Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Kupno samochodu po zakupie domu

Napisany przez Hausbesitzer
Cześć Forum,

Mam nadzieję, że jestem w odpowiednim miejscu na tym forum i w tej dziedzinie.

Mam 25 lat i od miesiąca jestem dumny właścicielem domu. Dom został sfinansowany za pomocą dwóch umów od oszczędności budowlanych (mojej dziewczyny i mnie) oraz niewielkiego dodatkowego kredytu i wkładu własnego. Razem płacimy około 900 euro miesięcznie za finansowanie, do tej pory nie ustaliliśmy jeszcze stałego budżetu, ponieważ na początku marca będą pierwsze opłaty kredytowe oraz koszty dodatkowe.

Zarabiamy oboje po 1500 euro netto.

Przeprowadzka spowodowała, że moja codzienna trasa do pracy zwiększyła się z 50 do 110 km. Obecnie jeżdżę samochodem z przebiegiem 150 000 km i zużyciem paliwa 8 litrów na 100 km (Wartość według DAT: 3500 euro). Droga do stacji benzynowej już się podwoiła i martwię się o koszty paliwa, które w dłuższej perspektywie bardzo obciążają budżet, dlatego zastanawiam się nad zakupem nowego samochodu (diesla)... tylko skąd wziąć, jeśli nie kraść.

Jakie są możliwości finansowania zakupu samochodu, nie zadłużając się zbyt bardzo przy obecnej sytuacji finansowej? Jakie elastyczności w ogóle są realistyczne? Czy opłaca się dalej korzystać ze starego samochodu, płacąc więcej za paliwo w porównaniu z zakupem nowego?

Co mi mogą doradzić? Dziękuję za pomocne odpowiedzi!

Napisany przez 2titan1981
Jakie są możliwości montażu instalacji gazowej w zależności od stanu, przydatności samochodu do przebudowy na gaz oraz przeciętnej długości życia (łącznej liczby kilometrów) samochodu? Jeśli warunki są odpowiednie, konwersja na gaz może być alternatywą, która może się opłacić.

Napisany przez financeup
Odpuściłbym konieczność przeprowadzenia modernizacji przy tym przebiegu. Moim zdaniem wkładanie w to dodatkowej gotówki nie ma sensu... Prędzej czy później wiele rzeczy trzeba będzie wymienić, często będą to kosztowne elementy.

Niekoniecznie musi to być samochód nowy. Proszę zastanowić się nad zakupem samochodu z rocznika. Są one praktycznie nowe i kosztują znacznie mniej.

Jakiego samochodu pan/i szuka i jaka mniej więcej ma być cena? Jeśli kwota jest poniżej 25 000 €, możemy rozważyć finansowanie poprzez auxmoney. Doradzam klientom z podobnymi pytaniami jak państwa i chętnie korzystam z tej platformy, ponieważ pozwala ona działać niezależnie od banków.

Zachęcam do odwiedzenia naszej strony: www . financeup . de
(Niestety nie mogę jeszcze udostępniać linków...)

Służę pomocą w razie pytań i uwag.

Odpuściłbym sobie modernizację z takim przebiegiem. Moim zdaniem, wkładanie w to więcej pieniędzy nie ma sensu... Prędzej czy później wiele rzeczy będzie trzeba wymienić na drogie.

Nie musi to być nowy samochód. Proszę poszukać pojazdu rocznego. Są one (prawie) jak nowe i kosztują znacznie mniej.

Jaki samochód chciałby Pan/Pani kupić i ile mniej więcej miałby kosztować? Jeśli mamy kwotę poniżej 25.000€, to możemy pomyśleć o finansowaniu z pomocą auxmoney. Doradzam klientom z podobnymi potrzebami do Pana/Pani i chętnie korzystam z tej platformy, ponieważ jest niezależna od banków.

Proszę zajrzeć na naszą stronę: www . financeup . de
(Niestety, jeszcze nie mogę zamieszczać linków...)

Chętnie odpowiem na Państwa pytania i uwagi.

Ale nawet przy używanym samochodzie nigdy nie wiadomo, co może się zepsuć w najbliższym czasie. Zwłaszcza jeśli ma być tani, a zna się swój własny samochód dość dobrze i wie, czy warto zainwestować dodatkowe 2.000-3.000€ czy nie.

Zanim kupię używany, o którym nie wiem, co może się zepsuć lub co poprzedni właściciel z nim robił.

Napisany przez financeup
@Titan

Samochody używane zazwyczaj mają przejechane kilka tysięcy kilometrów. Prawdopodobieństwo, że coś jest z nimi nie tak, jest dość niskie. Zazwyczaj są one sprzedawane przez licencjonowane salony samochodowe, co moim zdaniem daje im pewną wiarygodność.
Wsadzenie 1€ do samochodu o wartości pozostałej 3500€ (który nie zwiększa jego wartości) nie ma absolutnie żadnego sensu z punktu widzenia matematycznego i ekonomicznego.

Aktualnie rozglądałem się za nowym samochodem przez sprzedawców internetowych, ponieważ oferują oni rabaty, które równoważą wartość utraty pierwszego roku. Konkretnie chodzi mi o ceny między 20000 a 25000 euro.

Może warto wspomnieć, że latem 2015 roku otrzymam kwotę 15000 euro (definitywnie), a mam również pewną ilość wkładu własnego (około 5000 euro).

Czy w takim przypadku opłacałoby się rozważyć tzw. „kredyt końcowy”? W porównaniu do obecnego samochodu, a późniejszego diesla, mógłbym zaoszczędzić miesięcznie około 80-100 euro, co daje od 1000 do 1200 euro rocznie. (czyste koszty podróży, bez uwzględnienia ubezpieczenia i podatku). Oprocentowanie w skali miesiąca nie powinno przekraczać 80 euro. Dzięki temu nie miałbym dodatkowego obciążenia miesięcznego, a latem 2015 roku mógłbym spłacić kredyt całkowicie.

prawda jest taka, że ile kosztuje samochód roczny w porównaniu z konieczną konwersją i planowanymi naprawami? I jak długo można jeździć zaoszczędzonymi pieniędzmi po odliczeniu kosztów napraw i konwersji?

Samochód roczny 20 000€ + wyższe podatki w porównaniu do benzyny + utrata wartości

stare auto 3000€ konwersja jeśli droższa, naprawy 5000€ bez utraty wartości.

łożyć 12 000€ do przejazdu.
Zawsze można rozważać różne scenariusze. Rzecz w tym, jaki samochód kryje się za starym benzynowym, ponieważ istnieje wystarczająco dużo samochodów, które bez większych napraw niż samochody benzynowe, spokojnie pokonują 300 000 km... więc nawet nie zużyłyby całych 5000€.

Dlatego nie powiedziałbym ogólnie, że samochód z 150 000 km i wartością rezydualną 3500 nie jest już wart konwersji... nie wiedząc, co zostało zrobione i co jeszcze może się zdarzyć w najbliższym czasie.

Za starym autem ukrywa się Honda Civic Fk1 z 2006 roku, a w ostatnim czasie problemy zaczynają się mnożyć (wydech, uszkodzenie hamulców, ślizgająca się sprzęgła).

Japończycy zazwyczaj nie są odporowi na gaz i potrzebują stale dodatkowego środka. Sprawdźę, jak twoje auto radzi sobie z silnikiem na benzynę i na gaz. Wtedy możesz zdecydować, co chcesz zrobić.

Napisany przez Yakfreak
Czy nie powinno być oczywiste wcześniej? Jeśli czas dojazdu do pracy podwoił się?

Napisany przez financeup

Za starym autem kryje się Honda Civic Fk1 z 2006 roku, a w ostatnim czasie naprawy się nasilają (wydech, usterka hamulców, ślizgająca się sprzęgła).

Ta wypowiedź utwierdza mnie w przekonaniu, że inwestycja w stare auto nie ma sensu. Zdecydowanie bardziej opłaca się kupić samochód z rocznym przebiegiem.

@Hausbesitzer
Jeśli chciałbyś sporządzić kilka planów spłaty/kalkulacji, daj mi znać prywatnie. Wtedy przeanalizujemy Twoje możliwości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Samochód z silnikiem wysokoprężnym po samochodzie z silnikiem benzynowym to radość przy każdym tankowaniu. Sam byłam kierowcą benzynowym przez wiele lat i od roku przesiadłam się na diesel.

W przeciwnym razie można skorzystać także z kredytu ramowego o limitach do 25 000 EUR.

Napisany przez brainy

Zarabiamy oboje 1500 netto.

Jeśli chodzi o każdego z nas, czy łącznie?

Jeśli każdego, to nie ma problemu, prawda?

Napisany przez winfoer

Umieszczanie 1€ w samochodzie o wartości 3500€, który nie zwiększa jego ceny(...) nie ma sensu z matematycznego i ekonomicznego punktu widzenia.

Jeśli patrzy się tylko na wartość rezydualną, to tak. W innym przypadku ta ogólna wypowiedź to bzdura. Trzeba przeprowadzić sensowne porównanie.

Po co mi samochód nowy z mniejszym zużyciem paliwa, jeśli mimo wszystko kosztuje mnie więcej? Rata finansowania, duża utrata wartości, tendencja do wyższych podatków, pełne ubezpieczenie komunikacyjne, ograniczenie serwisowe ze względu na gwarancję ... tego wszystkiego nie mam w moim dotychczasowym używanym samochodzie.

Oczywiście istnieje ryzyko naprawy, ale trzeba rozważyć ryzyko lub uwzględnić w porównaniu stałą kwotę X.

Zacytowano financeup

Ta wypowiedź potwierdza moje zdanie, że inwestowanie w stary samochód nie ma sensu. O wiele bardziej opłaca się kupić samochód roczny. .

Przepraszam, ale rura wydechowa i sprzęgło są moim zdaniem częściami podlegającymi zużyciu. Zajmuje się tym raz, a sprawa jest załatwiona na kolejne 5-10 lat. Nie mogę ocenić hamulców, ale również mogą one być normalnym zużyciem.

Kupiłem swój obecny samochód używany za 2800 €, zainwestowałem 1250 € w ciągu trzech lat (naprawy/części zamienne) i mimo to jeździłem nim bardzo oszczędnie. Gdybym w tym czasie finansował sobie bardziej oszczędny, mniejszy pojazd, kosztowałoby mnie to znacznie więcej!

Moim zdaniem finansowany pojazd powinien być spłacony w całości w ciągu okresu gwarancyjnego, w przeciwnym razie w razie szkody możesz stanąć w niezręcznej sytuacji.

@Właścicielu domu:
Po prostu przeprowadź porównanie starego Civica z nowym samochodem (np. ponownie Civic). Wtedy zobaczysz, co jest dla ciebie lepsze. Możesz także udostępnić wyniki tutaj, jestem zainteresowany. Ale bądź szczerzy...

PS: Jeden z moich wykładowców kiedyś powiedział Dom buduje się, gdy ma się na spłacenie piwnicę, a samochód kupuje się, gdy można zapłacić połowę gotówką - chociaż to uogólnienie, to nie jest złe stwierdzenie.

Napisany przez financeup
Oczywiście wszystkie parametry muszą zostać wzięte pod uwagę. Nie mówiłem też o kupowaniu nowego samochodu. Prawdopodobnie też bym nie kupił nowego samochodu, ponieważ strata wartości byłaby po prostu zbyt duża. Dlatego zwróciłem uwagę na samochód roczny. Jest on praktycznie jak nowy i kosztuje znacznie mniej. W pierwszych latach praktycznie nic nie będzie musiał być naprawiany i będziesz miał nowszy samochód (co jest dla mnie ważne). Strata wartości prawdopodobnie będzie mniejsza niż oszczędzone koszty napraw, co sprawia, że całe to przedsięwzięcie jest atrakcyjne. Zazwyczaj te samochody są także oszczędniejsze. Tutaj można (jeśli jeździ się dużo) przejść na diesel, aby zaoszczędzić na paliwie. I szczerze mówiąc, zanim zainwestuję 1500€ w naprawę samochodu wartego 3000€, wolałbym kupić używany samochód za 4500€...

Napisany przez winfoer

I szczerze mówiąc, zanim zainwestuję dodatkowe 1500 € w naprawę samochodu wartego 3000 €, wolałbym kupić używany samochód za 4500 €...

Moje zdanie dotyczy także samochodów rocznych lub młodych używanych, ponieważ mają one nadal niższą wartość niż obecny samochód. Szczególnie przy tak dużej liczbie przejechanych kilometrów (mówimy tu o ponad 50 tys. km!), wartość auta dalszy spada.

Problemem (dla mnie) przy rocznych samochodach jest także to, że gwarancja producenta może być ważna już do roku.

Czy wartość spadku jest niższa czy wyższa niż ewentualne koszty naprawy, trzeba przemyśleć. Ale można to zrobić dopiero, gdy zna się potencjalny następny model. Jeśli użytkownik zamierza pozostać w klasie kompaktowej, powiedziałbym, że wartość spadku jest wyższa.

Nowe używane auto będzie miało, biorąc pod uwagę przejechane kilometry, pierwsze problemy w ciągu pierwszego roku. Ponadto nie wiadomo, jak poprzedni właściciele się nim zajmowali. Nie zaryzykowałbym tego.

To oczywiste, że nowe auto nie powinno być benzynowe. Ale może warto po prostu rozważyć zmianę pracy. Jednak ten problem powinien zostać zażegnany wcześniej... .

Napisany przez Sandokan
Nie wolno zapominać, że samochodem z silnikiem diesla nie wolno jeździć wszędzie. Czy ja teraz coś źle widzę?

widzisz, tylko pojazdy z silnikiem Diesla bez zielonej naklejki nie mogą jeździć wszędzie (strefy ekologiczne)

Napisany przez sebastian-k
Ej, szczerze mówiąc, zakup nowego samochodu jest zupełnie bezsensowny z finansowego punktu widzenia. Nawet samochody roczne pod względem ceny/wartości są naprawdę graniczne. Może to prawda, że można oszczędzić na benzynie i naprawach, ale korzyść ta jest niemal całkowicie pochłaniana przez polisę Ubezpieczenia Własnościowego - a w przypadku sfinansowanego nowego samochodu jest to moim zdaniem konieczne. Poza tym samochód musi regularnie przechodzić przeglądy techniczne - i za te rzeczy również trzeba solidnie zapłacić, choć niezależny warsztat może wykonać je równie dobrze, ale za połowę ceny.

Kup sobie samochód 4 lub 5-letni, dobrze utrzymany z małym przebiegiem. Zwróć uwagę, aby nie kupować modelu z problemami.

Ople z ostatnich 4 lub 5 lat są jakościowo absolutnie świetne i cenowo przystępne.

Przy 3000€ do dyspozycji po odliczeniu od podatku i opłat za Dom, niekoniecznie chciałbym jeszcze zaciągać drogi kredyt na samochód - zwłaszcza że nowy samochód to jedynie luksus.

Ostatnio regularnie korzystam z nowych samochodów służbowych. Jest to całkiem miłe, ale nic więcej. Wcześniej jeździłem starszymi modelami Audi (między 4 a 10 lat). Kosztowały mnie one od 4 do 10 tysięcy w zakupie i miały przejechane spokojnie 100 000 km bez większych problemów. Cena sprzedaży bywała zwykle o 30-40% niższa od ceny zakupu. ubezpieczenie obejmowało wyłącznie OC lub AC, a naprawy były tańsze itd.

Napisany przez stephie8

Oczywiście wszystkie parametry muszą być uwzględnione. Nie mówiłem także o zakupie nowego samochodu. Prawdopodobnie nie kupiłbym nowego samochodu ze względu na dużą utratę wartości. Dlatego wspomniałem o samochodzie rocznym.

Trzeba to przemyśleć. W zależności od modelu i oferty, bez większej wartości dodanej można również dostać nowy samochód.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Kiedy ktoś szuka na portalu samochodowym np. VW Golfa, do 100 000 km, diesla do 10 000 EUR, z pierwszej rejestracji od 2008 roku, otrzymuje 167 trafień.

Czy Opel Astra 1,9D z 2006 roku, przebieg 92 000 km, cena 2970 EUR... (przegląd techniczny ważny do 2015 roku).

Znam kogoś, kto zawsze kupuje samochody do 500 EUR, jeździ nimi do pierwszego większego problemu, a potem sprzedaje za 500 EUR... (ale jest mechanikiem samochodowym).

Hm, Japończycy zazwyczaj nie są odporowi na gaz i potrzebują stale dodatkowego środka. Sprawdź, co Twój samochód wytrzymuje z silnikiem na benzynę i gazem. Wtedy zawsze możesz powiedzieć, co zamierzasz zrobić.

Dziękuję najpierw za wiele odpowiedzi, postaram się odpowiedzieć na tyle, na ile to możliwe:

Tak więc, zdecydowanie nie mam zamiaru dokonywać przeróbek. Ale dziękuję za zainteresowanie rozpoznaniem.

Cytat od Yakfreak

Czyżby komuś to nie było jasne wcześniej? Gdyby droga do pracy się podwoiła?

Co masz na myśli? Szukaliśmy domów w bardzo małym obszarze, nawet jak na całą Niemcy. Im dalej od stolicy landu (Saarbrücken), tym taniej. Droga mogła się zarówno skrócić, jak i podwoić.

Cytat od brainy

Pojedynczo czy łącznie?

Jeśli pojedynczo, to nie ma problemu, prawda?

Po 1500.

Cytat od winfoer

@Właścicielu domu:
Po prostu porównaj koszty starego Civica z nowym samochodem (np. ponownie Civic). Wtedy zobaczysz, co jest dla Ciebie lepsze. Możesz też śmiało tutaj to wrzucić, zainteresuje mnie. Ale bądź szczerze ...

Wybór nowego samochodu jest praktycznie zdecydowany, będzie to Seat Leon FR TDI. Analiza porównawcza wykazała, że (uwzględniając tylko trasę do pracy, bez uwzględnienia innych podróży) zaoszczędzę miesięcznie między 80 a 100 euro na paliwie. Obecnie drogie ubezpieczenie oc ac Allianz mojego Hondy (około 800 euro rocznie) zastąpiłbym znacznie tańszym (proporcjonalnie oczywiście) ubezpieczeniem oc ac HUK24 (według kalkulatora online znowu około 800 euro rocznie). Dodatkowo, miesięcznie około 8 euro droższe podatki.

Żeby nie narazić się na dodatkowe koszty, wpadłem na pomysł z odroczoną spłatą kredytu.
Ten samochód kosztuje mnie około 23000 euro, a w czerwcu 2015 roku na pewno otrzymam jeszcze 15000 euro. Mam obecnie 8000 euro. Z tych 15000 euro kredytu, w przypadku odroczonej spłaty, płaciłbym wyłącznie odsetki (obliczane na 61,25 euro miesięcznie), które pokrywają się z oszczędnościami na paliwie.

Tak więc pytanie, czy to jest sensowne, czy też w moich obliczeniach jest jakiś błąd myślowy?

Cytat od financeup

Oczywiście należy uwzględnić wszystkie parametry. Ja również nie mówiłem o zakupie nowego samochodu. Prawdopodobnie nie kupiłbym nowego samochodu, ponieważ utrata wartości jest po prostu za duża. Dlatego wspomniałem o samochodzie rocznym.

Mam zamiar zamówić samochód u sprzedawcy internetowego z gwarantowaną zniżką 25%. Dzięki temu duża utrata wartości nowego samochodu jest praktycznie niemal w całości pokryta.

Napisany przez winfoer
Nu, porównanie trochę kuleje, ponieważ poprzez kredyt ostatecznie przenosisz dodatkowe koszty finansowania na przyszłość.

Gdybyś nadal jeździł Civicem, miałbyś w czerwcu 2015 roku 15 000 € gotówką w ręku.

Pytanie brzmi także, czy kredyt ostateczny będzie działał. Ale można też po prostu zdecydować się na zwykłe finansowanie krótkoterminowe z odpowiednią ratą końcową.

Czy te 110 km to odległość w jedną stronę czy tam i z powrotem?

@winfoer,

Dlaczego, jakie dodatkowe koszty? Jedyne dodatkowe koszty to odsetki rozłożone na jeden rok oczekiwania, czy źle to widzę?

Dla mnie ważne jest, aby nie mieć dodatkowego obciążenia finansowego, bądź aby było ono minimalne, ponieważ jeszcze nie mam pełnego rozeznania miesięcznych wydatków w domu. Mimo tego, mam również pewne rezerwy, które jednak chciałbym zostawić tam, gdzie są.

Te 110 km to trasa jednodniowa, czyli 55 km tam i 55 km z powrotem. W tym nie uwzględnione są inne przejazdy (treningi piłki nożnej, zakupy, wycieczki rekreacyjne).

Napisany przez winfoer
Ponieważ zazwyczaj samochód spłaca się miesięcznie, a nie poprzez kredyt z jednorazową spłatą.

Jeśli chcesz prawidłowo policzyć, powinieneś uwzględnić utratę wartości.

Ale jeśli chodzi tylko o obniżenie miesięcznych wydatków, twój plan może być odpowiedni, chociaż ostatecznie nie będzie to bardziej opłacalne - tak sądzę.

Czy mniejszy samochód (np. Ibiza) nie wchodzi w grę?

Uważam również, że biorąc pod uwagę utratę wartości, koszty będą utrzymywane na akceptowalnym poziomie, a minimalne oszczędności na benzynie będą skuteczne.

Mniejszy samochód nie wchodzi w grę, ponieważ chcę jeździć nim możliwie długo, nawet później z dziećmi, a w mojej opinii Leon w tej klasie oferuje najlepszy stosunek ceny do jakości i przestrzeni.

Napisany przez obelix

Oświecające wpisy - dzięki!

ktoś zbiera wpisy. Bardzo pouczające.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata