Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Obliczanie wartości firmy - literatura

Napisany przez dicafo
Witaj wszystkim,

próbujemy właśnie wkroczyć na rynek wydobycia (surowiec: chrom) i potrzebujemy inwestorów, aby móc pozwolić sobie na niezbędne maszyny i wreszcie założyć podwaliny.

Pierwsze odwierty zostały już wykonane i wskazują pewną ilość ton, którą teraz możemy udokumentować na papierze.

Na podstawie tej ilości ton zastosowałem metodę DCF i doszedłem do wartości x (wskaźnik dyskontowania = 15%).

Studiowałem zarządzanie biznesem ze specjalizacją marketingową i zauważam, jak bardzo brakuje mi wiedzy finansowo-inwestycyjnej. Czy możecie mi polecić jakąś książkę?

Moje obliczenia są na pewno poprawne. Przez lata tworzyłem bilanse, rachunki zysków i strat, a zysk został zdywersyfikowany. Teraz nie wiem, jak dokończyć swój plan biznesowy i jak przystąpić do negocjacji.

Z powodu braków w mojej wiedzy napotykam na pytania, takie jak: Załóżmy, że wartość DCF wynosi ostatecznie 100 GE. Aby móc rozpocząć działalność już dzisiaj, potrzebuję 10 GE.
Czy mogę teraz powiedzieć inwestorowi: Na podstawie moich obliczeń DCF i standardowego współczynnika dyskontowania, z którym jesteś, szanowny inwestorze, zadowolony, potrzebuję od ciebie dzisiaj 10 GE, aby móc rozpocząć swoją działalność, a w zamian otrzymasz 10% udziałów w firmie? I na wszystkie wydatki, inwestycje i przychody (jak opisano w biznesowym planie), będziesz teraz właścicielem 10%.

Jaką literaturę możesz w tej sprawie polecić? Standardowa literatura na temat wyceny firm jest zbyt obszerna i złożona. Potrzebuję tylko prostego przewodnika i praktycznego podejścia do negocjacji z inwestorami.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrowienia
dicafo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata