Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Odpowiedzialność cywilna prywatna wraz z ubezpieczeniem odpowiedzialności zawodowej nauczyciela.

Napisany przez xLD
Cześć wszystkim,

czytam tutaj od pewnego czasu z zainteresowaniem i cieszę się widząc, że tutaj działa wyraźnie kompetentne osoby pracujące w branży ubezpieczeniowej. Dlatego po prostu mam nadzieję na dobry wskazówkę.
Aktualnie nie mam prywatnego ubezpieczenia OC - wiem, że ten stan musi się jak najszybciej zmienić. Ostatnio pracuję jako nauczyciel od trzech lat i niedawno przeczytałem, że możliwe jest i rozsądne jest łączenie prywatnego OC z OC służbowym, aby w razie potrzeby wyrównać szkody powstałe w służbie.

Teraz moje pytanie: Czy ktoś może polecić mi z czystym sumieniem dostawcę takiego ubezpieczenia kombi?

Z góry dziękuję!

Re: Odpowiedzialność cywilna prywatna wraz z ubezpieczeniem odpowiedzialności zawodowej nauczyciela.

Napisany przez verschaukelt
Darmstadt Haftpflichtkasse, VÖDAG, HUK np. i kilka innych.

To zależy od tego, jakie inne usługi będą Państwu potrzebne, ponieważ potrzeby ubezpieczeniowe w szczegółach różnią się w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej. Często ubezpieczone są rzeczy, których nawet specjalnie nie potrzebujemy. Zbiornik na olej, ubezpieczenie odpowiedzialności za nieruchomości... czasami są one również uwzględnione, co może zwiększyć koszty i nie jest konieczne.

Napisany przez xLD
Dziękuję za odpowiedź!

Masz całkowitą rację! Wszyscy dostawcy, których bardziej przeglądałam, oferują całą gamę usług, których prawdopodobnie nigdy nie będę potrzebować. Oczywiście ważne są dla mnie usługi, które zapewniają mi zabezpieczenie w mojej pracy. (utrata klucza służbowego, ochrona podczas wycieczek szkolnych, roszczenia regresowe, obowiązek dozoru, rażące niedbalstwo, ...) Oczywiście istnieją także ważne kwestie dotyczące życia prywatnego (szkody najmu, szkody wzajemne, wysoka suma ubezpieczenia, ...)

Na jakie usługi powinnam zwrócić uwagę, zdaniem Państwa (wszyscy członkowie, którzy chcą odpowiedzieć, są równie bardzo zaproszeni), czyli co jest niezbędne zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym?

Czy istnieje polecane ubezpieczenie, które oferuje tę kombinację i nie oferuje zbyt egzotycznych usług?

Jeden z pośredników polecił mi Gothę. Czy to jest odpowiedni wybór?

Napisany przez Matthew Pryor
Obowiązki służbowe w tym przypadku oznaczają nauczyciela?

Napisany przez xLD
Oczywiście! Jestem urzędnikiem na próbę, żeby być precyzyjnym. Mam nadzieję, że od lata 2015 będę mieć posadę na stałe.

Napisany przez verschaukelt
A co innego, Matthew? W przeciwnym razie TE nie napisałby Diensthaftpflicht.

Czy naprawdę uważasz, że odpowiedzialność zawodowa dotyczy tylko nauczycieli? Interesujące. Dobrze, z nagłówka można to było wywnioskować. Mea maxima culpa. Twój zdezorientowany komunikat nie jest dla mnie jasny.

Napisany przez xLD
Czy masz jakąś radę, Panie Pryorze?

Trudne. W żadnym wypadku nie pomaga im, gdy inni użytkownicy rzucają tutaj bezsensownymi dostawcami. Czy agent ubezpieczeniowy uzasadnił swoją radę dla Gothaer? Czy istnieją szczególne okoliczności, które zostały opracowane wspólnie z agentem i które powinny być uwzględnione przy wyborze dostawcy? Połączenie doskonałego dostawcy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym z ubezpieczeniem odpowiedzialności zawodowej/służbowej będzie trudne do znalezienia.

Napisany przez xLD
Być szczerym, zalecenie dotyczące Gothar zostało raczej przypadkowo wypowiedziane. W trakcie zawierania innego produktu ubezpieczeniowego u tego samego pośrednika zapytałem o prywatne ubezpieczenie OC wraz z ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej zawodowej. Wtedy polecił mi Gothar i przesłał mi dokumenty do zapoznania się (których aktualnie niestety nie mam przy sobie). Na początku nie zostały wyróżnione żadne szczególne cechy, które doprowadziłyby mnie do konkretnego dostawcy - w tym przypadku Gothar. Mam nadzieję, że to ubezpieczenie i tak będzie jednym z tych, które nigdy nie będą musiały być wykorzystane - tak jak było przez 20 lub 25 lat w ubezpieczeniu rodzinnym moich rodziców. Z tego punktu widzenia byłbym wdzięczny za jakąkolwiek sensowną i niezależną rekomendację od specjalistów. Czy to jest wyjątkowy dostawca, którego jak się zdaje nie ma, czy nie, nie jest tutaj istotne. Zabezpieczenie dobre na najbardziej prawdopodobne sytuacje w obszarze prywatnym i zawodowym w rozsądnej cenie od stabilnego dostawcy według mnie jest zupełnie wystarczające.

Bez żadnych pretensji do kompletności: Domcura (Maksimum), Degenia (Optymum), Rhion (Plus). Wszystkie oferują zerową (otwartą) udział własny za około 80€ rocznej składki.

Napisany przez xLD
Dziękuję! To już jakiś punkt wyjścia dla mnie.

Czy roczna składka w wysokości 80 EUR wynika z tego, że ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej jest wliczone w tę kwotę? Pytam dlatego, że o ile mi wiadomo, składka za polisę odpowiedzialności cywilnej wydaje mi się dość wysoka.

Napisany przez Torsten Breitag
Jako singiel możesz zacząć od Huk24 za mniej niż 50 euro. Czy decyzję warto będzie podjąć tylko na podstawie ceny? Raczej nie.

Szczególnie w przypadku odpowiedzialności cywilnej, warto może być zapłacić dodatkową opłatę za pośrednictwo, zwłaszcza jeśli chodzi o zgłaszanie szkód. Dodatkowo, w przypadku ubezpieczenia mienia, dla mnie istotne jest, aby pośrednik miał przynajmniej podstawowe uprawnienia do regulacji szkód.

Z kolei w przypadku pośredników jest to cecha, jakiej raczej rzadko się znajduje.

Gothaer (przypuszczam, że chodzi o Kompakt?) mogłaby być rozważana, ale jeśli chodzi o relację cena/jakość, to niekoniecznie byłaby to moja rekomendacja. Oczywiście, moja sytuacja nie jest mi w pełni znana.

Spośród wymienionych dostawców, zdecydowałbym się ponownie na:
Haftpflichtkasse Darmstadt
Degenia Optimum

Bezpośredni ubezpieczyciele z opisanymi wyżej problemami:
Huk24
Asstel

Sprawa staje się trudniejsza w przypadku wolnych zawodów nauczania, wtedy istnieje tylko kilku dostawców.

Napisany przez xLD
Dziękuję Panu, Panie Breitag!

Propozycje przedstawione przez brokera dotyczące ubezpieczenia osobistego i odpowiedzialności cywilnej były wszystkie od Gothar:

- ubezpieczenie osobiste
- ubezpieczenie osobiste Plus
- ubezpieczenie osobiste Plus z dodatkowym pokryciem

Miłej soboty!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata