Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z działką vs. scoring

Napisany przez Maria41
Witaj,

dostałem informacje od mojego doradcy finansowego, że finansowanie działki (50.000€) zostało odrzucone z powodu złej oceny w Schufa. Poprosiłem teraz o informację w Schufa przez internet. Jednak działka musi zostać opłacona do końca marca. Działkę zakupiłem i podpisałem w grudniu. Niestety, trzy dni później moje dziecko wpadło w śpiączkę po kaszlu i zmarło w styczniu z powodu nierozpoznanej wadzie serca przez lekarzy. Zrozumiałym powodem nie mogłem już zająć się domem i finansowaniem. Jednak od dwóch tygodni znowu zająłem się tym. Planowane jest również budowanie domu, prawdopodobnie w tym roku. Jednak działka musi teraz zostać opłacona. Przeprowadziłem się trzy lata temu do mieszkania na wynajem po rozstaniu się z partnerem, z którym spłacałem wspólny Dom. Zostałem wypuszczony z tego kontraktu. Wtedy również właściciel mieszkania chciał informację z Schufa, która była w porządku, a teraz nagle mam złe wyniki? Jak to możliwe? Nie wziąłem nowych kredytów ani niczego innego, niczego nie spóźniłem (każdy to sprawdzi) i nie było żadnych innych zmian. Moje zarobki mieszczą się w sześciocyfrowej kwocie (rocznie), mam prywatne ubezpieczenie zdrowotne i nadal spłacam stary kredyt w wysokości 375€ miesięcznie do maja. Wcześniejsza spłata pogarsza ocenę, dlatego pozostawiłem go do spłaty i teraz prawie go nie ma.
Jak mam się teraz zachować? Jeśli nie otrzymam kredytu, to naprawdę po raz pierwszy coś nie będę mógł spłacić na czas. Moje pierwsze ubezpieczenie na życie otrzymam za 2 lata i chciałem nim całkowicie spłacić działkę. Na Dom przeznaczyłem 200.000€, wszystkie dodatkowe koszty (ok. 40.000€) pokrywam sam. Na to mam wystarczające środki na koncie i zawsze mam wystarczająco, aby to opłacić.
Jakie jest Pana/Pani zdanie?
Dziękuję!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Maria
Ponieważ potrzebujesz konkretnego finansowania, powinnyśmy mieć tutaj wszystkie szczegółowe dokumenty/informacje.
Jeśli zarabiasz rocznie sześć cyfr, to brzmi całkiem nieźle.
Jednak banki zawsze oceniają twoją zdolność kredytową trochę inaczej.
W jakim banku to miało miejsce?

Napisany przez Maria41
Hej,

To było od DSL Banku.

Dokładnie trzy rzeczy zmieniły się od ostatniego sprawdzenia w Schufa dla mojego wynajmującego trzy lata temu:
1. Wyprowadziłam się do wynajmowanego mieszkania (z umowy kredytowej na wspólny Dom z moim ówczesnym partnerem życiowym zostałam usunięta)
2. Wyszłam za mąż i teraz noszę obcą (?) nazwisko
3. Urodziłam dziecko

Wszystko to wydaje się miało wpływ na scoring, ale niestety nikt z Schufa dokładnie tego nie wyjaśnia. Nawet jeśli kupiłam samochód za gotówkę (każdy powinien to zrobić, znacznie się to opłaca!!!), nie mam zbyt wielu kredytów, na które można by było spojrzeć w mojej przeszłości. To także mogło mieć znaczenie. Mimo to bank widzi na podstawie moich wyciągów bankowych, polis życiowych i zaświadczeń o zarobkach, że jestem bardziej niż wypłacalna.

Co więc teraz robić?

Czekam jeszcze na wiadomość od mojego dotychczasowego doradcy finansowego, ale nie mam już zbyt wiele czasu. I to wszystko w tej sytuacji, w której obecnie przeżywamy śmierć naszego dziecka. Lepiej byłoby, gdybym również umarła, to był zawsze mój największy życzenie :( ale mam jeszcze 19-letniego syna i nie mogę mu tego zrobić.

Z poważaniem,
Maria

Być może warto również samodzielnie sprawdzić swoje informacje w Schufa?
Otrzymaj w ciągu 5 dni.

Napisany przez Maria41
Tak, już zamówiłem. Ale to też znowu zajmie czas... Kto pokryje koszty ewentualnie wzrostu i nowo powstałych odsetek z powodu opóźnienia i negatywnego skoringu, który wynika z prywatnych, a nie związanych z finansami szczegółów? Miałem już zapewnienie w grudniu 2013 roku, a teraz nagle nie działa? Pozdrowienia, Maria

Proszę co? Kto ma zwrócić Państwu jakieś koszty?
Tylko jeśli udowodnią Państwo, że mieli do czynienia z błędną poradą w banku, będzie to interesujące dla prawnika.
Możliwe, że obietnica z grudnia 2013 roku może stanowić podstawę.
Jednakże tylko wtedy, gdy została ona opisana w formie pisemnej oferty kredytowej lub e-maila z ustalonymi oprocentowaniem.
Ustna obietnica jest trudna do udowodnienia w sądzie, aby uzyskać zwrot pieniędzy.

Napisany przez Maria41
Pisemnie mam oczywiście tylko dokumenty mojego doradcy finansowego, ponieważ do wczoraj czekałem na dokumenty od banku...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
A co na to mówi twoje konto bankowe? Zna cię przecież oraz twój sposób zarządzania finansami.

Napisany przez Maria41
Szanowny Panie Müller,

Rzeczywiście też o tym właśnie myślałem. Jestem tam od moich 16 lat, a to już 24 lata :-) Zadzwonię tam od razu, ale niestety jest oddalone o 500 km. Dopiero przed 2 tygodniami zacząłem znowu pracować. Mój szef jest bardzo wyrozumiały, mam nadzieję, że dostanę kilka dni urlopu na ostatnią chwilę. Jednakże odległość była powodem, dla którego najpierw zwróciłem się do pośrednika. W lokalnej placówce Sparkasse stopa procentowa była o prawie 1,5% wyższa, czego oczywiście nie chciałem.

Z poważaniem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata