przeszłością chorób, ale wyłączają z polisy wszystko, co związane z tymi chorobami. Czy uda się to potem rozwiązać, to inna sprawa.

Napisany przez crs
Czy jesteś urzędnikiem na próbę lub na okres próbny?

Jako urzędnik wybrany nie masz prawa do podstawowej opieki, podczas gdy jako urzędnik mianowany już tak (chociaż ograniczony).

W przeciwieństwie do ubezpieczenia od niesprawności zawodowej, w ubezpieczeniu na wypadek choroby jedynie zabezpiecza się lukę między prawem do podstawowej opieki a aktualnym dochodem, dlatego należność emerytalna wynosi 400 - 800 EUR.

Napisany przez Ophelia
Takie ubezpieczenie zdecydowanie się opłaca moim zdaniem... jednak powinno być połączone z ubezpieczeniem od następstw nieszczęśliwych wypadków. W ten sposób ochrona ubezpieczeniowa została maksymalnie poszerzona, a koszty są stosunkowo niskie. Niemniej jednak konsument powinien pozyskać różne oferty, aby uzyskać przegląd świadczeń.

Dziękuję za odpowiedzi. Jednak z powodów kosztowych sprawa ta została już załatwiona.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata