Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredyt na Dom jednorodzinny jest w ogóle możliwy / realistyczny?

Napisany przez pinkybrain123
Cześć,

Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ mam wiele pytań.

Ja (29 lat), moja partnerka (28 lat) i nasze dziecko (4 lata) od dłuższego czasu szukamy zmiany w naszym miejscu zamieszkania. Zastanawiamy się ciągle, dlaczego nie mieć czegoś własnego?!?!

Obydwoje pracujemy na pełen etat i mamy umowy na czas nieokreślony. Jednak patrząc na nasze dochody, należymy raczej do niższej klasy średniej - łącznie netto około 2.300,-€ miesięcznie + około 400,-€ z dodatkowej działalności gospodarczej.

Obecnie płacimy około 820,-€ ciepłego czynszu miesięcznie.

Obecnie dostępna jest oferta na bliźniak z 1995 roku za 144000,-€. Z pośrednikiem, podatkiem od nieruchomości, kosztem notarialnym wyniesie to około 163000,-€.

Pytanie: Czy mamy szansę uzyskać kredyt? Do tego mamy około 5.000,-€ oszczędności, ale nie chciałbym ich angażować w finansowanie.

Jeśli spojrzę na kalkulator kredytowy, zawsze wychodzi mi rata w wysokości 600,- do 700,-€. Co jest dla mnie w porządku...

Nie mamy żadnych innych zobowiązań oprócz Leasingowanego auta, za które płacimy 240,-€ miesięcznie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

tak, to by się wychodziło na około 700EUR/miesiąc. Niestety bank patrzy na to trochę inaczej. Chcieliby, żeby w przypadku złego obrotu spraw, także odzyskać swoje pieniądze. Oznacza to, że jeśli sfinansowalibyście całą kwotę zakupu + dodatkowe koszty i w przyszłości zbankrutowalibyście, bank prawdopodobnie musiałby sprzedać Dom na licytacji z poważną stratą.

Być może zdecydowaliby się na to ryzyko, gdyby Wasze dochody były odpowiednio wysokie, ale w Waszym przypadku nie są (ale to nie ma nic wspólnego z niższą klasą społeczną!!)

Dlatego raczej trudno uwierzyć, że uda się to zrealizować.

Co na to Wasz bank hipoteczny ??

Nuż, można sobie odpuścić bank domowy, ponieważ praktycznie niemożliwe jest tam uzyskanie pożyczki.

Oczywiście jest mi jasne, że ryzyko dla banku jest ogromne. Banki nie znają osobistej sytuacji klientów. Nienawidzę długów, staram się płacić wszystko gotówką. Nie lubię też tracić pieniędzy na czynsz, jeśli teoretycznie można to sfinansować. Ale to pozostaje tylko w sferze teorii. Prędzej czy później pojawi się własny Dom albo Dom od rodziców.

Nie uważam nas za dolną klasę społeczną, ale po prostu mamy jedne z najgorszych płatnych prac. To też zależy od regionu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Który region?

Mecklenburg-Vorpommern
Dlatego domy i działki w obszarach wiejskich są stosunkowo tanie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
pełne sfinansowanie (cena zakupu z kosztami dodatkowymi) powinno być możliwe.
Wtedy miesięczna rata wynosi około 800 EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata