Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stara umowa LBS - co zrobić?

Napisany przez AchimAchilles
Cześć,
mam stary kontrakt LBS Typ Vario plus Bonus z 1994 roku.
Oprocentowanie oszczędności wynosi 2,5% + bonus 1,5%. Kwota oszczędności wynosi 16 000 euro.
Obecnie co miesiąc wpłacam 39,88 euro za pośrednictwem mojego pracodawcy, na dzień 31.12.2013 kontrakt miał salto około 13 500 euro.

Oczywiście nie chcę, aby LBS wypowiedziała umowę i chcę korzystać z wysokiego oprocentowania tak długo, jak to możliwe.

Mam teraz kilka pytań:

1.) Czy mogę po prostu zaprzestać płatności miesięcznych i pozostawić umowę w zawieszeniu, czy muszę coś o tym powiadomić LBS? Czy zaprzestanie płatności byłoby zasadniczo powodem wypowiedzenia umowy przez LBS?

2.) Czy kwota oszczędności zawiera dotychczas wpłacone kwoty czy zostanie doliczony bonus (obecnie około 2 000 euro)? Innymi słowy, kwota oszczędności, którą mogę oszczędzić samodzielnie, wynosi 16 000 euro. W przeciwnym razie już byłbym przy 15 500 euro.

3.) Jak jest z opłatą za zawarcie umowy, jeśli nie korzystam z pożyczki, czy dostanę ją zwrotnie po zakończeniu umowy (lub po wypowiedzeniu przez LBS)?

Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję, że nie jest to zbyt wiele. Nie mam pojęcia, kto mógłby mi pomóc, nie chcę pytać LBS, bo sądzę, że moje pytania nie zostaną tam odpowiednio zrozumiane.

Pozdrowienia

Achim

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Achim Achilles,

gdy przestaniesz wpłacać, w ogóle się nic nie stanie.

Jako saldo, które liczy się do osiągnięcia sumy oszczędności budowlanych, zalicza się wpłaty oprocentowane z oprocentowaniem składanym z oprocentowaniem podstawowym.

Kapitał premiowy nie ma znaczenia dla osiągnięcia sumy oszczędności budowlanych, ponieważ przysługuje ci dopiero w momencie zrzeczenia się kredytu mieszkaniowego podczas przydziału.

Napisany przez AchimAchilles
Cześć noelmaxim,
dziękuję za odpowiedź.
W takim razie zorganizuję płatność.
Pozdrowienia
Achim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata